Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

YKS açıklandı, tercih maratonu başladı, Puanlar değil, sıralamalar dikkate alınmalı!

Üniversite adaylarının merakla beklediği

Üniversite adaylarının merakla beklediği YKS sonuçları açıklandı. Şimdi adaylar için sınav kadar önemli olan tercih süreci başladı. Peki tercih yapılırken nelere dikkat edilmeli ve doğru tercih nasıl yapılmalı? Tercih listesi oluştururken adaylar nasıl bir araştırma yapmalı? İstanbul Atlas Üniversitesi Kurumsal İletişim Daire Başkanlığı İş Geliştirme ve Tanıtım Müdürü Seda Kahraman, “Adayların dikkat etmeleri gereken en önemli nokta, puanlar değil sıralamalarını ön plana almaları. Sıralama bazında üniversitelerin geçmiş dönemlerdeki yerleştirme sonuçlarına bakarak tercih listesini buna göre oluşturmak gerekiyor” diye konuştu.

İstanbul Atlas Üniversitesi Kurumsal İletişim Daire Başkanlığı İş Geliştirme ve Tanıtım Müdürü Seda Kahraman, tercih sürecinde üniversite adaylarına önemli tavsiyelerde bulundu.

Puan değil, sıralama dikkate alınmalı

Adayların tercih listelerini oluştururken sıralamalarını dikkate alması gerektiğini vurgulayan Kahraman, adayların bir yıl önceki yerleştirme sonuçlarında oluşan başarı sıralamalarını dikkate alarak tercih yapmaları gerektiğinin altını çizdi. Kahraman, “Adayların dikkat etmeleri gereken en önemli nokta, aldıkları puan değil, sıralamalarını ön plana almaları. Sıralama bazında üniversitelerin geçmiş dönemlerdeki yerleştirme sonuçlarına bakarak tercih listesini buna göre oluşturmak gerekiyor” dedi.

Özel koşullar mutlaka okunmalı

Tercih yapılırken özel koşulların mutlaka okunması gerektiğini vurgulayan Seda Kahraman, “Seçim yapmayın. Sizler için verilen bu bilgilerin hem tercih dönemi hem de kayıt dönemi için önemli olduğunu unutmayın. Tercih ettiğiniz bölümlerin yanında özel koşullar sütunu ve kılavuzun ayrı bir bölümünde özel koşul maddelerinin açıklamaları bulunmaktadır. Kampüs adresinden, yabancı dil ayrımına ve ücret politikasına kadar pek çok kriterden bahsedilen özel koşulları mutlaka inceleyin” dedi.

OBP’ye dikkat!

Bu sene tercih yapılıp yerleşilmesi halinde (açık öğretim dahil) kayıt yapılmasa dahi gelecek sene Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) kesileceğinin altını çizen Seda Kahraman, “OBP’nin yerleştirme puanına ait sıralamaya etki ettiğini bilin. Eğer üniversiteye kayıt yaptırılmayacaksa adayların tercih yapmaması daha sağlıklı olacaktır” dedi.

Tercih yelpazesi sıralamaya göre geniş tutulmalı

Tercih yelpazesinin sıralamaya göre geniş tutulması gerektiğini belirten Seda Kahraman, şunları söyledi:

Tercih listesinde alt ve üst tercihlerinizi doğru belirleyin, tercih yelpazenizi sıralamanıza göre geniş tutmalısınız. Sıralama aralıklarınızı geniş tutabilirsiniz. Sıralamanızın tutmadığı ancak çok istediğiniz 2-3 bölümü, başarı sırası sizden yüzde 15-30 daha yukarıda görünse de yazın. İdeal tercih sıralamanız bu 2-3 tercihten sonra gelmeli, bu tercihlerden sonra ideal tercih sıralaması yapılmalıdır. Ancak ‘Mutlaka bir yükseköğretim programına yerleşmeliyim’ diyorsanız, kendi başarı sıranızın yüzde 50-60 geride başarı sırasına sahip olan yüksek öğretim programlarına da tercih listenizde yer verip kendinizi garantiye almalısınız. Kendi sıralamanızın yüzde 15-30 yukarısından başlayarak tercihlerinizi istek sırasına göre yüzde 50-60 oranında aşağıya indirmeniz yerleşme ihtimalinizi artıracaktır.

Tercih listenizde birden fazla bölüm olacak ise çeşitlilik çok olsun diye çok fazla bölümü listenize almayın. En fazla belirlediğiniz 3 veya 4 bölümü sıralamanıza uygun şekilde listelerinize yerleştirin.

YKS’de 24 tercih hakkı bulunmaktadır. 24 tercihin hepsini doldurmak tüm adaylar için daha sağlıklı olacaktır.

Sıralama barajları unutulmamalı

Sıralama barajlarını da hatırlatan Seda Kahraman, “Sıralama barajlarını unutmadan tercih listesi hazırlanmalıdır. Tıp: 50 bin, Hukuk: 125 bin, Diş Hekimliği: 80 bin, Eczacılık: 100 bin, Mühendislik: 300 bin (Ziraat, Orman, Su Ürünleri Müh. Hariç), Öğretmenlikler: 300 bin (PDR  dahil), Mimarlık: 250 bin… Sıralama barajının altında kalan adaylar, vakıf ve yurt dışı üniversiteleri dahil tercih yapamayacaklardır” uyarısında bulundu.

Okul birinciliği kontenjanı sadece lise son sınıf için geçerli

Okul birincisi olan adayların dikkat etmesi gerekenlere de işaret eden Seda Kahraman, “Okul birinciliği olan adayların okul birincilerinin en son yerleştiği sıralama ile ilgili bilgi edinip ona göre listelerini hazırlamaları daha sağlıklıdır. Ancak okul birinciliği kontenjanının sadece lise son sınıf öğrencileri için geçerli olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu.

İlgi ve yeteneğe uygun bölümler seçilmeli

Tercih listesine yazılması düşünülen bölümlerin adayın ilgi ve yeteneğine uygunluğunun mutlaka dikkate alınması gerektiğini belirten Seda Kahraman, tercih listesi hazırlanırken bir uzmandan mutlaka destek alınması gerektiğini söyledi. Kahraman, “Adaylar bu süreçte okullardaki rehber öğretmenlerden veya eğitim kurumlarındaki uzman kariyer danışmanlarından destek alabilir. En sağlıklı tercih listesi, profesyonel bir danışman eşliğinde adayların kendi kararlarıyla oluşturulacaktır” dedi.

Seda Kahraman, tercih süreciyle ilgili diğer tavsiyelerini şöyle sıraladı:

-Tercih edeceğiniz bölümü okuyan kişilerle konuşun.

-Gitmek istediğiniz üniversitelerin eğitim kadrolarına ve şartlarına bakın. Ders programlarını ve ders içeriklerini inceleyin. Erasmus programlarına bakın. Yatay geçiş, çift anadal ve yan dal olanaklarını gözden geçirin.

-Güvenilir kaynaklardan, üniversitelerin memnuniyet indeksleri araştırılabilir. Buna göre karar verilebilir.

-Tercih listesi hazırlanırken YÖK Atlas (Mezun Atlası) verilerinin mutlaka incelenmesi ve dikkate alınması önemlidir.

-Mezuna kalma fikriniz varsa, mezuna kalma gerekçelerinizi gerçekçi bir şekilde ele alın ve değerlendirin.

-Tercih listenizdeki sıralama; başarı sıralamanıza göre değil, istek sıranıza göre olmalıdır.

-Tercih listenizi hazırlarken, yerleştiğinizde sizi mutsuz edecek bir bölüm ya da üniversitenin listenizde olmamasına dikkat edin.

-Tercihlerinizi en çok istediğiniz bölüm/üniversiteden en az istediğiniz bölüm/üniversiteye doğru sıralamaya dikkat edin.

-İkinci Öğretim ve Açık Öğretim Programlarının durumlarına dikkat edilmeli

-YÖK’ün 10 Temmuz 2024 tarihinde açıkladığı devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programlarının kapatılması ve bazı bölümlerin kontenjanlarının azaltılmasına ilişkin kararların adayların tercih süreci ve gelecek planlamalarında önem arz ettiğini belirten Seda Kahraman, “Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programlarının kapatılması ve bazı bölümlerin kontenjanlarının azaltılması genel kontenjanların azalacağını göstermektedir. Bununla birlikte öğrenciler bu yıl tercih yaparken ilgili bölümde genel kontenjanların ne durumda olduğunu kontrol ederek başarı sıralamalarını buna göre yorumlamalılar. Kontenjanları azalan bölümlerin tercih edilebilirliği düşünüldüğünde geçtiğimiz yıllarda oluşan başarı sıralamaları değişkenlik gösterebilir.

-Ayrıca ülkemizde ve dünyada mesleki anlamda daha fazla eğilim gösterilen bölümlerin kontenjanlarının artması düşünülmektedir. Aday öğrencilerin bu bölümleri de incelemesi, kariyer planları adına, kendilerine yeni ufuklar açacaktır” diye konuştu.

-Ek olarak; öğrencilerin dikkat etmesi gereken bir husus da şudur: “İkinci öğretim programlarının devlet üniversitelerinde kapatılmasından dolayı, açık öğretim programlarına tercih eğilimi geçtiğimiz yıllara oranla daha fazla olacaktır. Adayların açık öğretim programlarındaki başarı sıralamalarını dikkatle yorumlamaları gerekir.” dedi.

Veliler bu önerilere kulak vermeli!

Seda Kahraman, tercih döneminin öğrenciler kadar veliler için de oldukça önemli ve stresli geçen bir dönem olduğunu belirterek “Bu dönemde özellikle velilerin sakin kalması ve bu sakinliği aday öğrenciye yansıtması gerekmektedir. Veliler ailenin sosyoekonomik durumunu, aday öğrencinin hayallerini, ideallerini ve kabiliyetlerini, ülkemizin ve dünyanın geleceğe yönelik adımlarını göz önünde bulundurarak gençlerin doğru tercih yapmalarına katkıda bulunmalılar. Tercih süreciyle ilgili her fikir, ortak bir zeminde konuşulmalı ve iletişim yolları sürekli açık olmalıdır. Bu doğrultuda kariyer planlaması ve tercih danışmanlığı uzmanından yardım alınması sürecin sağlıklı yürütülmesi adına faydalı olacaktır” diye konuştu.

2024 Tercih Günleri başladı

İstanbul Atlas Üniversitesi 2024 Tercih Günleri başladı. Üniversite adayları, Atlas Vadi Kampüse gelerek “Atlas Team” ekipleri, rehber öğretmenler, akademisyenler ve tercih uzmanlarından meslek seçimi ve doğru tercih konusunda bilgi alabiliyor.