Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine ve Ege Bölgesi’nin taşıdığı potansiyele dikkat çekmek amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri tarafından 15 Haziran Dünya Rüzgar Gününde Posta Gazetesi iş birliğinde “Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilirlik Zirvesi” düzenlendi.
Zirvede yenilenebilir enerji yatırımcıları çalışmalarını anlatırken, sorunlarını da dile getirdiler, ve merkezi yönetimden mevzuat konusunda önlerindeki tıkanıkların açılmasını istediler.
Son yıllarda göderek büyüyen çevre ve atmosfer kirliliğini dikkate alırsak, gerek dünyada gerekse ülkemizde çevreyi en az kirleten ve yenilenebilir temiz enerji kaynaklarına da ihtiyacımız giderek artıyor.
Zirvede konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Jak Eskinazi, ilgili bakanlıklardan ve TBMM Enerji Komisyonunda destek beklediklerini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Dr. Ömer Erdem, buna istinaden, Ege İhracatçı Birlikleri’nin Sürdürülebilirlik Manifestosunun önemine vurgu yaparak, enerji verimliliğiyle ilgili maddelerin hayata geçmesi için çalıştıklarını belirtti.
Erdem, “Geçtiğimiz aylarda EPDK tarafından yenilenebilir kaynaklar için tahsis edilen ilave 2.787 MW’lık kapasite sayesinde, önümüzdeki 1,5 – 2 yıl içinde yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırım hayata geçirilerek, ülke ekonomisine ve istihdama önemli katkı sağlanacaktır. Şu an yapılan yatırımların tamamı yenilenebilir enerji üzerine.” diye konuştu.
Erdem, sanayicilerin karbon ayak izlerini sıfırlamalarına destek olması ve maliyetlerini düşürmeleri adına elektrik bağlantı güçlerinin iki katına kadar lisanssız şekilde güneş ve rüzgâr santrali kurmalarının önünün açıldığını bilgisini de verdi.
Bilindiği gibi ülkemiz güneş enerjisi açısından oldukça önemli bir ülke. Sektör temsilcilerinden GENSED Başkanı Halil Demirdağ, “Güneş enerjisi sanayicilerinin yenilenebilir enerjide büyük bir fırsat var. Türkiye yeşil enerjide, güneşte rüzgar dünyanın yüzde 1’ini oluşturuyor. Dünyadaki yüzde 1 payımızın çok üzerine çıkabiliriz, yeşil hidrojen bizim için bir mucize. Önümüzdeki senelerde Türk firmaları güneş enerjisinde dünyada önemli bir oyuncu olacak. Üretimde de güçlü bir oyuncu olmamız için bununla ilgili bir sanayi oluşması gerekiyor. Güneş dünyanın en ucuz enerji kaynağı, rüzgar da en ucuz ikinci kaynağı. 1 Ocak 2023’de karbon vergisi ödenmeye başlanacak. Yenilenebilir enerji maliyetine bakılmaksızın desteklenmeli.” diye konuşurken, Türkiye’nin gerekli yatırımlar ve desteklemelerin yapılması durumunda dünyada önemli bir aktör olacağını sözlerine ekledi.
GENSED Asbaşkanı Tolga Murat Özdemir de, “Biz şu anda güneş enerjisi kurulu gücünde 8 bin 500 değilde 20 bin megawatt olsaydık Ocak ayında arz sıkıntısı yaşamazdık. Güneş enerjisinde lisanslıların önünü açtılar. Lisanssız güneş enerjisi yatırımlarının da önü açılsın. Türkiye çok önemli bir güneş ülkesi. Mevzuat olarak bizim önümüzü açın. Dünya GES’te bin gigawattı yakaladı, biz yüzde 1’indeyiz. Yenilenebilir enerjide dünyadan aldığımız pay en az yüzde 2 olmalı. Dünya 2030’da 2 bin 500 gigawatta ulaşacak. 2030da 2,5 milyon araç olacak. Güneş enerjisi dağıtık olmalı. Kurulu gücümüzün yüzde 30 artması gerek.” Şeklinde konuşaraz mevzuatlarda yatırımcıların önünün açılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynakları açısından oldukça zengin sayılır. Artık, çevreyi ve atmosferi kirleten, insan sağlıgına zarar veren fosil kaynaklı enerji üretiminden uzaklaşarak yenilenebilir enerji üretimine geçmeliyiz. Türkiye ulusal enerji politikalarını derhal oluşturmalı, ve yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelini değerlendirmelidir.
YORUMLAR