Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin, Yatağan ilçesine yapılan “Geçiş Yolu” için açtığı davada mahkemece iptal kararı verildi. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, “Vatandaşları mağdur eden yol yeniden düzenlenmeli” dedi.
Muğla’nın Yatağan İlçesi’nde yapılan ‘Battı Çıktı Geçiş Yolu’ projesinin durdurulması için Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davaya Muğla 3. İdare Mahkemesi işlemlerin iptali kararı verdi.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin yaptığı yazılı basın açıklamasında şunları söyledi:
“Garaj önünde battı çıktı yapılacak, trafik akışı güvenli ve rahat bir hale gelirken, bulvar kenarında oluşturulacak modern cepler ile sürücülerin işyerleri önünde kolayca duraklamaları ve alışveriş yapmalarının önü açılacak. İnönü Bulvarı Karayolları Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak ivedilikle ticarete açılacak’ denilerek seçim vaadinde bulunulan yol; kurum görüşleri alınmadan ulaşım ana planıyla uygunluğu kontrol edilmeden, kentteki günlük yaşam ve kentin olağan kullanımı dikkate alınmadan yapıldı. Kısacası bir oldubittiyle getirilen proje sonunda maalesef vatandaşlarımız ve esnaflarımız mağdur edilmiştir. Sayın Bakan en son sorduğumuz soruya da Yatağan Geçiş Yolu için ‘standartlara uygun’ şeklinde cevap vermişti. Mahkeme kararı ile kamu yararı bulunmadığı tescil edilen otobanvari yol için tekrar soruyoruz; vatandaşların mağduriyetini gidermek için çalışmanız var mı?
“İMAR PLANLARINA AYKIRIDIR”
Mahkeme, bilirkişi raporuna dayanarak, Yatağan Şehir Geçiş Yolu Projesi uygulaması sonrası oluşan durum mevcut imar planlarına ve dolayısıyla uygulamalara aykırıdır, can ve mal güvenliği yönünden gerekli düzenleme ve işaretlemeler yapılmamıştır, güvensiz, trafik güvenliğini tehlikeye sokan kavşak düzenlemeleri mevcuttur, güvenli yaya geçitleri yoktur, karayoluna yapılabilecek geçişler nedeniyle trafik düzeni ve güvenliğinin olumsuz etkilenmesi gibi temel gerekçelerin yanında başka gerekçeler de sayarak Yatağan Geçiş Yolu’nun şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine, planlama esasları ve kamu yararına uygun olmadığı sonucuna varıyor. Mahkeme kararının gerekçesinde özellikle, projenin ilgili belediyelerle koordineli bir şekilde yürütülmemesini de sayıyor.”
“KİMSENİN İSTEMEYECEĞİ KAZALARLA KARŞILAŞTIK”
Başından beri bu projedeki eksiklikleri belirttik. Soru önergeleri verdik, Bütçe görüşmelerinde Bakan’a doğrudan sorduk. Ulaşım ana planıyla uygunluğu kontrol edilmesini, Muğla Büyükşehir Belediyesi ile koordineli yapılmasını, kentteki günlük yaşam ve kentin olağan kullanımının dikkate alınmasını talep ettik. Yapıldı mı? Hayır… Üstelik Bakanlık ‘standartlara uygun’ diyerek vatandaşların itirazlarını yok saydı. Hatta kimsenin istemeyeceği kazalarla karşılaştık ve karşılaşıyoruz. Şimdi mahkeme bütün itirazlarımızın doğruluğunu tescilledi. Ne olurdu en başından sesimize kulak verseydiniz de, acı olaylar yaşamasaydık.
“REVİZE PROJE ACİLEN HAYATA GEÇİRİLMELİDİR”
Bakanlıktan talebimiz yolun Büyükşehir Belediyesi ile birlikte koordinasyonlu olarak yeniden revize edilmesidir. Hem esnafın hem de halkın mağduriyetlerini giderebilmek için en kısa zamanda en hızlı ne yapabiliriz, nasıl çözüm üretebiliriz şeklinde bir anlayışla birlikte ortak paydada buluşulması ve gerekli çalışmaların bir an önce başlatılması gerekmektedir. Mevcut projenin daha faza vatandaşlarımızın mağduriyetini artırmadan, daha modern ve ihtiyaçlara cevap veren, yerel yönetimlerimizin de içinde bulunduğu bir süreç ile mahkeme kararındaki tüm hususları karşılayacak şekilde revize proje acilen hayata geçirilmelidir.”
Haber :Esma Turan