Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

Uzmanından Kalp Krizleri İçin Çağrı! “OED Cihazları Zorunlu Hale Gelmeli”

Kalp krizleri ve ani kalp durmaları, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de ciddi bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor. Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Özlem Bozkaya, özellikle kalp krizine bağlı gelişen ölümcül ritim bozukluklarında (VF-VT) Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) cihazlarının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Kalp krizleri ve ani kalp durmaları, dünya genelinde olduğu gibi

Doç. Dr. Bozkaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, toplumda “Her kalp durması kalp masajı ile düzelir” gibi yanlış bir algının yaygın olduğunu belirterek, bu tür vakalarda şok uygulanmasının gerekliliğine dikkat çekti. VF-VT ritmindeki bir hastaya ilk dakikalarda şok uygulanmazsa hayatta kalma şansının hızla düştüğünü belirten Bozkaya, gelişmiş ülkelerde yaygın şekilde kullanılan OED cihazlarının Türkiye’de de zorunlu hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Bozkaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Her kalp durmasının tedavisi kalp masajı gibi yanlış bir algı var. Kalp krizlerinde sıkça gördüğümüz; kişinin “pat” diye düşmesine neden olan durum VF-VT dediğimiz ölümcül ritimlerdir, ilk bir kaç dakikada şok verilirse kişi hızlıca hayata döner. Gelişmiş ülkelerde zorunlu hale gelen OED cihazları bu işe yarar. Hastanın üzerine koyarsınız, ritimi tanır, şok verir ya da kalp masajına başla diye uyarı verir. Kalp krizi ve ölümlerin bu kadar arttığı çağda tüm otel, AVM, okul kalabalık alanlara bu cihazı getirmek zorundasınız!”

OED Nedir ve Nasıl Çalışır?

OED (Otomatik Eksternal Defibrilatör), kalp ritmini analiz eden ve gerektiğinde şok uygulayarak hastayı hayata döndürmeye yardımcı olan taşınabilir bir cihazdır. Bu cihazlar, temel yaşam desteği sürecinde yönlendirme yaparak sağlık ekipleri gelene kadar hastaya en doğru müdahalenin yapılmasını sağlar. Hastanın ritmini otomatik olarak tanır, eğer şok gerekmiyorsa kullanıcıyı kalp masajına yönlendirir.

Kalp Krizi Vakaları Artıyor

Türkiye’de kalp krizi ve kalp hastalıklarına bağlı ölümler her geçen gün artıyor. Uzmanlar, stresli yaşam koşulları, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi nedenlerle kalp hastalıklarının giderek yaygınlaştığını belirtiyor. Türk Kardiyoloji Derneği’nin verilerine göre, her yıl yaklaşık Türkiye’de 300 bin kalp krizi, 125 bin ölüme yol açmaktadır.

Bozkaya, “Kalp masajı tek başına yeterli değildir. Şayet hastanın ritmi VF-VT ise şok şarttır ve OED elzemdir” diyerek, yetkilileri bu cihazların yaygınlaştırılması konusunda adım atmaya çağırdı.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bugün, dünyadaki milyonlarca bireyin farklılıklarını anlamak, kabul etmek ve desteklemek
Sıradaki Haber 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü: Otizmi Anlamak ve Desteklemek