Ula Sarımsağı tescillenerek coğrafi işaretini aldı. MUTSO’nun coğrafi işaretli ürün sayısı 9’a, Muğla’nın coğrafi işaretli ürün sayısı 33’e yükseldi.
Markalaşma çalışmaları kapsamında, Muğla’nın yöresel ve geleneksel değerlerinin coğrafi işaret alması konusunda çalışmalarını sürdüren Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Ula Sarımsağı’na coğrafi işaretini aldı. 1626 tescil numarası ile coğrafi işaretli ürünler arasına giren Ula Sarımsağı MUTSO’nun dokuzuncu, Muğla’nın 33’üncü coğrafi işaretli ürünü oldu.
Markalaşma çalışmalarını başlattığı 2018 yılında Muğla Saraylısı ve Muğla Köftesi, 2019 yılında Muğla Göce Tarhanası, 2020 yılında Muğla Beyaz Mermeri ve Kavaklıdere Cevizi, 2023 yılında Muğla Sulu Kebabı ve Datça Nurlu Bademi, 2024 yılında Muğla Simidine coğrafi işaret alan MUTSO son olarak Ula Sarımsağı’nın da coğrafi işaretini aldı. Kavaklıdere Bakırı, Karabağlar Yayla Kavunu, Gökova Susamı ve Dalaman İnciri için tescil çalışmaları sürerken ayrıca MAYBİR tarafından coğrafi işareti alınan Muğla Çam Balı’nın AB coğrafi işareti için çalışmalar MUTSO tarafından yürütülüyor.
ULA SARIMSAĞININ AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Ula Sarımsağının dış kabuğu (kelle kabuğu) ve tane kabukları pütürsüz ve düzdür. Sarımsaklar elips yapıdadır ve alt taraflarının aşağı kısmında kökleri varken yukarı kısmında ise dişlerini tutan bir tabla bulunur. Tanelerin (dişlerin) en dikkat çeken özelliği, alt kısımlarından üst kısımlarına göre yayılan mor-eflatun renktir. Ula Sarımsağının dış kabuğu beyaz renkli, iç kısmındaki diş kabukları mor-eflatun renklidir.
Ula Sarımsağı bölgede uzun yıllardır üretilen önemli bir üründür. Tarihi 17. Yüzyıla kadar dayanır. Evliya Çelebi’nin Ula’dan sarımsak alarak götürdüğü de bilinir. Yetiştiriciliğin bu kadar yaygın olması bölgede Ulalıların ‘sarımsakçı’ lakabıyla anılmasına neden olmuştur.
Ula Sarımsağının toplam yağ içeriğinin %74,46’sı doymamış yağ asidi, %23,24’ü doymuş yağ asidi ve %2,3’ü koku bileşenidir. Ürünün yağı renksiz ve kokuludur. Ula Sarımsağının %6,1’i proteindir. Ula Sarımsağının 100 gramında yaklaşık 6,6 g karbonhidrat bulunur. Toplam karbonhidratın büyük kısmı galaktozdur. Ula Sarımsağında bulunan Mannoz oranı da diğer sarımsaklardan ayıran bir diğer kimyasal bileşim özelliğidir. Ula Sarımsağının mannoz içeriği ve toplam karbonhidrat oranı açısından diğer sarımsaklardan farklıdır.
Türkiye’de üretilen sarımsaklarda karbonhidrat olarak sakkaroz, glukoz ve fruktoz bulunur ve fruktoz ana bileşen iken Ula Sarımsağında, fruktoz, mannoz, glukoz ve galaktoz bulunur ve galaktoz ana bileşendir. Galaktoz miktarının fazla olmasının sebebi, bitkinin yetiştiği dönemde güneş ışığının yoğunluğunun yüksek olmasıdır.
Ula Sarımsağının aroması çok kuvvetlidir. Ağıza bir diş alındığında kuvvetli bir acılık hissi verir. Ula Sarımsağının aroması ve keskin kokusu da ayırt edici özelliklerindendir.