Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

Türkiye’nin En Gelişmiş İlleri Açıklandı: Muğla Kaçıncı Sırada?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı “İl Seviyesinde Beşeri Kalkınma Endeksi” verilerine göre, Türkiye’nin en yüksek kalkınma seviyesine sahip ili Ankara oldu. Başkenti İstanbul ve Kocaeli takip ederken, endeksin en düşük olduğu il Ağrı olarak belirlendi. Peki, Muğla bu sıralamada hangi sırada yer alıyor?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı "İl Seviyesinde Beşeri Kalkınma Endeksi"

TÜİK’in 2018-2022 dönemine ilişkin açıkladığı verilerle, Muğla’nın kalkınma seviyesindeki yeri de dikkat çekiyor. Muğla, endeks verilerine göre kalkınmada önemli bir yer tutarak gelişmiş iller arasında yer alırken, Türkiye’nin genel kalkınma seviyesindeki artışı da yansıtıyor.

MUĞLA 5’İNCİ SIRADA

2022’de il düzeyinde en yüksek beşeri kalkınma endeksine sahip ilin 0,891 ile Ankara olduğu görüldü. Başkenti 0,886 ile İstanbul ve Kocaeli, 0,870 ile İzmir ve 0,867 ile Muğla izledi. Beşeri kalkınma endeksi en düşük olan il 0,748 ile Ağrı olurken, bu ili Şanlıurfa, Van, Muş ve Bitlis takip etti.

Beşeri kalkınma endeksinin 2018-2022 yıllarında en çok artış gösterdiği ilk 5 il yüzde 4,1 ile Kilis, yüzde 4 ile Şırnak, yüzde 3,9 ile Çankırı ve Hakkari, yüzde 3,8 ile Ağrı oldu. Aynı dönemde, beşeri kalkınma endeksinin düşüş gösterdiği iller ise yüzde 0,2 ile Trabzon, yüzde 0,1 ile Ordu, yüzde 0,03 ile Rize ve yüzde 0,02 ile Karabük olarak kaydedildi.

TÜİK İLK KEZ İL BAZINDA YAYIMLADI

TÜİK bülteninde, endekse ilişkin bilgiye de yer verildi.
Buna göre, bir ülkenin iktisadi kalkınma sürecinde, fiziki sermaye kadar beşeri sermaye yeterliliği de önem arz ediyor. Beşeri kalkınma endeksi de bu minvalde, ülkelerin beşeri sermaye yeterliliklerinin tespiti amacıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından hesaplanıyor. Endeks, yaşam beklentisi, eğitim ve gelir olmak üzere üç alt bileşenden oluşuyor.

Beşeri kalkınma endeksi, 0 ile 1 arasında değerlendiriliyor. Endeksin 0,8 ve üzerinde olması “Çok Yüksek Beşeri Kalkınma” seviyesini, 0,7 ile 0,8 arasında olması “Yüksek Beşeri Kalkınma” seviyesini, 0,55’in altında olması ise ilgili ülkenin “Düşük Beşeri Kalkınma” seviyesinde yer aldığını gösteriyor.

Türkiye’ye ait beşeri kalkınma endeks değerleri, bugüne kadar UNDP tarafından ülke düzeyinde üretiliyordu. Ortalama eğitim süresi ve muhtemel eğitim süresi göstergelerinin ilk kez 2023’te TÜİK tarafından yayımlanmasıyla beşeri kalkınma endeksi Türkiye tarafından üretilebilir hale geldi. Söz konusu endeks milli politikalara da yön verebilmesi amacıyla ilk kez ülke seviyesinin yanı sıra il seviyesinde de resmi istatistik olarak yayımlandı.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu geceden itibaren benzine yapılması planlanan 1.25 TL'lik zam EPDK
Sıradaki Haber Bu akşam yapılması planlanan benzin zammı iptal edildi