Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

TES-İş ve Maden-İş’ten ortak açıklama “Zeytin de, maden de enerji de bizim”

Yeniköy ve Kemerköy termik

Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ve son dönemlerde büyük tartışma konusa olan maden sahaları ve yönetmelik değişikliği ile ilgili olarak TES-İş Yatağan Şubesi ve Maden-İş Yatağan Şubesi tarafından ortak bir açıklama yapıldı.

Ayrıca her iki sendika tarafından hazırlanan rapor da başta Milas Belediye Başkanlığı olmak üzere siyasi parti ilçe başkanlıkları ve meslek odalarına da sunuldu.

Çevreye ve doğaya uyumlu olarak hep birlikte ve üretme vurgulu yapılan açıklamada; “ Zeytin de, maden de enerji de bizim.  Muğla İli, Milas İlçesinde kurulu bulunan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralları ve Maden Sahaları ile ilgili; Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri, Ülkemiz enerjisinin %2’sini, Muğla İlinin Tüm İlçeleriyle birlikte tamamının enerji ihtiyacını karşıladığı bir gerçektir.

Elektriğin vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğu, yaz aylarına yaklaştığımız ve tüketimin çok yoğun olduğu şu günlerde kömürün yerli ve öz kaynaklarımızdan temin edilmesi Ülkemiz ekonomisi için de çok daha önemlidir.  

Bizler TES-İŞ ve MADEN-İŞ Sendikaları Yatağan Şubeleri olarak çevreye duyarlı kendi öz varlıklarıyla enerji üreten yerli ve milli olarak elektrik üretiminde kömüre ulaşımın engellenmesini doğru bulmuyoruz.” Denildi.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi Başkanı Osman İlhan ve TÜRK-İŞ Muğla İl Temsilcisi,  TES-İş Sendikası Yatağan Şubesi Başkanı  Fatih Erçelik imzalı ile yapılan açıklamada şu ifadeler yer verildi:   

“31 Mart tarihinde Milas İkizköy’de yaşanan ve orada çalışan üyelerimizin saldırıya maruz kaldığı, Türkiye’nin gündemine oturan olaylarla ilgiliSantrallerde ve Madenlerde çalışan işçiler adınaTES-İŞ ve MADEN-İŞ Sendikaları olarak kamuoyuna bilgi verme gereği hasıl olmuştur.

“ZEYTİN KATLİAMI YOKTUR”

Ortada öyle çarpıtıldığı gibi herhangi bir ağaç veya zeytin katliamı yoktur. Taşıma öncesinde yapılan budama işlemine ağaç katli diyenler maalesef iftira suçu işlemektedirler.

Olay yıllardır yapıldığı gibi zeytinlerin budandıktan sonra kök bütünlüğü sağlanarak sökülüp başka bir yere dikilmesinden ibarettir.

Zeytinler taşındıkları yeni yerlerinde yeşerip zeytin veriyorlar.

Zeytin ağaçlarının taşınmasına dair yeni bir düzenleme çıktı. Aslında ihtiyaç halinde zeytin ağaçları eskiden beri taşınıyordu. Yani o düzenleme çıkmadan önce de ağaçlar taşınıyordu, bundan sonra da taşınacak. Zeytin ağaçlarına yönelik en küçük bir zarara izin verilmiyor. Vatandaş yeterli bilgi sahibi değil, sınırlı sayıda zeytin ağacı taşınacak diye, koskoca santrallerin, fabrikaların feda edilmemesi gerekiyor.

Santraller kurulduklarından bu yana terk edilen maden ocaklarında ağaçlandırma çalışmalarına önem verilir.

Yeniköy ve Kemerköy’de taşıma dahil 22 bin 100 adet zeytin olmak üzere 1 milyon 120 bin 523 adet ağaç toprakla buluştu.

“MUĞLA’NIN TÜM ENERJİ İHTİYACI KARŞILANMAKTADIR”

Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ülkemizin en önemli enerji üretim merkezlerindendir. Ülkemiz enerjisinin yaklaşık %2’sini, Muğla İlinin tüm ilçeleriyle birlikte ihtiyacı olan elektriğin tamamını karşılamaktadır.

Kendi yerli ve milli kaynaklarımızla üretim yapan bu santrallerde üretim durursa, dışarıdan fahiş fiyatla alınan doğalgazla üretim yapan santraller tam kapasite devreye alınır. Şu anda bile ülkemiz enerjisinin % 50 den fazlası dışa bağımlıdır ve milyarlarca dolar kamu zararı oluşmaktadır.

Santrallerde çevreye zararlı baca gazlarının tutulması için üretilen enerjinin %10’u bu gazların tutulması için harcanmakta ve çevresel faktörlere son derece önem verilirken, çevreye zarar vermemek için azami önem gösterilmektedir.

Bölgemizde kömür maden sahaları ve işletme alanları ile tarım alanları kesişmektedir. Özellikle zeytinlik alanlarda madencilik yatırım ve faaliyetleri yasal mevzuatlar çerçevesinde neredeyse imkânsız hale gelmiştir.

Bölgemizde madencilik faaliyetleri için alınan yasal izinlerin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle sık sık davalar açılmaktadır.

Arkeolojik Sit alanlarındaki faaliyetlerin tamamının yasal mevzuatlar çerçevesinde yürütülmesine rağmen, Kültür Varlıkları Koruma Kurul kararlarına açılan iptal davaları nedeniyle kömür üretim faaliyetleri neredeyse imkânsız hale getirilmektedir.

Halbuki Termik Santraller için kömür çıkarılan alanlar daha sonra ağaçlandırılarak yeşile dönüştürülüyor.

“5 BİN İŞÇİ ÇALIŞMAKTADIR”

Santrallerde ve kömür ocaklarında yaklaşık 5 bin civarında işçi çalışmaktadır. Halen çalışan personel sayısına bakıldığında her ailede 4 kişi olduğunu var sayarsak 20 bin kişinin geçimini bu işyerlerinden sağladığı aşikardır. Bu sayı çalışanların yöreye bıraktığı katma değer de katıldığı zaman 50 bin kişiye ulaşmaktadır.

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri yaklaşık 35- 40 yıldır ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlamaktadır.

Bu santraller, bölgedeki düşük kalorili linyit kömürünün değerlendirilmesi ve ulusal sistemin enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla yapılmıştır.

Santrallerimiz yerli kaynaklarla üretim yaparak ülke ekonomisine ve bölge istihdamına da oldukça önemli katkılar sağlamaktadır.

Ülkemizin tam bağımsızlığı için, öz kaynaklarımızla kendi enerjimizi üretmemiz gerekiyor.

Yöre ve ülke ekonomisinin güçlenmesi için bu kurumlarımızın çalışmasına ihtiyaç var. Kömür sıkıntısı yaşayan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin devre dışı kalması halinde gerek bölgesel, gerekse ulusal ölçekte elektrik kesintileri yaşanır ve karanlıkta kalabiliriz. Bu Santraller Güney Batı Anadolu’nun en büyük üç baz yük santralidir. Bunlar devre dışı kaldığında büyük sorunlar yaşanır. Bölgesel bazda kesintiler olur, yaz aylarında turizm etkilenir. Çünkü ülkemizin batı bölgelerinde ciddi elektrik tüketimi var.

“ÜRETİM DURURSA MUĞLA VE TÜRKİYE KAYBEDER”

Bu santrallerde üretim durursa; İşçi kaybeder, esnaf kaybeder, köylü kaybeder, Yatağan kaybeder, Milas kaybeder, Muğla kaybeder ve sonuçta Türkiye kaybeder.

Geldiğimiz noktada bizim kendi kömür sahalarımız dururken, Yatağan Termik Santrali bugün Soma’dan kömür taşınarak çalıştırılmaktadır. Böyle giderse çok yakın bir gelecekte Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin de durumu aynı olacak. Dolayısıyla Enerji ve Maden işçileri, işini ve geleceklerini tehdit eden saldırılarla karşı karşıyadır.

TES-İŞ ve MADEN-İŞ Sendikaları olarak bugüne kadar sustuk, polemiğe girmemeye özen gösterdik. Ancak santrallerde üretimin durmasına neden olacak eylemlere karşı sessiz kalamayız.

İşimiz, Aşımız ve Geleceğimiz bizim kırmızı çizgimizdir.Biz ekmeğimizin peşindeyiz.

Hepimiz bu ülkenin vatandaşlarıyız, hepimizin ortak amacı ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarmak olmalıdır. Ortada zeytin katliamı filan yoktur. Halkımızı bu tür bilgi kirliliğine ve provokasyonlara karşı daha dikkatli olmaya davet ediyoruz.

Sonuç olarak; Bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine çok önemli bir katma değer yaratan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin kömüre ulaşımının engellenmesi durumunda ciddi sorunların ortaya çıkacağı ve dolayısıyla elektrik üretiminin sekteye uğrayacağı aşikardır. Yöredeki sosyal ve ekonomik dengeler de dikkate alınarak ülke ve yöre menfaati de gözetilerek Maden sahalarımızın açılması ve Santrallerimizin çalışması için desteklerinizi bekliyoruz.

TES-İŞ ve MADEN-İŞ Sendikası Yatağan Şubeleri olarak tüm Enerji ve Maden işçileri adına şükranlarımızı sunarız.”

Sendikalar tarafından hazırlan rapor ise başkanlar tarafından Milas Belediye Başkanlığı, Milas AK Parti İlçe Başkanlığı,  Milas CHP İlçe Başkanlığı, Milas İYİ Parti İlçe Başkanlığı,  Milas Ziraat Odası Başkanlığı, Milas Ticaret Odası Başkanlığı,, Milas Esnaf ve San. Kefalet Koop. Başkanlığına da sunuldu.

Haber: Hakan Canel