İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü, Türk-İslam Sanatı ve Arkeolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanlığı iş birliğiyle yürütülen “Sanat Tarihçisi Ne İş Yapar?” başlıklı proje, gerçekleştirilen kapsamlı etkinliklerin ardından başarıyla tamamlandı.
Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen, 2023-3-TR01-KA154-YOU-000176541 numaralı ve “Sanat Tarihçi Ne İş Yapar?” başlıklı Erasmus+ KA154 projesi kapsamında, yeni mezun sanat tarihçilerin iş bulma süreçlerinde karşılaştıkları zorlukları aşmalarına yardımcı olma ve istihdam imkanlarını artırma amacıyla yapılan projenin ikinci ayağı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde (MSKÜ) 14-19 Nisan 2025 tarihlerinde gerçekleşti. Projenin ilk günü, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Kadir Pektaş, Stratonikeia ile Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Proje Koordinatör Yardımcısı Öğretim Görörevlisi Dr. Büşra Ayaz, Türk-İslam Sanatı ve Arkeolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Diri Apaydın’ın ve MSKÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökben Ayhan’ın açılış konuşmaları ve tanışma etkinlikleriyle başladı. “Sanat Tarihçi Ne İş Yapar?” projesi, sanat tarihçiliği mesleğinin tanıtılmasını ve bu meslekle ilgili toplumdaki algının güçlendirilmesini amaçlıyor.

Proje, sanat tarihi mezunu ya da öğrencisi olan gençlerin müze, arşiv, restorasyon, kültürel miras projeleri, akademi ve yayıncılık gibi farklı alanlardaki istihdam imkanları tanımasını sağlamayı hedeflerken, aynı zamanda sanat tarihçilerin kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve özel sektörde üstlenebilecekleri rolleri örneklerle ortaya koyarak, gençlerin kariyer planlamalarına destek oluyor ve özgüvenlerini artırmayı amaçlıyor. Gençlere networking imkânları sunarak sektörle doğrudan bağlantı kurmalarını sağlayan proje, sanat tarihi, arkeoloji, mimarlık ve kültürel miras gibi alanlarda eğitim gören katılımcılara açık hale geliyor.


