Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

Plastik et yemek zorunda kalmayalım!

Uluslararası Tarım ve Gıda

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON) Başkanı Hakan Yüksel, dünyada tarımsal faaliyetlerin giderek azaldığını açıkladı. Bu durum Türkiye için de söz konusu lakin, Türkiye’deki yanlış tarım politikalarından tez elden dönülürse dünyadaki bu durumu avantaja çevirebiliriz.

Dünya ülkelerinin tarımsal faaliyetlerini azaltması bizim ülkemiz için bir fırsat olarak görülmelidir. Tarım ve gıdaya hakim olan dünyaya hakim olur. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte coğrafyamızdaki ülkelerin gıda taleplerini karşılayabilecek bir planlama yapmamız halinde gelecek 10-15 yıl içinde dünyanın en güçlü ilk 5 ülkesi arasında oluruz.

Dünya Bankası verilerine göre  tüm dünya ülkelerinin GSMH içindeki tarımsal faaliyetleri her geçen yıl daha da azalıyor. Tarımsal faaliyetlerin azalmasının çok yakın zamanda çok ciddi bir sorun haline gelir.

Tüm dünyada gıda harcamaları giderek artıyor. bu nedenlerle uzun vadede, gıda ürünlerine olan talep artışının daha da çoğalacak, tarımsal üretim ve verimliliğinin artırılması ve buna yönelik çalışmaların hızlandırılması tüm dünya ülkelerinin öncelikli gündemi olmaladır. Hiçbir dünya ülkesi, imkanları dahilinde gıda ve gıda üretimine hammadde tedarik eden tarımsal faaliyetlerden vazgeçemez, aksine her ne kadar gelişmiş, zengin, medeni ve ileri teknolojiye sahip olursa olsun, tarım ve gıda sektörüne yatırım yapmak, destek vermek, teşvik etmek, yatırımcı bulmak, yeni pazarlar aramak zorundadır.

Dünyadaki büyük oyuncuların; tarıma, tarım arazilerine ve gıda tedariklerine olan ilgisi değerlendirildiğinde 2023 ile 2030 yıllarında çok ciddi gıda krizinin çıkabilir. İçinde bulunduğumuz iklim ve mevsim değişiklikleri çok yakın zamanda kuraklık, kuraklığa bağlı olarak kıtlıkların başlayacağını ön görüyoruz. Bu gelişmelere kayıtsız ve şartsız kalmak ileride milli güvenlik sorunları oluşturması kaçınılmazdır. Dünya Ülkelerinin tarımsal faaliyetleri azaltması bizim ülkemiz için bir fırsat olarak görülmelidir. Unutulmamalıdır ki, gıda silah kadar önemlidir. Tarım ve gıdaya hakim olan dünyaya hakim olur. Ülkemiz coğrafyası etrafında 3 bin kilometre kare dairesi içinde 40’dan fazla ülke var. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte bu ülkelerin gıda taleplerini karşılayabilecek bir planlama yapmamız halinde gelecek 10-15 yıl içinde dünyanın en güçlü ilk 5 ülkesi arasında oluruz. Aynı zamanda gıda enflasyonu düşürmek, yeni istihdamlar üretmek için tek kaynağımızın tarımsal faaliyetler olduğunu vurgulamak gerekir.

Peki Türkiye böyle bir tabloya hazır mı? Sanmıyorum. Tarımdaki yanlış politikalar hala inatla(!) devam ettiriliyor. Girdilerin yüksekliğinde kıvranan ürtecinin boynuna inatla (!) ithalat kemendi geçiriliyor.

Türkiye yarından tezi yok derhal milli bir tarım, hayvancılık ve su politikası oluşturmalı ve hayata geçirmeledir. Aksi takdirde küresel ve karanlık güç odaklarının bir sözcüsü Bill Gates’in “Plastik et yemeye hazır olun” sözünden de esinlenerek; plastik et , baştan aşağı genetikleri değiştirilmiş gıda maddeleri yemek zorunda kalabiliriz…