Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

MUĞLA’NIN GELENEKSEL DOKUMALARI KADINLARIN EMEĞİYLE YAŞATILIYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) ile desteklenen “Kadınlar Üretiyor Menteşe Kazanıyor” projesi kapsamında verilen dokuma eğitimleriyle dezevantajlı durumda olan kadınlar istihdama kazandırıldılar.

Menteşe Kaymakamlığı tarafından hazırlanan proje ile kırsalda yaşayan kadınlara, Muğla’ya özgü geleneksel kumaşların dokunmasına yönelik eğitimler verildi.

Proje kapsamında eğitim alıp başarılı olan kadınların evlerine dokuma tezgahları kurularak kadınların evlerinden çalışması sağlandı. Böylece, Muğla kırsalında dokumacılık geleneğinin yaşatılmasına yönelik önemli bir adım da atıldı ve kadınlar istihdama kazandırıldı.

Projede, Menteşe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Muğla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, S.S Mobella Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ve Muğla Vakfı ortak olarak yer alıyorlar. Ayrıca, Muğla Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü ve Menteşe Halk Eğitim Merkezi iştirakçi olarak projeye katkı sağlıyorlar.

Proje kapsamında, Muğla’nın Yeşilyurt bürümcüğü vb. geleneksel dokumalarının dokunduğu 60 adet tezgah orjinallerine sadık kalınarak bu işin erbabı marangoz ustaları tarafından yeniden üretildi. Dokuma tezgahları, Muğla Olgunlaşma Enstitüsü’ne kurularak burada kadınların toplam 192 saat dokuma eğitimi almaları sağlandı. Şu anda, evine tezgah kurulmasını istemeyen kadınlar, Olgunlaşma Enstitüsü’ne gelerek üretimlerine burada devam ediyorlar. Enstitüye gelemeyen Yeşilyurt, Bayır vb. köylerdeki 24 kadının evine dokuma tezgahları kuruldu ve kadınların evlerinden çalışmaları sağlandı. Önümüzdeki yıl Proje kapsamında, dokuma tezgahının kurulduğu köy sayısının 11’e çıkartılması hedefleniyor. Böylece daha çok kadının eğitim alarak evden çalışması ve istihdama katılması sağlanacak.

Toplam 60 kadının dokuma eğitimi aldığı Proje’de ayrıca; Finasal Okuryazarlık, İletişim, Beden Dili, Zaman Yönetimi, Stresle Başa Çıkma, Aile İçi İletişim, Yaşam Becerileri ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele eğitimleri verildi.

“Kadınlar Üretiyor Menteşe Kazanıyor” projesiyle bugün Muğla’nın geleneksel Yeşilyurt bürümcük dokuması vb. kumaşlar üretilirken pamuk, keten vb. kumaşlar da dokunarak pareo, şal, peşkir, gömlek ve elbise üretimi yapılıyor. Şu an Olgunlaşma Enstitüsü’nün Bohça Mağazası’nda satışta olan ürünlerin daha geniş çaplı pazarlanarak satışa çıkması için Muğla’daki beş yıldızlı oteller, Bodrum Havalimanı, MUÇEV’in İztuzu Mağazası, MUTSO Zeytinpark ve PTT AVM’ler ile görüşmeler devam ediyor.
GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan projeye yönelik yaptığı açıklamada; “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın koordinasyonunda Ajansımız tarafından yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı sosyal kalkınma çalışmalarına katkı sunmak için uygulanmaktadır. Kısa adı SOGEP olan Sosyal Gelişmeyi Destekleme programımızın başlıca amaçları, Bölgemizdeki yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sorunları gidermek, toplumun dezevantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata katılmalarını sağlamak, istihdamı artırmaktır. Menteşe Kaymakamlığı tarafından yürütülen “Kadınlar Üretiyor Menteşe Kazanıyor” projemiz, sosyal kalkınmayı güçlü bir şekilde destekleyen, kadınlarımıza ekonomik ve sosyal imkanlar sağlayan bir projedir. Menteşe ilçesinin kırsal kesimlerinde başlayan projemiz örnek bir proje olup önümüzdeki dönemlerde projenin Muğla geneline yayılmasını arzu etmekteyiz. Ajans olarak bu yönde çalışmalarımız devam edecektir” dedi.