Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

MUĞLALI FİRMALAR YURDIŞINDAKİ FİRMALARLA İHRACAT GÖRÜŞMELERİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Muğla Ticaret ve Sanayi

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) tarafından, Avrupa İşletmeler Ağı projesi kapsamında Katar Kalkınma Bankası koordinatörlüğünde, hizmet sektörleri ile Online İş Görüşmeleri (B2B) etkinliği gerçekleştirildi. MUTSO’ya bağlı 15 firma etkinliğe katılarak ihracat yapma fırsatı buldu.

MUTSO’nun 2015 yılında dahil olduğu Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında, Katar Kalkınma Bankası koordinatörlüğünde ihracat için girişimde bulunmak isteyen firmalara destek amaçlı, 44 ülkenin 576 firmanın katılımı ile bire bir görüşmelere başlandı. Türkiye’den 130 firma katılırken MUTSO’ya bağlı 15 firma da bugün oda binasında, Katar, Çin, Tunus, Kanada, Ukrayna, Litvanya, İtalya ve Romanya’da ki firmalar ile görüştü. Görüşmelerin 24 Şubat Perşembe günü sona ereceği bildirildi.

“FİRMALARIMIZI DÜNYADAKİ PARTNERLERİ İLE BULUŞTURDUK”

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Mustafa Ercan, projeye ilişkin şunları söyledi:

“Odamız bu konuda uzun yıllardır çalışmakta. Türkiye’de 11 tane konsorsiyum oluşturulmuş olup Antalya KOSGEB Hizmet Müdürlüğü Koordinatörlüğü’nde çalışmaktayız. Oda olarak onlara bağlıyız. Amacımız KOBİ’lerin uluslararasılaştırılmasına yönelik dünyanın en büyük ağı içinde üyelerimize hizmet vermek. 3 gün sürecek ilkini 2020’de gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğin dördüncüsüne çalışılmakta. Gıda, inşaat, plastik ve kimyasal, kağıt, hızlı tüketim malları, ilaç, sağlık ve medikal ekipman ile bilişim sektöründeki firmalarımızı tüm dünyadaki partnerleriyle buluşturduk. Görüşme sağlayan üyelerimize yabancı dil desteği sağlıyoruz. Normalde bu tip etkinlikler, programlar bir ülkede oluyordu. Bu buluşmalar pandemiyle beraber internet üzerinden daha hızlı olmaya başladı” dedi.

“İHRACAT RAKAMI 750 MİLYON DOLAR”

MUTSO Meclis Başkanı Koray Özcan ise Muğla’nın ihracat rakamının yaklaşık 750 milyon dolar civarında olduğunu, bu proje ile amaçlarının ihracat rakamını kademeli olarak artırmak, büyütmek ve ileriye taşıyabilmek olduğunu söyledi. Özcan, “Avrupa İşletmeler Ağı projesi, 42 ülkede uygulanmakta olan bir proje. Odamız da bunun önemli ayaklarından birisi. Uzun yıllara dayanan bir çalışma aslında ama özellikle pandemi bittikten sonraki süreçte yönetim kurulumuz bütün çalışmalara hız verdi. Bu çalışmaların takipçiliğini de yönetim kurulu üyemiz Yusuf Kayacık yapmakta ve takip etmekte. Şuana kadar ilimizde 8 sektör belirlendi bu çalışmalar kapsamında. Yaklaşık 150 firma ile görüşmeler sağlandı. Muğla’nın ihracat rakamı yaklaşık 750 milyon dolar civarında. Amacımız bunu kademeli olarak artırmak, büyütmek ve ileriye taşıyabilmek.” dedi.

Avrupa Birliği Dış Ticaret Proje ve Raporlama Birimi’nden sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Yusuf Kayacık ise, ihracatın Muğla ekonomisine katacağı gücün kendilerini heyecanlandırdığını söyleyerek, “Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizi heyecanlandıran bir etkinliğe imza atıyoruz. Avrupa İşletmeler Cosme Projemiz kapsamında yaklaşık 44 ülkenin katılımıyla 576 firmanın iştirakiyle bir çevrimiçi görüşmeler etkinliğine imza atıyoruz. Katar Kalkınma Bankası aracılığıyla 44 ülkede şuanda odamızda MUTSO üyesi 15 firmamız çevrimiçi görüşmeler yapıyor. Çin, Tunus, Kanada, Ukrayna, Litvanya, İtalya ve Romanya’da şirketlerle şuanda Muğlalı firmalarımız internet üzerinden canlı görüşmeler yapıyor. Muğla ekonomisine ihracatın katacağı güç bizi çok heyecanlandırıyor.

“MUĞLA FİRMALARI İLE GÖRÜŞME TALEP ETTİLER”

Türk firmaları 44 ülkede 21 bin 955 etkileşim aldı. Türkiye 130 firmayla etkinliğe katıldı. Bu firmalardan da 15 tanesi Muğla firması. Şuanda 15 firmamız ihracata çok yakın. Biz inatçıyız Çalışmayı seviyoruz. Ben ve ekip arkadaşlarım tespit ettiğimiz 135 Muğla  firmasını davet ettik. Bunlardan 20 firma etkinliğe katılmak için profil oluşturdu. 15 firmamız randevu aldı. Randevu taleplerinin hepsi biraz önce saydığım ülkelerin firmalarından geldi. Onlar Muğla firmalarıyla görüşme talep ettiler.”

“NOKTA ATIŞI GÖRÜŞME OLDU”

Muğla’nın Ula İlçesi’nde zeytincilik ile uğraşan ve ATA AĞAÇ Arge A.Ş. sahibi Hatice Aktürk, ise MUTSO’ya kendilerine böyle bir fırsat sundukları için teşekkür ederek, şunları söyledi:

“Sabahtan iki Katar firması ile görüştük. Oldukça ünlü bir web sitesi satış firmasıydı. Onlarda online mağazalarla satıyorlar ama bu değerde ki bir zeytinyağı satışları yokmuş. Bağlantılarımızı kurduk. Firma tanıtım bilgilerimizi ilettik. Daha sonra yine bağlantıya geçeceğiz. Sonrasında Çin’den bir medikal firması ile görüştük, merkezi Belçika’da olan. Hastanelere yara iyileştirme, yara tedavisi yapma hizmetleri olan bir firmaydı. Bizim özellikle kantaron jelimiz ve zeytin yaprağı ekstraktı jelimiz yara iyileştirici özellikleri olduğu için bu firmayla da oldukça nokta atışı bir görüşme oldu. Önümüzdeki günlerde ürünlerimizi, numunelerimizi gönderip inşallah ihracata başlayacağız.

“AYAĞIMIZA BÜYÜK FIRSAT GETİRDİLER”

Pandemiden dolayı yurtdışı satışlarımız inanılmaz derece de azaldı. Hem pandemiden dolayı hem de küçük firma olduğumuz, maddi olarak fuarlara gidemeyeceğimiz için Ticaret Odası fuarları bizim ayağımıza getirdi. İnanılmaz derece de bir fırsat. Muğla’nın ürünlerini yurtdışına yani ben kendi adıma Çin’de ki bir firma ile ya da Katar’da ki bir firma ile görüşebiliyorum. Kanada’dan bir firma ile de görüşeceğim. Ayağımıza çok büyük bir fırsat getirdiler, Ticaret Odası’na teşekkür ediyorum.”

24 Şubat Perşembe günü son bulacak olan online görüşmelerde firma sayılarının artması bekleniyor.

Haber :Esma Turan