Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

Muğla Sağlık Örgütleri: “Eziyet yönetmelikleri değil, sağlığa bakan istiyoruz”

Muğla’da sağlık örgütleri, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı 2-6 Aralık tarihleri arasında sürecek iş bırakma eylemlerine başladı.

Muğla'da sağlık örgütleri, Aile

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Can Kirişçi: “Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin iptalini ve mecliste sunulan yasa taslağının geri çekilmesini istiyoruz” dedi.

Sağlık örgütleri, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı 1 Kasım tarihinde başlayan ve “eziyet yönetmeliği” olarak adlandırdıkları düzenlemeye karşı eyleme geçti. Bugün başlayan eylemlerin ilk gününde Muğla Sağlık Örgütleri, Muğla İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplu bir basın açıklaması düzenlendi. 16 sağlık örgütünün katılımıyla gerçekleşen açıklamaya, Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Can Kirişçi sözcülük yaptı.

“Unutmayın sağlıkta ticaret ölüm getirir”

Dr. Can Kirişçi, yapılan düzenlemelerin hem halk sağlığını hem de sağlık çalışanlarının haklarını olumsuz etkileyeceğini belirterek, ” Yapılan düzenlemelerin hiçbiri halkımız ve hizmet sunan sağlık emekçileri açısından kalıcı çözüm getirmiyor. Aile Sağlığı Merkezlerinde sağlık hizmetleri ücretli olma yolunda hızla ilerliyor. Unutmayın sağlıkta ticaret ölüm getirir. Resmi Gazete’de ekim ayında yayınlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana, yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştireceğini hemen her kademeden Bakanlık yetkililerine iletmiş ve 5 temel talebimizi kamuoyuna açıklamıştık. Kasım ayının ilk haftasında bu yönetmelik geri çekilinceye kadar uyarı niteliği taşıyan üç günlük iş bırakma eylemini gerçekleştirmiştik. Taleplerimiz yerine getirilmediği ve çözüme yönelik kararlar alınmadığı takdirde alanda örgütlü “sağlık emek-meslek örgütleri” ile birlikte 2-3-4-5-6 Aralık 2024 tarihlerinde 5 günlük iş bırakma kararını da kamuoyuna duyurmuştuk. Bizler, birinci basamakta her gün emek veren hekimler, sağlık çalışanları ve onların örgütleri olarak halkın sağlık hakkına erişimini engelleyen, hekimlerin mesleki özerkliğini yok eden ve sağlık emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldıran bu yönetmeliğin geri çekilmesini beklerken, TBMM’ye 25 Kasım 2024 günü bir kanun teklifi sunuldu. 28 Kasım’da komisyonda görüşülerek değişiklik yapılmaksızın Genel Kurul’a sevk edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile, 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu’nun 5. maddesi ve 5510 sayılı kanunun 68. maddesinde değişiklikler yapılmaktadır. Bu değişiklikler TBMM’de yasalaşacak olursa, ücretsiz birinci basamak sağlık hizmetlerinin ücretlendirilmesi ve özelleşmesinin kapısı açılacaktır” dedi.

Kirişçi, 25 Kasım 2024’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan yasa teklifine dikkat çekerek, bu düzenlemenin, Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz sunulan sağlık hizmetlerinin ücretli hale gelmesine ve geleneksel tıp uygulamalarının (sülük, hacamat gibi) paralı olarak yapılmasına yol açacağını belirtti. Ayrıca, yasalaşması durumunda aile hekimlerinin rapor verme yetkilerinin de ücretli hale geleceği ve sağlık çalışanları ile hastalar arasında ciddi çatışmaların yaşanacağı uyarısında bulundu.

“Gerçek sevk sistemi istiyoruz”

Kirişçi, yasa teklifi ile halktan daha fazla ödeme alınacağını belirterek, “Bu yasa teklifi ile katkı katılım payı artırılmakta, halk cebinden daha fazla ödeme yapmaya zorlanmaktadır. Hasta eğer daha az katkı payı ödemek istiyorsa, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşuna aile hekimliğinden sevkle gitmesi gerekecektir. Ancak Eziyet Yönetmeliği, ikinci ve üçüncü basamağa yaptığı sevklerden dolayı aile hekimini maaşını keserek cezalandırmaktadır. Bu durumda sevk isteyen hasta ile hekimler yine karşı karşıya gelecektir. Sağlık Bakanlığı, aslında bizim de talep ettiğimiz sevk zincirini, hastalarla hekimleri karşı karşıya getirerek, hekimlerin kazancı üzerinden kurmaya çalışmaktadır. Bizler ancak gerektiğinde yapılan, bilimsel, basamaklar arası iletişime dayanan gerçek sevk sistemi istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Birlik ve Dayanışma Sendikası Başkanı Can Kirişçi, 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde aile sağlığı merkezleri çalışanları olarak iş bırakma eylemlerine devam edeceklerini açıkladı. Kirişçi, taleplerinin gerçekleşene kadar çeşitli eylemler ve etkinliklerle sağlık otoritesini harekete geçirmeye devam edeceklerini belirtti.