Gül, “6 Şubat gecesi Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yaşanan yüzyılın felaketinde, on binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken, yüz binlerce vatandaşımız da yaralanmıştır. Maalesef ki binlerce vatandaşımız bugün kaybettikleri uzuvları sebebiyle protez ile yaşamak zorunda kalmışlardır.” diyerek, Hatay’da en büyük kaybın yaşandığını belirtti.
Gül, Hatay’daki hastanelerin büyük hasar almasının ve birçok hastanenin yıkılmasının, depremin şiddetinin ötesinde, 2010-2012 yıllarında yapılan uyarılara rağmen önlem alınmaması nedeniyle olduğunu söyledi. Gül, “O dönem de söyledik, hem de ilimize yatırıma engel oluyorlar kara propagandasına rağmen her platformda. Hastaneler için önlem alınmasa savaşta bu kayıpları vermeyiz. Nitekim maalesef öyle oldu. Yıkılan hastaneler canlarımıza mezar oldu” dedi.
“. Hatay’da hastaneleriniz mezara dönüştüğü canlarımız size yetmedi mi?”
Muğla’daki Menteşe Devlet Hastanesi’nin durumunu örnek göstererek, 2018 yılında kapatılan 1957 yapımı hastanenin güçlendirilmek yerine sadece boya badana ile yeniden faaliyete açıldığını ifade etti. Gül, bu hastanenin de depreme dayanıksız olduğunu ve hala faaliyette olduğunu vurgulayarak, “2018 yılında kapalı olan 1957 yılında yapılmış ve 2017 yılında kapatılan hastane binasını 800 bin lira gibi bakanlıktan ödenek alıp, güçlendirme değil boya badana yaparak faaliyete açtık. Muğla İl Sağlık Müdürlüğü yönetimin değişmesi ile durum ortaya çıkmış ve geçtiğimiz yıl hastanenin hizmet vermesinin riskinin anlatılan yazı bakanlığa bildirilmiştir. Bizlerde Birlik Sağlık Sen olarak Bakanlığa gerekli uyarı yazışmalarını 21 Mayıs 2024 tarihinde yaptık. Ve hatta iki ay önce il sağlık müdürlüğü tarafından kurulan komisyon hastanenin kapatılması gerektiğini yine sağlık bakanlığına bildirdi. Buradan Sayın bakana sormak istiyorum. Hatay’da hastaneleriniz mezara dönüştüğü canlarımız size yetmedi mi? Daha kaç canımız kurban vereceğiz hastanelerinize? Kaç kız çocuğu daha almadığınız önlem yüzünden annesiz kalacak? Kaç annenin evladını kucağından söküp alacak hastaneleriniz? Bu pankartta Hatay’da depreme dayanıksız hastanelerinizde şehit olan sağlık çalışanı arkadaşlarımızın resimlerini size bırakıyoruz. Gözlerinin içine bakma cesaretiniz var ise onlara bakın ve vicdanınızla hesaplaşın” ifadelerine yer verdi.
Gül, depreme dayanıksız hastanelerin kapatılmasını ve önlem alınmasını talep etti.
Birlik Sağlık Sen olarak Hatay’da kaybedilen canlar için hukuki mücadelelerinin devam edeceğini ve depreme dayanıksız hastanelerin mezar olmaması için verdikleri mücadelenin süreceğini belirten Abdullah Gül, Bakan’a yönelik çağrısını yineledi: “Ya önlem alıp şeref madalyası gibi göğsünüzde taşırsınız, ya da kayıplarımız alnınızda leke olarak kalır.”