Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

MSKÜ Usulsüzlükleri Sayıştay Raporunda

Türkiye Cumhuriyeti Sayıştay Başkanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti Sayıştay Başkanlığı, 2023 Sayıştay Raporu’nu açıkladı. Rapor kapsamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ile ilgili önemli bulgulara yer verildi. Sayıştay’ın denetim sonucunda belirlediği 13 maddelik bulgu listesinde, çeşitli usulsüzlüklerin tespit edildiği öğrenildi.

“GELİRLER HESABINDA 1.805.024,45 TL EKSİK”

Sayıştay raporuna göre, üniversitenin nakden alınan şartlı bağış ve yardımların yükümlülük hesaplarına alınmadan gelir kaydettiği bulgusu tespit edildi.

Rapora göre:
“Üniversite adına 2023 yılında nakden ve şartlı gerçekleşen 4.707.686,83 TL tutarındaki bağışın; yükümlülük hesaplarında takip edilmesi yerine doğrudan 600 Gelirler Hesabına kaydedilmek suretiyle muhasebeleştirildiği görülmüştür.
2023 yılında alınan 4.707.686,83 TL tutarındaki nakit bağışın yükümlülük hesabı olan 380 ve 480 No.lu hesaplara alınmadan doğrudan gelir kaydedilmesi, hem muhasebenin dönemsellik ilkesine aykırılığa, hem de bilanço hesaplarından olan 480 Gelecek Yıllara Ait Gelirler Hesabının 1.805.024,45 TL kadar eksik görünmesine neden olmuştur.”

“DİKKAT ÇEKEN LİYAKATA AYKIRI ATAMA”

Mali rapor ve tablolara verilen görüş ile ilgili olmayan bulgularda, öğretim üyesi kadrolarına alım ilanlarında objektif kriterlere aykırı hususlara yer verilmeyen bulguların doğruluğu tespit edildi. Üniversitece 2023 yılı içerisinde öğretim üyesi alımı amacıyla çeşitli tarihlerde ilanlar verilmiş, atama yapılacak kadrolara ilişkin olarak 2547 sayılı Kanun’un yukarıda da değinilen maddeleri uyarınca bazı ek kriterler getirildiği belirtilirken raporda şu bulgulara yer verildi:
“Üniversitede bulunan öğretim üyesi kadrolarına, eşitlik ve liyakat ilkelerine aykırı atamalar yapıldığı tespit edilmiştir.
Getirilen söz konusu ek kriterlere örnek verecek olursak; – İonia demir çağı arkaik dönem yerleşim sistemleri, ölü gömme gelenekleri ve anıtsal mimari bezemeleri alanında çalışmaları olmak,
Doçentliğini nicel karar yöntemleri alanında almış olmak ve sağlam ridge regresyon analizi alanında çalışmaları olmak,
-Böceklerle ilgili faunistik ve sistematik çalışmalar yapmış olmak, entomopatojen funguslar konusunda ve uçucu yağların böcekler üzerinde toksit etkileri ile ilgili çalışmaları olmak,
Demokrat parti, mübadele, ermeni sorunu ve cumhuriyet döneminde eğitim konularında çalışmaları olmak,
Fiziksel aktivite, transteorik moel, yaşlı sağlığı, kadın kanserleri ve namus ile ilgili çalışmaları olmak.
Yukarıda yer verilen örneklerde de görüleceği üzere, alımı yapılacak öğretim üyeliği kadroları için ek kriterler getirilirken, 2547 sayılı Kanun’un 23 ve 26’ncı maddelerinde ifade edilen objektif ve denetlenebilirlik ilkelerine riayet edilmemiş, ilanlarda spesifik ve belli bir kişiyi çağrıştıran şartlar istenmiştir. Bunun sonucunda da alım yapılacak kadroların tamamına yakını için sadece birer kişi başvuru yapabilmiş ve aynı kişiler kadrolara alınmıştır.”

“KANTİNLERİN DENETLENMEDİĞİ TESPİT EDİLDİ”

Açıklanan rapora göre; Üniversitenin kiraya verilen kantin ve kafeteryaların kullanım alanlarının kira sözleşmelerine uygun olarak kullanılıp kullanılmadığının idare tarafından denetlenmediği tespit edildi.

“ÖĞLE YEMEĞİ HİZMETİ İHALESİZ OLARAK BİR FİRMADAN KARŞILANMIŞ”

Raporun 6’ncı bulgu maddesine göre; memur öğle yemeği hizmetinin ihalesiz olarak protokolle karşılandığı tespit edildi.
Sayıştay raporuna göre:
“Yapılan incelemede, üniversitece gerçekleştirilen memur öğle yemeği alımının 4734 sayılı Kanun’un yukarıda da değinilen hükümlerine uyulmaksızın, bir firmadan ihalesiz olarak düzenlenen bir protokol ile gerçekleştirildiği ve yenen yemek adedi kadar ve söz konusu protokolde belirlenen tutar üzerinden firmaya ödemede bulunulduğu tespit edilmiştir.”

Sayıştay raporuna ulaşmak için tıklayınız