Yıkımlarla ilgili olarak açıklama yapan Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal; “ Yıkım kararı alınan yapılar 2018-2021 yılları arasında yapılan kaçak yapılar. Yıkım kararları da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çıkıyor. Biz de belediye olarak yıkmak zorundayız. Hukuki olarak tek sorumluluğumuz bu. Buna yapmadığımaz takdirde hakkımızda soruşturma açılıyor” dedi.
Muğla’nın Menteşe ilçesindeki Kıran ve Derinkuyu mahallelerinde, sahil bandındaki kaçak yapılara yönelik yıkım işlemleri devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tespit edilen ve hukuki süreci tamamlanan 13 kaçak yapının daha yıkımı dün başlatıldı. Yıkım sırasında köylüler ile jandarma ve belediye ekipleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Söz konusu yerlerin dedelerinden kalma yerler olduğunu öne süren yöre halkı, Kıran Mahallesi’nde yıkım öncesi ekiplerin köye girişini engellemek amacıyla yol kapatarak protesto düzenledi. Köylüler, yıkım işlemlerinin durdurulmasını ve kendilerine yol gösterecek bir çözüm üretilmesini talep ettiler.
Köylüler, “Vatandaşın barınma hakkını elinden alıyorsunuz. Kepçeyi geçirmeyeceğiz. Gonca Köksal bizim arkamızda olacaktı. Kendisi gelmiyor yardımcılarını gönderiyor. 2014’te çıktı bu kanun şu an 2025’teyiz.Yıllardır burada bir imar plan yapılmadı. İmar planı yapıldı da biz mi uymadık?” dedi.
“Çevre ve Şehircilik bize yıkımı yapmamız için sürekli bildirim yapıyor”
Kaçak yapılardaki yıkım işlemleri ile ilgili Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, şu ifadelere yer verdi:
“Yıkımı kararı alınan yapılar 2018 ve 2021 yılları arasında tespit edilen Cimer şikayetleri ile Çevre ve Şehircilik Müdürleri’nin tespiti ile işlem yapılmaya başlanan o dönemdeki yapılardır. Yeni bir tespit yok. Çevre ve Şehircilik bize yıkımı yapmamız için sürekli bildirim yapıyor. İlçe belediyesinin tek görevi yıkımı gerçekleştirmek. Bunu yapmadığımız zaman soruşturma açılıyor. Hukuki olarak tek sorumluluğumuz bu.”
“İmar affı beklentisi ile vatandaşı buna yönlendiren bir iktidar var”
Köksal, “Aralık ayı içinde bile Çevre ve Şehirclik’ten 3-4 tane yazı geldi. Sürekli sorgulanan bir konu. Geçmişten kalan dosyalar. Geçmişten yaklaşık 180 tane konu bize geldi, bunların 60’ı yıkıldı. Etap etap yıkıma devam ediyoruz. Bu yıkımda da 13 tane yapı var. Bunların hepsi Akbük kıyısında. Mecburen bu yıkımları yapmak zorundayız. Genelde hepsi işletme ve hepsi kaçak yapı. Bu işin neden olduğuna bakmalıyız. İmar affı beklentisi ve yaptığımız yanımıza kar kalır düşüncesi ile vatandaşı buna yönlendiren bir iktidar var. Bu işin sonucundan ziyade neden olduğuna bakmalıyız” dedi.