Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam
Ünal Yiğit

Köylü milletin efendisidir

Merhaba Sevgili Okurlar,

Bu yazıma kendi mesleğimle ilgili olduğu için AKP iktidarı tarafından son 20 yılda tarım arazileri ile ilgili olarak yapılan yasal düzenlemeler ile tarıma nasıl darbe vurulduğundan örnekler ile bahsetmek istiyorum. Bunlardan ilki 3 Temmuz 2005 yılında kabul edilen ve 19 Temmuz 2005 tarihinde resmî gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’ dur.

Yasayı ilk okuduğumda yasanın adına güvenerek mantıklı gibi gelmişti. İfraz ve miras yolu ile tarım arazileri küçülmelere sebep oluyordu. Bunun önüne geçilmesi kanaatindeydim. Fakat yasayı okuduktan sonra yasanın ilimizde uygulanmasının imkânı olmadığını fark ettim. İlk dikkatimi çeken ifraz (ayırma-bölme) işlemleri olmuştu. İlk önce ifraz konusunu işleyelim.

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununun yayınlandığı 19 Temmuz 2005 tarihinden önce tarım arazilerinde ifraz (ayırma-bölme) işlemleri 3194 sayılı İmar Kanunu’nun ilgili maddelerine göre yapılıyordu. 25 metre yola cephe ve en küçük 5000 m² şartlarını sağlayacak şekilde ifraz edilebiliyordu.

5403 sayılı yasa ile Yeter Gelirli Tarımsal Arazi Büyüklükleri tanımı getirilmiş ve ifraz şartları ilçelere göre değişim göstermiş ve

Sulu arazide, Bodrum-Köyceğiz-Marmaris-Ula ilçeleri için 100 dönüm, Dalaman-Milas-Ortaca ilçeleri için 70 dönüm, Datça-Yatağan ilçeleri için 80 dönüm, Menteşe-Kavaklıdere ilçeleri için 90 dönüm, Seydikemer-Fethiye İlçeleri için 75 dönüm,

Kuru Arazide, Bodrum-Köyceğiz-Marmaris ilçeleri için 200 dönüm, Dalaman-Datça-Kavaklıdere-Menteşe-Yatağan ilçeleri için 180 dönüm, Fethiye-Seydikemer ilçeleri için 155 dönüm, Milas-Ortaca ilçeleri için 120 dönüm, Ula İlçesi için 190 dönüm,

Dikili Arazide, (narenciye bahçesi, elma bahçesi, ceviz bahçesi, zeytinlik, fındık bahçesi, vs.) tüm ilçelerde 10 dönüm,

Örtü Altı Arazide, (sera) tüm ilçelerde 3 dönüm olarak belirlenmiştir.

Bu arazi büyüklükleri belirlenirken Muğla’ da ki arazi ortalama büyüklüklerine bakılmadığı kanaatinde olduğumu da hemen söylemeliyim. Ayrıca il yüzölçümünün %70’inin orman olduğu gerçeğini görürsek.

Örnek ile açıklamak gerekir ise; Muğla’ da 50 dönüm tarlanız var ve paraya ihtiyacınız oldu bunun 5 dönümünü ifraz ettirip, satıp ihtiyacınızı karşılamak istiyorsunuz 5403 sayılı yasadan dolayı arazinizi ifraz ettirip satamıyorsunuz demek. 50 dönüm zeytinliğiniz veya narenciye bahçeniz var ve kadastral yola cepheniz yeterli ise 10 ar dönümden 5’ e ifraz edilebilir. Yine sera olan araziniz kadastral yola cepheniz yeterli ise 3’ er dönümden ifraz edebilirsiniz.

Esas meselenin tarım arazilerinden elde edilen ürünlerle bir ailenin geçimini sağlayıp sağlayamayacağı konusunu gündeme getirmek lazım. Tarım girdileri o kadar yüksek rakamlara ulaştı ki çiftçi bunlarla baş edemiyor.

Arazi büyüklüğünüz ne olursa olsun adı yeter gelirli tarımsal arazide olsa para kazanamıyorsunuz özetle. Tarım bakanlığı bölünecek olan arazi büyüklüğüne değil de birim araziden en fazla ürünü nasıl alırız? Girdileri nasıl azaltırız? Sorunlarının üzerine gitmeli ve çözüm bulmalıdır.

Geçici sığınmacı ve kaçaklar ile birlikte Türkiye’nin nüfusu hızla artmaktadır. Özellikle Suriyelilerin çok eşliliğe bağlı nüfus artış hızı hesaplandığında kendi ülkelerine dönmezler ise 2040 yılında nüfuslarının 20 milyona yaklaşacağı (gelecek olanlar hariç) bazı uzmanlar tarafından konuşulmaktadır. Diğer ülkelerden gelenlerle birlikte 2040 yılında nüfusun 150 milyon civarında olacağı tahmin edilmektedir. 150 milyon insanın beslenmesi ciddi bir problem olarak ortaya çıkacaktır.     

Hepimiz Türkiye’nin ve Muğla’nın tarım ve hayvancılık ile geçindiğini ve ülke ekonomisine çok ciddi katkısı olduğunu biliyoruz.

Başta; tarım arazilerinin toplulaştırılmasının yapılması, toprak-su analizlerinin yapılması, sulama projelerinin yapılması, köye dönüşlerin arttırılması ve tarımsal üretim planlanması ile çiftçi desteklenmeli boş ve âtıl araziler acilen ülke ekonomisine kazandırılmalıdır.

“Köylü, Milletin Efendisidir” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ü rahmet ve minnetle anıyorum. Kalın sağlıcakla… 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER