Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

Köyde Evi Olanlara Müjde: Yeni Yasa Meclisten Geçti

Köyde evi olanları yakından ilgilendiren yeni yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçerek kabul edildi.

Köyde evi olanları yakından ilgilendiren yeni yasa teklifi, Türkiye Büyük

Gecekondu Kanunu’ndan yapı denetimine, imar hakkı aktarımından köy evlerine kadar birçok başlığı kapsayan ‘Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ önemli yenilikler içeriyor.

Yeni yasa kapsamında yapı denetimi daha sıkı kurallara bağlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bir ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşu sayısını belirleme yetkisini aldı. Yapı denetim firmalarına yönelik ihlallerde uygulanacak para cezaları 50 bin TL’den başlayacak. Görevini kötüye kullanan yapı denetim şirketlerinin ortakları, yöneticileri, mimarları, mühendisleri ve teknik personeli 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

TGRT Haber kaynaklarına göre, Türkiye Çevre Ajansı, faaliyet alanını genişletmek amacıyla şirket kurabilecek ve bu şirketlere ortak olabilecek. Bu değişiklikle çevresel projelere kurumsal destek ve kaynak oluşturulması hedefleniyor.

İmar hakkı aktarımı yasalaştı

İmar planlarında kamu hizmeti için ayrılan parsellerde yapılaşma hakkı, başka parsel ya da parsellere aktarılabilecek. Bu işlem, kıymet takdir komisyonlarının onayıyla, taşınmazın değerine göre belirlenecek. Aktarılan imar hakkı, alıcı parselin imar planı ile belirlenen sınırlar içerisinde ve maksimum yüzde 30 oranında artırılabilecek.

Bu düzenleme, kamulaştırmasız el atma davalarının önüne geçmeyi, vatandaşların mülkiyetlerindeki kısıtların kaldırılmasını ve kamu hizmet alanlarının bedelsiz şekilde kamu mülkiyetine geçirilmesini amaçlıyor.

Değer artış payı ve imar planı değişiklikleri

Yeni yasa ile imar planı değişikliği sonucu taşınmazların değerinde artış meydana gelmesi durumunda, bu artışın yüzde 90’ı değer artış payı olarak alınacak. Bu bedel peşin ya da taksitli şekilde ödenebilecek.

İmar planı bulunmayan bölgelerde kule ve direk gibi elektronik haberleşme altyapılarının ruhsatlandırılması için yeni prosedürler getirildi. Ruhsat başvurularında harita onayı zorunlu hale geldi. Güneş ve rüzgar enerji santralleri ise yapı denetim kapsamından çıkarıldı.

Köylerdeki yapılar için yeni kurallar

Köylerde yapılan evler ve binalarla ilgili düzenlemeler de dikkat çekiyor. Artık bu yapılar da denetime tabi olacak ve belirlenen kurallar çerçevesinde inşa edilecek. Köyde evi olan vatandaşlar, bu yasal değişikliklerle birlikte daha güvenli ve yasal zeminlere oturtulmuş konutlara sahip olabilecek.

Yeni düzenlemeler, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Yasa, kaçak yapılaşmanın önlenmesi, kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılmasını hedefliyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CHP Menteşe İlçe Kadın Kolları’nda yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğunun istifa
Sıradaki Haber CHP Menteşe Kadın Kolları’nda Toplu İstifa! Yönetim Düşüyor