Türkiye Kamu-Sen Muğla İl Temsilciliği tarafından kamu çalışanlarına ek zam talebiyle düzenlenen basın açıklamasında, “Ocak ayı itibariyle çalışanlarımıza ilave bir zam yapılması artık zaruri bir hal almıştır” denildi.
Türkiye Kamu-Sen Muğla İl Temsilciliği üyeleri bugün Menteşe’de bulunan Sınırsızlık Meydanı’nda bi araya gelerek kamu çalışanlarına ek zam talebi ile basın açıklaması gerçekleştirdi.
“VERGİ ORANLARI %15’DE SABİTLENMELİ”
İl Temsilcisi Mürsel Özata tarafından okunan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Bilindiği üzere vergi oranlarında artan oranlı tarife uygulanmakta, elde edilen gelir dilimlere ayrılmakta ve her dilime ayrı vergi oranı uygulanmaktadır. Yani gelir arttıkça vergi dilimi yükselmektedir. Bu nedenle kamu çalışanları, kısa sürede bir üst vergi dilimine tabi olmakta, maaşları düşmekte ve bir kaç ay sonra aldıkları maaş zammının büyük bölümü, artan gelir vergisi ödemesine gitmektedir. Zaten artan enflasyon karşısında hedef enflasyonun bile altında maaş zammı alacak olan kamu görevlileri, bir darbe de gelir vergisi nedeniyle yemektedirler. Bu nedenle çalışanlarımız üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi zorunlu hale gelmiştir. Vergi adaletsizliğinin giderilmesi için bütün kamu görevlilerinin gelir vergisi oranı %15 olarak sabitlenmelidir.
“SÖZLEŞMELİLERE KADRO”
Kamuda şu an itibarıyla 32 farklı statüde istihdam var, bu şekilde mevzuatı farklı, özlük hakkı sistemlerin çalışma barışına ve hayatına katacağı bir şey yoktur. Kamuda iş güvencesini zayıflatan, her türlü baskı ve istismara açık bir yapı arz eden 4/B’li, 4/C’den 4/B’ye geçen sözleşmeli, geçici, vekil, idari hizmet sözleşmeli gibi adlar altında güvencesiz istihdam modelinin kaldırılarak personelin memur kadrolarına geçirilmesi sağlanmalı, kamu kuruluşlarında memur işi yapan işçiler de aynı çerçevede kadroya geçirilerek kamu istihdam yapısı güvenceli bir şekilde düzenlenmelidir. Farklı istihdam modelleri ivedilikle kaldırılmalı 2011 ve 2013 yıllarında uygulandığı gibi tüm sözleşmeli personel memur kadrolarına geçirilmelidir.
“3600 EK GÖSTERGE”
3600 ek gösterge ile ilgili düzenlemeler parlamentoda geçtiğimiz aylarda gerçekleştirildi. Bizim de talebimizle düzenleme dört meslek grubu ile sınırlı kalmadı, kademeli ek gösterge artırımı sağlandı ve eğitim durumlarına göre de düzenlemeler yapıldı. Hakkaniyet, adalet ve çalışma barışının tesis edilmesi için birinci dereceye gelen tüm kamu görevlileri 3600 ek göstergeye dâhil edilmelidir. Önümüzdeki süreçte Genel İdari Hizmetler sınıfına geçmek isteyen tüm yardımcı hizmetliler bu haktan faydalanmalıdırlar. Yemek Ve Yol Yardımı Yeniden Güncellenmeli, Yeni Sosyal Yardımlar Getirilmelidir. Memurlarımızı ödenen giyim yardımı ve yiyecek yardımı ne yazık ki bugüne kadar güncellenmemiştir. Bu yardımlar günün şartlarına göre güncellenmeli, yemek ücretleri yeniden düzenlenmeli, ayrıca ulaşım ve kira yardımı da kamu görevlilerine verilmelidir. Bu zikrettiğimiz huşuların hayata geçirilmesi kamu çalışanlarımızın biraz daha rahat nefes alabilmelerini sağlayacaktır.
“BÜYÜMEDEN DEVLET MEMURLARI DA HAKKINI ALMAK İSTİYOR”
TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2022 yılının ilk 9 ayında yüzde 7 oranında büyümüştür. Madem ekonomimiz büyüyor. Biz de kamu çalışanları olarak bu büyümeden hakkımıza düşeni almak istiyoruz, Bu nedenle 01.Ocak.2023 tarihi itibarıyla uygulanan aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına en az % 7 oranında refah payı verilmelidir.
Gelir kaybının telafi edilmesi amacıyla tüm çalışanlara seyyanen zam verilmesini, enflasyon farkının yanı sıra yüksek oranda refah payı uygulamasının getirilmesini, enflasyon farkının aylık olarak maaşlara yansıtılmasını, tüm kamu çalışanları %15’lik vergi dilimine sabitlenmesini istiyoruz. biz alım gücünü yükseltecek, ekonomideki büyümeden çalışana pay verecek gerçek bir zam istiyoruz.”
Haber : Esma Turan