Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

Kalp krizi sonrası ölüm oranlarında Türkiye birinci sırada

Türkiye, kalp krizi sonrası ölüm oranlarında Avrupa ülkeleri arasında en yüksek seviyeye ulaştı. Her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçirirken, bunların üçte ikisi hayatını kaybediyor. Uzmanlar, acil müdahale sistemlerinin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Türkiye, kalp krizi sonrası ölüm oranlarında Avrupa ülkeleri arasında en

Türkiye’de kalp ve damar hastalıkları, ölüm nedenleri arasında başı çekmeye devam ederken, kalp krizi vakalarındaki yüksek oranlar endişe verici boyutlara ulaştı. Her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçirirken, bu vakaların yüzde 66’sı ölümle sonuçlanıyor. Avrupa Birliği ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye, kalp krizi kaynaklı ölümlerde zirvede yer alıyor.

TÜRKİYE’DE ÖLÜM ORANI YÜKSEK

Uluslararası Minimal İnvaziv Kardiyotorasik Cerrahi Derneği üyesi Prof. Dr. Serkan Durdu, Türkiye’de kalp krizi oranlarının yüksek olduğuna dikkat çekerek, her 100 bin kişiden 353’ünün kalp krizi geçirdiğini belirtti. Almanya’da bu oran 399, Fransa’da 179, Birleşik Krallık’ta ise 149 seviyesinde. Ancak en büyük fark, kriz sonrası hayatta kalma oranlarında görülüyor.

YÜZDE 66’YA KADAR ÇIKTI

Prof. Dr. Durdu, Türkiye’de kalp krizi geçirenlerin hayatta kalma oranının Avrupa’ya kıyasla çok düşük olduğunu vurgulayarak, “Her yıl yaklaşık 200 bin kişi kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor. Almanya’da kalp krizinden ölüm oranı yüzde 45, Birleşik Krallık’ta yüzde 30, Fransa’da ise yüzde 33 seviyesinde. Türkiye’de ise yüzde 66 gibi yüksek bir orana ulaşmış durumda. Bu tablo, acil müdahale sistemlerimizin güçlendirilmesi gerektiğini açıkça gösteriyor” dedi.

ERKEN MÜDAHALE HAYAT KURTARIYOR

Kalp krizinin bazen belirti vermeden ilerleyebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Durdu, erken teşhisin ve acil müdahalenin hayati önem taşıdığını belirtti. “Göğüs ağrısı, nefes darlığı, terleme ve çarpıntı gibi belirtileri ihmal etmek geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilir. Bu belirtileri fark edenlerin vakit kaybetmeden 112’yi araması ve en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Erken müdahale, hayatta kalma oranlarını ciddi şekilde artırabilir” dedi.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından yapılan açıklamada
Sıradaki Haber Restoranlarda yeni dönem başlıyor