Muğla’da, Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından işten çıkarıldığını öne süren engelli vatandaş, genel müdürlük önünde eylem yaptı.
Elinde “Engelli MUSKİ kadrolu işçisiydim işten atıldım. 2 çocuğum yatağa aç girecek” ve “MUSKİ’de işçilere engellilere mobing var. Hak-Hukuk adalet yok” yazılı dövizler taşıyan yüzde 75 görme engelli vatandaş, kendisine mobing uygulandığını ve tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek işten çıkarıldığını iddia etti.
Fethiye ilçesinde, MUSKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan yüzde 75 görme engelli 42 yaşındaki Gökhan Kütahya, kendisine mobbing uygulanarak işten çıkarıldığı iddiası ile MUSKİ Genel Müdürlüğü önünde eylem yaptı.
Kütahya, elinde, “Engelli MUSKİ kadrolu işçisiydim, işten atıldım. 2 çocuğum yatağa aç girecek” ve “MUSKİ’de işçilere engellilere mobbing var. Hak hukuk adalet yok” yazılı dövizlerle basın açıklaması yapmak istedi.
Büyükşehir Belediyesinde görevli bir zabıta ve güvenlik görevlisi ile Kütahya arasında MUSKİ binası önünde basın açıklaması yapmayacağı gerekçesiyle kısa süreli gerginlik yaşandı.
Kütahya, “Buraya beni işten atanlar gelsin. Beni üç yıldan buyana sinir hastası edenler gelsin. Ben ailemi kaybettim. Ben engelliyim” diye bağırarak, kendisini yere bıraktı.
Sinir krizi geçiren Kütahya, zabıta ve polis ekiplerince sakinleştirilmeye çalışıldı.
Daha sonra MUSKİ binası önünden ayrılan Kütahya, gazetecilere, 2015’ten bu yana MUSKİ Genel Müdürlüğü Abone İşleri biriminde kadrolu işçi olarak çalıştığını söyledi.
Kütahya, engelli özelleştirme mağduru olduğu için öncelikli atanma hakkını kullanarak MUSKİ’de çalışmaya başladığını, ancak 18 Mayıs 2022 tarihinde büyükşehir belediyesince tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek, işten atıldığını iddia etti.
Kendisine birim amiri tarafından 3 yıldır mobing uygulandığını ileri süren Kütahya, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ile bu konuları defalarca konuştuğunu, ancak, her seferinde ‘benim yapabileceğim bir şey yok’ diyerek kendisine yardımcı olmadığını da iddia etti.
“3 KEZ GÖREV YERİM DEĞİŞTİRİLDİ”
Kütahya, 2018’de Fethiye Abone İşleri Şefliğinde “engelli büro işçisi” olarak yazı işlerinde görev yaparken, yetkili Belediye İş Sendikası’nda Fethiye işyeri temsilcisi olarak seçildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Sendika temsilcisi olarak MUSKİ’de kadrolu işçi arkadaşlarımın sorunlarını yetkililere dile getirdim. MUSKİ kadrolu işçilerinin maaşlarının, Muğla Büyükşehir Belediyesi kadrolu işçileri ile eşitlenmesini talep ettim. Genel Müdürümüz Baki Ülgen ile görüştük ve en çok ben konuştum. Talebimiz gerçekleştirilmedi. Yevmiyeler hala büyükşehir kadrolu işçilerinden daha düşük. Bu yüzden 2018-2020 yıllarında görevim 3 kez değiştirildi. O zamanki Abone İşleri Daire Başkanımız, şimdi İdari Mali Genel Müdür Yardımcısı Funda Kuş tarafından engelime uygun olmayan, engel oranımı arttıracak, görevlere verildim. Yazı işlerinden vezneye tahsilata verildim. 1 yıl sonrada kornea nakli olduğum için, ‘tozlu, kirli ve nemli ortamlarda, uzun süre ayakta ve dikkatli görme gerektiren işlerde çalışamaz’ raporuma ve işyeri hekiminin yazısına rağmen arşivde, tozlu, kirli dosyaları tarama, arşivi temizleme, ilaçlama görevi verildi. 2 yıl bu evrakları taradım, temizlik ve ilaçlama yapmadım. 2 yıl önce bu yüzden sendika avukatı ile mobbing davası açtık.”
Davanın 30 Haziran 2022’de karar duruşması olacağını belirten Kütahya, basit ve İş Kanunu yasa ve yönetmeliklerine uygun olmayan bir gerekçe ile ‘MUSKİ’de büro ihtiyacı olmadığından’ diye bir tutanak ve disiplin suçu olmadan disiplin kurulu kararı yazılarak, dava sonucunu beklemeden işten atıldığını dile getirdi.
“AİLE DÜZENİM BOZULDU”
Kütahya, bu süreçte aile düzeninin bozulduğunu, eşi ile boşandığını anlattı.
Eski eşinin iki çocuğuyla Ankara’da yaşadığını ifade eden Kütahya, “Çocuklarıma her ayın 15’inde maaşımı alınca okul ve öğle yemeği harçlığı gönderiyordum. Artık göndermeyeceğim. 2-3 ayda bir çocuklarımı görmeye, ihtiyaçlarını almaya gidiyordum, gidemeyeceğim. Çocuklarım bundan sonra yatağa aç girecek.” dedi.
“SUSTURULAN, SİNDİRİLEN İŞÇİ VE ENGELLİ ARKADAŞLARIM VAR”
Kütahya, kendisi gibi birçok çalışanın da mağdur olduğunu ileri sürerek, “Hak, hukuk, adalet’ diye yola çıkanlar, benim ve birçok işçi ve emekçi arkadaşlarımın haklarını ellerinden aldılar. Mobing uyguladılar. Benim gibi yılbaşından bugüne kadar birçok arkadaşım çeşitli bahane ve nedenlerle hakları bile ödenmeden işten atıldılar. Bunların içinde kadın personeller, tek maaş ile ailesini geçindirmek zorunda olan anne babalar var. Herkes mobbing ve baskılar ile işten atılma tehdidi altında çalışmak zorunda. Şimdi benim yanımda olmak isteyen ama işini 3 kuruş maaşını kaybetmemek için susturulan, sindirilen işçi ve engelli arkadaşlarım var.” diye konuştu.
“ÖZELLEŞTİRME MAĞDURU ÖNCELİĞİM GASP EDİLMİŞ OLDU”
Yaşananların araştırılması ve soruşturulması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan müfettiş talep ettiklerine vurgu yapan Kütahya, yakın zamanda müfettiş gelmesini ve mobbinglerin, baskıların, işten atmaların, başka ilçelere sürgün göndermelerin son bulmasını diledi.
Kütahya, tek temennisinin sorumluların hukuk önünde cezalarını alması olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
“Özelleştirme mağduru önceliğim de yanmış gasp edilmiş oldu. Bu önceliğimin de geri iade edilmesini talep ediyorum. Yoksa bundan sonra kamu kurumuna atanamam. İş Kanunu’nda, MUSKİ’de Yürürlükte Olan Toplu İş Sözleşmesinde, ‘Zorunlu işten çıkartmalar da dahi ilk giren son çıkar’ maddesine rağmen, MUSKİ’de işe başladığım 2015’ten sonra onlarca engelli ve normal büro işçisi alınmasına rağmen, şahsi husumet gözetilerek, ben işten çıkartıldım ve mağdur edildim. Sadece hakkımı ve tüm işçi arkadaşlarımın hakkını aradığım, ifade ve hak arama özgürlüğümü kullandığım için işten çıkarıldım.”
MUSKİ’DEN GÖNDERİLEN YAZI
MUSKİ Genel Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı’ndan Kütahya’ya gönderilen Disiplin Kurulu Kararı yazısında ise şu ifadelere yer verildi:
“Disiplin Kurulu Abone İşleri Dairesi Başkanlığının 13.05.2022 tarih ve 60007 sayılı yazısı ve Genel Müdürlüğümüz az tehlikeli işlerde faaliyet gösteren Daire Başkanlıklarının personele ihtiyacı olmadığına dair yazmış oldukları yazıları nedeniyle İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığında toplanmıştır. Üyelerce yapılan değerlendirme neticesinde; Abone İşleri Dairesi Başkanlığının ilgili personele ihtiyacı olmadığı ve diğer birimlerin büro personeline ihtiyacı bulunmadığı ve Cumhurbaşkanlığının 30.06.2021 tarihli ve 31527 sayılı Tasarruf Tedbirleri konulu Genelgesinin atıl personel oluşmasına izin verilmeyecektir hükmü değerlendirilerek; Toplu İş Sözleşmesinin 20’nci maddesinin hükümleri gereği; yine Toplu İş Sözleşmesinin 22’nci maddesinde belirtilen bildirim süreleri nispetinde ihbar tazminatı, birikmiş yıllık izin ücreti ve kıdem tazminatınızın ödenerek iş akdinizin sonlandırılmasına 18.05.2022 tarihi itibariyle OY ÇOKLUĞUYLA karar verilmiştir.”
Haber :Esma Turan