Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

İNLİCE HALKI PLAJI İÇİN EYLEMDEYDİ: “ÖZELLEŞTİRİLMESİNİ İSTEMİYORUZ”

Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde İnlice

Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde İnlice Köyü Kalkınma, Geliştirme, Doğal Çevreyi Koruma, Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Fethiye Belediyesi’ne gönderilen yazılı bildirim ile Fethiye Belediyesi’nin işlettiği İnlice Halk Plajı’nın boşaltılmasının istenmesini, protesto etti. Dernek Başkanı Ayşe Döner, “İnlice Plajı halkın plajıdır, özelleştirilmesini İstemiyoruz” dedi.

Fethiye İlçesine bağlı İnlice Mahallesi’nde bulunan ve Fethiye Belediyesi tarafından işletilmekte olan İnlice Halk Plajı, geçtiğimiz yıl 1 Haziran’da ilan edilen ‘normalleşme süreci’ kapsamında kapılarını ziyaretçilerine açmıştı.

İnlice Köyü Kalkınma, Geliştirme, Doğal Çevreyi Koruma, Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Fethiye Belediyesi’ne gönderilen yazılı bildirim ile Fethiye Belediyesi’nin işlettiği İnlice Halk Plajı’nın boşaltılmasının istenmesini protesto etti.

İnlice Halk Plajı’nda hafta sonu yapılan basın açıklamasına; CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, CHP Fethiye İlçe Başkanı Mehmet Demir ve vatandaşlar da katıldı.

Dernek adına açıklamayı okuyan Ayşe Döner, “İnlice Köyü halkı olarak sosyal, kültürel ve ekonomik haklarımızı, coğrafi zenginlik kaynaklarını korumak, refah ve huzur düzeyini iyileştirmek öncelikli amacımızdır” dedi.

“ÖZELLEŞTİRMELER DOĞANIN EKOLOJİK DENGESİNİ BOZUYOR”

İnlice Halk Plajı’nın uzun yıllardan bu yana önce Göcek Belediyesi, sonra da Fethiye Belediyesi tarafından koruma ve kalkındırma faaliyetiyle halkın kullanımında hizmete sunulduğunu belirten Döner, “Fethiye Belediyesinin işlettiği İnlice Halk Plajı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Fethiye Belediyesine gönderilen yazılı bildirim ile boşaltılması istenmiştir. Bilindiği üzere son zamanlarda Muğla bölgesindeki koylar ve plajlar ihaleye çıkarılarak özelleştirilmektedir. Bu özelleştirmeler doğanın ekolojik dengesini bozmaktadır. İnlice halkının sosyal, kültürel ve ekonomik kaynağı olan İnlice Halk Plajı halkın elinden alınmak isteniyor ve biz İnlice halkı olarak buna izin vermeyeceğiz. Sürdürülebilir yaşam için doğal kaynaklarınız elimizden alınmasını istemiyoruz” diye konuştu.

Döner, şu ifadeleri kullandı:

“İnlice halkı dinlenme, eğlenme gibi sosyal ihtiyaçlarını karşıladığı İnlice Halk Plajı aynı zamanda bölge halkımızın turizm sektöründe sürdürülebilir ekolojik ve kırsal turizm kaynağıdır. İnlice Halk Plajının hemen arkasında Likya döneminden tarihi limana ait antik kalıntılar bu bölgenin tarihi arkeolojik sit alanı olma özelliği taşımaktadır. Plajın özelleştirilmesi ile bu bölge betonlaşma veya doğal yapısının bozulma riskini beraberinde getirecektir.

“FETHİYE BELEDİYESİ TARAFINDAN UYGUN ÜCRETLERLE PLAJ HİZMETİ SAĞLANMAKTADIR”

Plajımızda yapılacak herhangi bir ihale ile özelleştirme; bölgenin biyoçeşitlilik, fauna ve floranın korunması ekosistemin bozulması gibi riskler de taşımaktadır. Örneğin; endemik ve nesli tükenme tehlikesi taşıyan Sığla (Günlük Ağacı) Ormanı koruma alanı plajımızın hemen yanındadır, bölgedeki dağlardan gelen tatlı su kaynaklarından oluşan su kanalları ve bitki çeşitliliği, bölgemizde oldukça fazla kuş türlerine ev sahipliği yapmakta yaşam alanı olmaktadır. Ornitoloji (kuş gözlemciliği), kırsal sürdürülebilir turizmin bir parçası olan kamp-karavan turizmi doğaya zarar vermeyen aksine koruyucu turizm türleridir. Fethiye Belediyesi tarafından uygun ücretlerle yeme, içme, otopark, cankurtaran, temizlik, duş-tuvalet, güvenlik vb. plaj hizmeti sağlanmaktadır. Bu hizmetler gerek pandemi döneminde gerekse pandemi öncesi dönemde önem ve dikkatle yürütülmüş plaja gelen turist misafirlerimizde halkımızda memnun kalmıştır.

“ÖZELLEŞTİRME BU ÇALIŞANLARIN İŞSİZ KALMASINA NEDEN OLACAKTIR”

İnlice Halk Plajı Belediye İşletmesi olarak otopark sorumlusu, aşçısı, garsonları, kasiyerleri, cankurtaran personeli, temizlik ve güvenlik görevlileri olmak üzere, İnlice köy halkından en az 21 kişiye istihdam geçim imkanı sağlamaktadır. Bu çalışanların geçindirdiği kimseleri de düşündüğümüzde Halk Plajının İnlice Halkı için ne kadar önemli olduğu açıkça ortadadır. Personeller ve işletme her türlü denetim ve eğitimden başarıyla geçmiştir. Gelen yerel halka uygun fiyatla kaliteli hizmet sunmaktadır. Burada yapılacak özelleştirme bu çalışanların işsiz kalmasına neden olacaktır. Ayrıca İnlice Plajı Belediye işletmesi tarafından yerleştirilen kameralar ve güvenlik görevlisi belediye personelleri tarafından sürekli denetlenmekte ve güvenliği sağlanan güvenli bir Ücretsiz Halk Plajıdır.

“ENGELLİLERE ENGELSİZ HİZMET SUNAN NADİR HALK PLAJIDIR”

İnlice Halk Plajı doğal güzelliği ile turistlere huzurlu bir tatil imkanı sunarak mahalle halkına sosyo kültürel ve sosyo-ekonomik fayda sağlamaktadır. Yerel halkımız, çocuklarımız burada ülkemizin ve dünyanın farklı kültürlerinden gelen insanlarla kaynaşıp sosyalleşmektedir. Böylece kültür alışverişi yaşanmaktadır. Plajımız; Fethiye, Ortaca, Dalaman, Köyceğiz, Seydikemer ilçe ve köylerinden her gelir düzeyinden halkın sosyal adaletle, eşit haklarla yararlanabildiği, böylelikle sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik paylaşım ile etkileşim sağlayabildiği ücretsiz olarak kullanabildiği bir halk plajıdır. Mahalle halkımızla birlikte, çevre ilçe ve illerin halkları hatta Batı Akdeniz Ege halklarının severek öncelikli tercih ettiği huzurlu bir halk plajıdır. Belediyemizin plaj işletme hizmetler kapsamında; otoparktan, tuvalet ve lavabolarına, duş alanlarına, kumsaldan denize engelli rampası ile engellilere engelsiz hizmet sunan nadir halk plajıdır.

“PLAJLAR VE SAHİLLER HALKINDIR, İHALE İLE SATILAMAZ”

Son yıllarda büyükşehirlerin stresinden ve karmaşasından uzaklaşıp mahallemizde yaşamayı ve tatil yapmayı tercih etmelerinin en önemli nedeni İnlice Halk plajının ücretsiz olmasındandır. Çünkü çevrede ücretsiz halk plajı kalmadı denecek kadar azdır. Plajlar ve sahiller halkındır, rant elde etmek isteyenler için özelleştirilemez, ihale ile satılamaz. Böyle bir durum olursa orta ve düşük gelir düzeyindeki halklara sosyal adaletsizlik yapılmış olur. Her şeyden öte özelleştirmenin olduğu yerlerde görüyoruz ki betonlaşma ve doğal dengenin bozulduğu bilinen gerçektir, bizler doğal ekolojik dengenin bozulmasını istemiyoruz.

“CARETTALARIN KORUNMASI İÇİN AKŞAMLARI SAAT 20:00 İTİBARİYLE IŞIKLAR HİZMETE KAPATILMAKTADIR”

Tarih boyunca Caretta-Caretta deniz kaplumbağalarının yaşam alanı olmuştur. İnlice Plajında Carettaların yumurtlama ve yuva yapma dönemlerinde ekosistemin ve doğanın korunması, deniz canlılarının periyodik üremelerine devam edebilmeleri için belediye plaj işletme kuralları ile hizmet vermektedir. Carettaların korunması için akşamları saat 20:00 itibariyle İnlice Halk Plajı ışıkları hizmete kapatılmaktadır.

“İNLİCE HALKI OLARAK RAZI DEĞİLİZ”

Son yıllarda yaşanan orman yangını afetlerinde İnlice Mahallesi ve İnlice Plajı etrafındaki sık ormanlık alanlar ve Günlüklü Orman Koruma alanı yine İnlice Halkı tarafından büyük bir çevre doğa koruma farkındalığı ile korunmuştur. Çevre gönüllülerimiz bundan dolayı geçen yıl yangın tehlikesine karşı üç hafta boyunca gece gündüz ormanlarımızı ve plajımızı korumak için nöbet tutmuştur. Göcek Mahallesinde halkın yararlanabileceği ücretsiz bir plaj olmadığı için İnlice Plajı çevre halklara da hizmet ve fayda sağlamaktadır. Bu özelliklerinden ve sağlanan hizmetlerden halkın memnun olduğu bilinen görülen bir gerçektir. İnlice Plajının halkın elinden alınarak özel sektöre ve/veya diğer kurum ve kuruluşlara rant için ticari fayda amacıyla verilmesine İnlice Halkı olarak razı değiliz. İnlice Plajı’nın Ücretsiz Halk Plajı olarak kalmasını istiyoruz. İnlice Koyunda ve plajında herhangi bir başka kuruma işletmeye verilmesine karşıyız. İnlice Halk Plajımızın niteliğini aynen sürdürmesi ve haklarımızın korunmasını talep ve rica ediyoruz. Aksi durumda haklı olarak mücadelemizi her alanda vereceğimizi bildiririz. İnlice Plajı Halkın Plajıdır, özelleştirilmesini İstemiyoruz.”

“YÖRÜK TOPRAĞINI TERK ETMEZ”

İnlice Muhtarı Cevat Kundakçı ise “Bizim bu bölgede yaşayan halkımızın hepsi Yörük. Yörük neyini terk etmez? Toprağını terk etmez. Niye terk etmez? Sevdiği için. Yörük sevdiği kadını terk etmez, sevdiği için. Biz de burada eşimiz gibi sevdiğimiz toprağımızı, plajımızı terk etmeyeceğiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından basın açıklamasına katılan vatandaşlar ile kıyı sahil şeridine insandan duvar örüldü.

Haber :Esma Turan