Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

GÜMÜŞ “YATAĞAN BELEDİYESİ, ’ÇİMENTO FABRİKASI YAPILABİLİR’ DİYOR HARCINI ALIYOR”

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Bayır ve Deştin Mahalleleri arasına yapılması planlanan Çimento Fabrikası ile ilgili, “Yatağan Belediyesi mahkeme kararıyla onaylanmış imar planına esas olan imar durum belgesini veriyor. Yani diyor ki, “Çimento Fabrikası yapılabilir’ harcını alıyor, imar durum belgesini veriyor. Yatağan Belediyesi’nden 6 ay sonra Menteşe Belediyesi imar durum belgesini veriyor” dedi.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz günlerde Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde düzenlenen 3. yıl Basın Bilgilendirme ve Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu.

Gümüş, gazetecilerin Menteşe’nin Bayır Mahallesi ile Yatağan’a bağlı Deştin mahalleleri arasından yapılması planlanan ve Menteşe Belediyesi tarafından ruhsatı verilen Çimento Fabrikası ile ilgili sorularını yanıtladı.

“Çimento Fabrikasının başlandığı zaman 2006-2007 yılına dayanıyor” diyen Başkan Gümüş, süreci şöyle anlattı:

“O zaman Bayır Belediye başkanı AKP’li. Arazinin bir kısmı Bayır Belediyesi sınırlarında, bir kısmı da Deştin köyü sınırlarında. Deştin köyü de o zaman için Büyükşehir yasası olmadığından dolayı İl Özel İdaresi kısmında kalıyor. Ön izinler alınmaya başlandığı zaman İl Özel İdaresi’nden 18’e 12 AKP’li İl genel meclislerinin çoğunluğu, CHP’li İl genel meclislerinin ret oyu vermesiyle çoğunlukla İl Özel İdaresi’nde onaylanıyor. Daha sonra olay Bayır Belediyesi sınırlarına geliyor. Bayır Belediyesi meclis üyelerinin tamamı AKP’li, tek meclis üyesi çekimser kalıyor. Diğer meclis üyelerinin oylarının tamamıyla Bayır Belediye meclisinden de bu plan onaylanıyor. Bu plan aşamasında da en 20 tane kurumdan ön izin almak gerekiyor. Tamamı da, ‘Buraya Çimento Fabrikası yapılabilir’ diyor. Asıl önemli olan konu da ÇED, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ona bağlı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından veriliyor. ‘Bunun çevreye zararı yoktur. Zeytinliğe, ormanlara, suya zarar vermez’ diye ÇED raporu olumlu olarak veriliyor.

“ÖNCE OLUMSUZ VERİLEN ÇED RAPORU OLUMLU HALE GELİYOR”

Bütün olumlu görüşler bittikten sonra da mimari proje zamanında o dönem için Bayır Belediyesi’ne sunuluyor. Bayır Belediyesi tarafından şuan da Menteşe Belediyesi’nin vermiş olduğu inşaat ruhsatı, 2007-2008 yılında veriliyor. Firma tam inşaata başlayacak o zamanki Çimento Fabrikası, hukuki süreç başlıyor farklı farklı kurumlar dava açıyorlar. Mahkeme ÇED iptal kararı veriyor. Daha sonra başka firmalar araya giriyor, aynı bölge için bu ÇED’in olumsuz yönlerine yönelik çalışmalar yapılıyor. Her nedense, nasıl oluyorsa daha önce olumsuz verilen ÇED raporu, olumlu hale getiriliyor. Olumsuz verilen ÇED’e yönelik idare mahkemesi buradaki planlamayı iptal ediyor. İptal olan konu da 2017 yılında hem Büyükşehir Belediye meclisine hem de Menteşe Belediye meclisine geliyor. Zaten 2 belediyemiz de belediye meclisinde oy birliğiyle gereğini yapıyor. Mahkeme kararını uygulayıp buradaki kararı iptal ediyor. Daha sonra bu ÇED olumlu hale gelince Danıştay, 1. İdare Mahkemesi’nin kararını bozuyor onaylı hale getiriyor. Bu sefer yine iki belediye oy birliğiyle mahkeme kararını esas alarak olanı onaylıyor, 2019 yılının Ağustos ayında. Daha sonra firma el değiştiriyor. Bu plan onaylı hale gelince mahkeme kararıyla artık projeler sunmaya başlanıyor. 2021’de tevhit dosyaları hazırlanıyor. İl Özel İdaresi kapandığından dolayı bu dosya Yatağan Belediyesi’ne ve Menteşe Belediyesi’ne geliyor. Tevhit olduktan sonra büyük bir kısım Menteşe Belediyesi’nde kalmasından dolayı artık muhatap Menteşe Belediyesi oluyor.

“YATAĞAN BELEDİYESİ BELGEYİ VERİYOR HARCINI ALIYOR”

Gümüş, Yatağan Belediyesi’nin imar durum belgesini vermesinden 6 ay sonra Menteşe Belediyesi olarak imar durum belgesi verdiklerini söyledi.

Gümüş, “Yatağan Belediyesi’nin sınırlarında kalan bölüm için Yatağan Belediyesi mahkeme kararıyla onaylanmış imar planına esas olan imar durum belgesini veriyor. Yani diyor ki, “Çimento Fabrikası yapılabilir’ harcını alıyor, imar durum belgesini veriyor. Yatağan Belediyesi’nden 6 ay sonra Menteşe Belediyesi imar durum belgesini veriyor. İki dosya birleşiyor, encümen kararı Yatağan Belediyesi’ne gidiyor. Encümen kararı oradan da geçiyor. Sonra Menteşe Belediyesi’nden de geçiyor. Artık tek parsel haline 150 dönümlük büyük bir parsel haline geliyor. Artık muhatap Menteşe Belediyesi oluyor” ifadelerini kullandı.

Haber :Esma Turan