Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

GOCA MOĞLALILAR VAZGEÇMİYOR: “ÇİMENTO FABRİKASI KURDURMAYACAĞIZ”

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP)

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Menteşe Kent Konseyi, Deştin ve Bayır Çevre Platformu üyeleri ve vatandaşlar, Menteşe Belediyesi tarafından ruhsatı verilen ve inşaat çalışmaları başlatıldığı öğrenilen Entegre Çimento Fabrikası alanında, “Çimento Fabrikası’na Hayır” diyerek basın açıklaması düzenledi.

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi arasına kurulması planlanan ve Menteşe Belediyesi tarafından ruhsatı verilen Çimento Fabrikası’na tepkiler sürüyor.

(MUÇEP) Menteşe Meclisi, Menteşe Kent Konseyi, Deştin ve Bayır Çevre Platformu üyeleri, dün Menteşe, Yatağan ilçeleri ve Bayır Mahallesi’nden yaklaşık 80 araç ile 500 vatandaşın katılımıyla Çimento Fabrikası’nın inşaatının başladığı alana gitti.

“AB ÜLKELERİNDE KAPATILAN FABRİKALAR MUĞLA’MIZDA KURULMAYA ÇALIŞILIYOR”

“Çimento değil, organik tarım”, Doğa talanına hayır”, “Geleceğimi yakma” yazılı dövizler ve  “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” sloganları eşliğinde yapılan ortak açıklama da şu ifadeler kullanıldı:

1992 yılından beri AB ülkelerinin çevreye, ormanlara, tarıma, su kaynaklarına, insan ve canlı sağlığına yok edici, ölümcül zararlarından dolayı kapattığı, yıktığı, yenilerini kendi ülkelerine değil, Afrika ve Ortadoğu ülkelerine kurdukları, kendi ülkelerinde yasakladıkları çimento fabrikaları projeleri her nedense ısrarla. İnatla tarımın ve ormanın, zeytinciliğin, başkenti Muğla’mıza kurulmaya çalışılmaktadır.

“YEREL LOBİLER ORTAYA ÇIKTI”

Muğla’da ilk çimento girişimi, 1992 yılında Bayır Yaylası’na kurulmak istenmiş, dönemin belediye başkanı Emin Balcıoğlu ve Bekir Kaymak abilerimizin ve Bayır halkının mücadeleleri sonucu durdurulmuştur. İkinci olarak Yatağan Çırpı Ovası mevkiine fabrika girişimi olmuş, Avukat Nuray Şahbudak arkadaşımızın hukuki önderliğinde, Turgay Mutlu, Ziya Alpözen ve diğer Yatağan Çevre Platformu gönüllüsü doğal yaşam dostlarımızın mücadeleleri ile durdurulmuştur. Bu mücadele sürecinde ne yazık ki, maalesef çimento şirketlerinin çabaları ile geçen günkü yazılı basın açıklamamızda ayrıntılı olarak belirttiğimiz halk arasında ‘Muğla Çimento Lobisi’ olarak nitelenen birkaç yurttaştan oluşan yerel lobi ortaya çıkmıştır. Üçüncü olarak ise 2004 başlarında şu an bulunduğumuz Deştin Köyü Tek Ağaç mevkiine şu gördüğümüz ormanların, akarsularımızın, 2 tane sulama barajımızın, zeytinliklerimizin, köylerimizin, evlerimizin tam ortasına bu zehir fabrikası kurulmaya kalkışılmıştır.

“BİLİMSEL RAPOR VE ÇALIŞMALAR ENGELLENMİŞTİR”

Bu köylerimiz yok edecek talan, zehir, ölüm projesi dönemin Deştin Muhtarı Dursun Üstün arkadaşımızın açtığı davaların, Yatağan, Muğla ve İzmir’den gönüllü çevre dostu avukatlarımızın katkılarıyla kazanılması ve Muğla, Ankara, İstanbul gibi yerlerden çevre, orman ve ziraat mühendisi, doktor, dostlarımızın bilimsel raporları ve çalışmaları ile engellenmiştir.  

“KANUNLARI YOK SAYARAK SUÇ İŞLEMEKTEDİR”

Fakat her nedense; 3 kez yargı kararlarıyla durdurulan Muğla’da çimento fabrikası kurma girişimleri ısrarla inatla sürdürülmüş 2010 yılında davaları kazanarak durdurduğumuz proje şirket ismi değiştirilerek bilimsel, ekolojik yaşamsal ve sosyal gerçekliklerden uzak yeni bir usulsüz ÇED raporu hazırlatarak yeniden malum çimento lobisinin de katkılarıyla aynı alana bulunduğumuz Deştin ve Bayır topraklarına utanmadan fabrika kurma çabasına devam etmiştir. Çok uluslu Çimento Karteli TİTAN yerli ortakları ve işbirlikçilerinin de destekleri ile halen tüm tarım orman zeytincilik hayvancılık ve halk sağlığı ile ilgili kanunları yok sayarak fabrika kurma ısrarını sürdürmektedir. Tüm bu kanunları yok sayarak suç işlemektedir.

“MUĞLA’MIZIN HİÇBİR YERİNE ZEHİR FABRİKALARI KURULAMAZ”

Bu proje yasal değildir. Alınan tüm raporlar ve izinler yasalarımıza aykırı olarak düzenlenmiştir. Bunlarla ilgili tüm hukuki girişimleri avukat arkadaşlarımızın katkılarıyla açmış bulunmaktayız. Yargının çeşitli üniversitelerden Muğla (MSKÜ) Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitelerinden öğretim üyesi akademisyen dostlarımızın hazırladıkları bilimsel raporlardan, yasalardan yana olacağına ve bu projeyi durduracağına inancımız tamdır. Basın açıklamamızda da ifade ettiğimiz gibi Didim’den Kaş’a kadar yeryüzü cenneti Muğla’mızın hiçbir yerine çimento fabrikası gibi aşırı fosil yakıt tüketen kirletici zehir fabrikaları kurulamaz, kurulmamalıdır, kurdurmayacağız… Bu proje durdurulana kadar hukuki fiili meşru toprak onur yaşam mücadelemizi sürdüreceğiz. Yaşamın ve yeşilin bütün tonlarını koruyacağımıza söz veriyoruz.”

Haber :Esma Turan