İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü, Çevre Yüksek Mühendisi Selver Hatice Kabak, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kabak, “Zeytin, ayçiçeği, mısırözü gibi bitkisel kökenli yağlar üç kullanımdan fazla tüketildiğinde gıda sektöründen çekilmelidir. Aksi takdirde bu yağlar, mide rahatsızlıklarının yanı sıra kansere neden olabilecek zararlı etkilere yol açabilir. Bizler, yetki alanımız dahilinde toplanan atık yağları haftalık olarak takip ediyoruz. Amaç ceza kesmek değil; halk sağlığını tehdit edecek durumların önüne geçmektir” dedi.
Kabak, denetimlerde yağların kullanım ömürlerinin yerinde yapılan polar madde ölçümleriyle tespit edildiğini belirterek, “Bugünkü denetimlerde olumsuz bir duruma rastlamadık, bundan sonra da karşılaşmamayı temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı. Atık yağların çevreye olan zararlarına da dikkat çeken Kabak, “Kullanılmış bitkisel yağlar, atık su kirliliğinin %25’ini oluşturuyor. Bir litre atık yağın lavaboya dökülmesi, bir milyon litre içme suyunu kirletiyor ve yüzey sularındaki canlı yaşamını tehdit ediyor. Ayrıca bu yağlar borularda birikerek kanalizasyon sistemlerinde tıkanmalara neden oluyor. Bu nedenle, bitkisel atık yağların doğrudan çevreye verilmesi yönetmelikler gereği kesinlikle yasaktır” dedi.
Evlerde biriken atık yağlar için de hizmet verdiklerini hatırlatan Kabak, “Vatandaşlarımız, bir pet şişe ya da kavanozda biriktirdikleri atık yağları belediyemize bir telefonla teslim edebilirler. Daha temiz ve yaşanabilir bir çevre için çalışmalarımıza titizlikle devam ediyoruz” şeklinde konuştu.