Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

ÇİMENTO FABRİKASI DAVASINDA BEKLENEN KARAR ÇIKMADI

Çimento Fabrikasına karşı açılan yürütmeyi durdurma davasında mahkemeden ara karar

Çimento Fabrikasına karşı açılan yürütmeyi durdurma davasında mahkemeden ara karar çıktı. Mahkeme; Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi, Orman Genel Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne, ÇED ile ilgili sorular sorulmasına karar verdi. Kurumlardan gelecek yanıtlara göre de nihai karar verilecek. MUÇEP üyesi Mustafa Tuncaelli, “Mahkemeden beklediğimiz karar çıkmadı. Bilirkişi raporları görmezden geliniyor” dedi.

Menteşe’nin Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi arasında kalan 7 bin 751 dönümlük arazide çimento fabrikası yapılmasına karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor.

9 BİLİRKİŞİ BÖLGE HALKINI HAKLI BULMUŞTU

‘ÇED olumlu’ kararına karşı yurttaşların açtığı dava kapsamında, 23 Şubat’ta bölgede 9 kişiden oluşan bilirkişi keşfi yapılmıştı. Raporda, ÇED raporunda eksiklikler olduğuna vurgu yapılarak, fabrikanın kurulması halinde projenin bölgedeki yerüstü ve altı su kaynakları, orman ve tarım alanlarına olumsuz etkileri olacağı belirtilerek oybirliği ile karar verilmişti.

MAHKEME ÖNÜNDE ADALET NÖBETİ BAŞLATILDI

Bölge halkı 13 Temmuz’da mahkeme sürecinin devam etmesiyle inşaatın da devam ettiğini ve Muğla 2. İdare Mahkemesi’nin bilirkişi raporlarına rağmen ‘yürütmeyi durdurma’ kararı vermediğini belirterek adalet nöbeti başlattı.

MAHKEMEDEN ARA KARAR ÇIKTI

Fabrikaya karşı açılan yürütmeyi durdurma davasında 11 Ağustos’ta ara karar çıktı. Muğla 2. İdare Mahkemesi Menteşe ve Büyükşehir Belediyesi’nden, imar planlarında fabrika alanının işaretlenerek gönderilmesini istedi.

Mahkeme, Orman Genel Müdürlüğü’nden ise planlanan alanların, ormanlık alanda kalıp kalmadıklarının açıklanarak ormanlık alanda kalıp-kalmadığını, dava konusun tesisin ormanlık alanlara mesafelerine ilişkin harita ve krokilerini, şirket adına düzenlenen orman izni bulunup bulunmadığının sorulmasını ve şirketin başvurusu sonucu orman idaresi tarafından verilen izinler ile konuyla ilgili ÇED ve planlama süreçlerinde orman idaresinden alınan tüm görüş yazılarının onaylı bir örneğini istedi.

Mahkeme ayrıca İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden de proje alanının içinde ve yakınında 3 kilometre çapta “zeytinlik” vasfıyla kayıtlı taşınmazın ya da taşınmazların olup olmadığına ilişkin belge istedi.

Mahkeme kararında ayrıca, “Davanın durumuna ve olayın niteliğine göre yürütmenin durdurulması isteminin ara kararı gereği yerine getirildikten ya da cevap süresi geçtikten sonra incelenmesine, ara kararı süresinin 15 gün olarak belirlenmesine oy birliğiyle karar verildi” denildi.

“BEKLEDİĞİMİZ KARAR ÇIKMADI”

MUÇEP Menteşe Meclisi üyesi Mustafa Tuncaelli, mahkemenin ara kararını şöyle değerlendirdi:

“Mahkemeden beklediğimiz yürütmeyi durdurma kararı çıkmadı, işi sürüncemede bırakıyorlar. Mahkeme, şirketin lehine olacak şekilde süreyi uzatıyor. 9 bilirkişiden oluşan rapor ve diğer ek raporda bölge halkı haklı bulunurken ve ‘ÇED iptal olmalıdır’ denilirken mahkeme bunu görmezlikten gelmeye çalışıyor. Muğla Büyükşehir, Menteşe Belediyesi, Orman Genel Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne tekrar sorular soruluyor. Bunlara gerek yok, bunlar zaten bilirkişi raporu dosyasında var. Bunları sorması şirkete zaman kazandırmak. Mahkeme bir an önce sonuçlanmalı ve ÇED iptal edilmelidir.”

Haber: Esma Turan