Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

ÇEVRECİLER ÇİMENTO FABRİKASI ALANINDA KEŞİF YAPTI

Muğla’da çevreciler, Menteşe Belediyesi

Muğla’da çevreciler, Menteşe Belediyesi tarafından ruhsatı verilen Çimento Fabrikası’nın kurulması planlanan alanında keşif ve piknik yaptı. Ruhsat sahasının 7 bin 751 dönüm olduğu belirtilen alan drone ile görüntülendi.

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi arasına kurulması planlanan ve Menteşe Belediyesi tarafından ruhsatı verilen Çimento Fabrikası’na tepkiler sürüyor.

Menteşe Kent Konseyi, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu üyeleri ve yöre halkı ruhsat alanı sahasında keşif ve piknik yaptı.

“BİZİM SİYASETİMİZ YAŞAM”

Burada bir konuşma yapan mahalle sakinlerinden İsmail Şener, “Bu işin sağı, solu yok. Bizim siyasetimiz açık ve net, yaşam, doğal yaşam. Bunun için hiç kimse bizim sınırlarımızı altüst edemeyecek arkadaşlar” diye konuştu.

“NEFES ALAMIYORUM”

İzmir’de 12 sene boyunca Çimento Fabrikası’nda çalıştığını ve artık nefes almakta zorlandığını söyleyen Şahin isimli vatandaş ise şunları söyledi:

“Bu Çimento fabrikası buraya kurulursa 5 kilometre kendi etrafındaki meyveler toz olur. Sonra yine 20 kilometre etrafına kadar zarar verir. Çimento Fabrikası’nı kuran şahıslar elektrik çok para olduğu için filtreleri gündüz çalıştırırlar, akşam çalıştırmazlar. Diyelim ki Bayır’da çamaşır asanlar sabahleyin görecekler ki çamaşırların üzeri kül olmuş. Zararı çok. Ben her gün on tane hap içiyorum, oksijen havası alıyorum. Nefes alamıyorum”

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sebahat Genç ise Çimento Fabrikası’nın sağlığa zararlarından bahsetti.

Genç, şöyle konuştu:

Çimento Fabrikası’nı duyunca MUÇEP ile birlikte bende elimden ne geliyorsa yapmaya başladım. Zaten termik santrallerden biliyoruz, kömür yakmanın hava kirliliğine neden olduğunu, özelikle Yatağan’ da hava kirliliği düzeyinin tehlikeli düzeylerde olduğunu, bunun da sağlık etkileri olduğunu biliyoruz. Havaya karışan kirli tozlar, solunum yolları ile alınıyor tabi. Özellikle akciğer hastalıklarına, solunum yolu enfeksiyonlarına, astıma, çocuklarda otizme yol açabiliyor, kalp damar hastalıklarına, felç geçirme, kalp krizi geçirmeye yol açıyor. Bunlar tüm dünya da yapılan çalışmalar ile kanıtlanmış.”

“ÖNEMLİ OLAN SAĞLIĞIMIZ, ORMANLARIMIZ”

Çevrecilerin, Çimento Fabrikası’na karşı verdikleri mücadele de sembol gösterdikleri Fatma Ana ise, “Biz ağaçlarımızı, ormanımızı korumak için buradayız sadece. Başka bir amacımız yok. Önemli olan bizim sağlığımız, ormanlarımız, yeşilliğimiz. Biz bunun için buradayız” dedi.

Haber :Esma Turan