Muğla Büyükşehir Belediyesinin Milas Tuzla Sulak alanı ile ilgili 2016 yılında Ekoturizm projesi hazırladığı ancak projeye Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından izin verilmediği öğrenildi. Bunun üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün proje ile ilgili dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan 2017 yılında tekrar proje için talepte bulunduğu ancak Bakanlık projeyi kendilerinin yapacağını söyleyerek bu talebi de reddettiği ortaya çıktı.
Muğla’nın Milas İlçesi Tuzla sulak alanında Ali Ağaoğlu tarafından yapılacak olan ve içinde konut, AVM gibi yapıların yer alacağı projeye tepkiler giderek büyüyor. Binlerce kuş türüne ev sahipliği yapan ve ekolojik çeşitliliği ile bir doğa harikası olan Tuzla Sulak alanının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalması başta bölge halkı ve birçok farklı kesimden büyük tepki alıyor.
BAKANLIK BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN EKOTURİZM PROJESİNE 2016’DA ONAY VERMEDİ
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tuzla Sulak Alanının korunması, azalan biyolojik çeşitliliğin artırılması, su sirkülasyonun sağlanması, kirlenmenin önüne geçilmesi ve bölgenin turizme kazandırılması amacıyla 2016 yılında “Ekoturizm” projesi hazırladığı ortaya çıktı. Tuzla Sulak alanında hangi projelerin nerelere yapılacağı, bölgenin yapısının nasıl korunacağı ve turizmin nasıl canlandırılacağı konusunda detaylı bir rapor hazırlayıp Orman ve Su İşleri Bakanlığına sunan Muğla Büyükşehir Belediyesine Bakanlık tarafından izin verilmediği öğrenildi.
BAŞKAN GÜRÜN, RED CEVABI ÜZERİNE TEKRAR BAŞVURUDA BULUNDU
Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin yaptığı başvurunun reddedilmesi nedeniyle 2017 yılında Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na bir yazı yazarak Tuzla Sulak alanında yapılacak olan çalışmaları birlikte yapmayı teklif ettiği görüldü. Talepte detaylı olarak Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı projeler Bakan ile paylaşılarak Tuzla Sulak alanının korunması ve turizme kazandırılması için protokol imzalanması teklifi yapıldığı öğrenildi. Gürün’ün, Eroğlu’na bulunduğu talebe göre sulak alanda bulunan dolgu yol nedeniyle su sirkülasyonunun sağlanmadığı, kirlenmenin arttığı ve biyolojik çeşitliliğin azaldığına uyarı yapılmış ve bölgedeki canlı türeleri korunması açısından yapılacak olan projenin tüm giderlerini Büyükşehir olarak karşılamaya hazır oldukları vurgusu yapılmış. Başkan Gürün, talebinde proje kapsamında ekolojik çalışmaların yanı sıra, kuş gözlem kuleleri, doğa eğitim merkezi, seyir terasları, yöresel ürün satış yerleri gibi çalışmalar yapılarak bölgenin turizme kazandırılacağına vurgu yaparak, gerekli izinlerin verilmesini talep etiği öğrenildi.
Tüm bu süreçlerin ardından Bakanlık tarafından bölgede kendileri tarafından gerekli doğa korum çalışmalarının yapılacağı belirtilmesine rağmen yerleşime açılması vatandaşlar arasında büyük tepkiye neden oldu.
Haber :Esma Turan