Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

Bugün Berat Kandili, Berat Kandili’nin Önemi Nedir?

Berat Kandili, Şaban ayının 14. gecesini 15. gününe bağlayan gece, tüm İslam dünyası için önemli bir anlam taşır. Müslümanlar, bu geceyi tövbe ve ibadetle geçirerek Allah’a yaklaşmayı, günahlarından arınmayı ve af dilemeyi amaçlar. İslam’a göre, bu mübarek gecede, samimi tövbe edenlerin günahları affedilir ve duaları kabul edilir.

Berat Kandili, Şaban ayının 14. gecesini 15. gününe bağlayan gece,

Berat Kandili; tüm İslam alemi için oldukça büyük öneme sahip bir gündür. İslam dini için kutsal kabul edilen günlerden birisidir.

Berat Kandili Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecedir. 2. Selim döneminden itibaren minarelerin üzerinde kandil yakılmasından dolayı ‘Kandil’ adını almıştır.

Berat Kandili; Arapça dilinde ‘temize çıkma ve temiz olma’ anlamına gelen ‘Berat’ isminden geliyor. İslam dinine göre bu gecenin berrak ve temiz bir gece sayılmasından dolayı, tövbe edenlerin kişilerin günahlarının affedileceği aktarılır. Berat Kandili gecesinde nasuh tövbe eden kulların temize çıkacağından dolayı ‘Rahmet gecesi ve Berat gecesi’ isimlerini de almıştır.

Berat Kandili’nin Önemi Nedir?

Berat Kandili tüm İslam alemi için oldukça büyük öneme sahiptir. Bu kutsal gecede, bir daha yapmamak kaydı ile nasuh bir şekilde tövbe eden tüm kulların günahları affedilir ve kulların temize çıkması sağlanır. Bu önemli günde İslam alemi ibadetler ve tövbeler ederek, Allah’a yaklaşır ve kulluk görevlerini yerine getirirler.
Berat kelimesi; kurtuluşa ermek, temize çıkmak ve suçlu olmamak manalarına gelir. Müslümanlar bu önemli gecede günahlarından arınır ve temize çıkarlar. Ancak kulların Allah’a dua etmeleri, tövbelerde bulunmaları gerekir. Berat Gecesi’nde ibadet eden ve Allah’tan bağışlanma isteyen tüm kullar, hayatının geri kalan döneminde Allah’ın rızasına uygun yaşadıkları takdirde kurtuluşa erer. Nitekim Efedimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
“Allah Teâlâ -rahmetiyle- Şâban’ın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar.” (Tirmizî, “Ṣavm”, 39; İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191)
“Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur (İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191).

Berat Kandili’nde Ne Oldu?

Kuran-ı Kerim, bazı alimlerin görüşüne göre Berat Gecesi’nde Levhi Mahfuzdan dünyaya toplu olarak indirilmiştir. Bu olaya ‘İnzal’ adı verilir. Berat Kandili gecesinde Kuran-ı Kerim’in bütünlüğü, değiştirilemeyeceği ve kıyamete kadar muhafaza edileceği tüm İslam alemine aktarılmıştır. Kuran’ın bütün olarak indirildiği bu önemli geceyi kulların Kuran okuyarak geçirmeleri, kulların günahlarının affedilmesine ve Allah’a daha iyi yakınlaşmalarına vesile olacaktır.

YORUMLAR

3 adet yorum var

  1. Bugün Berat Kandili, kalplerin birbirine yaklaştığı ve umutların filizlendiği özel bir gün. Bu gece dualarınız kabul olsun ve huzur dolu bir yıl sizi beklesin! 🌙✨

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Muğla Valiliği ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Menteşe ilçesindeki
Sıradaki Haber Menteşe’de Sporun Kalbi Yeni Salonda Atacak