Her geçen gün artan yaşam koşulları, büyük kentlerin koşuşturması içindeki karmaşası toplumu giderek öfkesini kontrol edemez hale, hoşgörüden uzaklaşır hale sokuyor. Böyle olunca da gazetelerin 3. Sayfaları haberleri diye nitelendirdiği olayların sayısı giderek artıyor.
Öfkesini kontrol edemeyen, hoşgögürü kültüründen uzaklaşan bireyler hem kendi yaşamlarını hem de karşısındakinin yaşamlarını zorlaştırıyor hatta karartıyor.
Öfke sorununun artış gösterdiği alanlardan birisi de trafik. Yine her gün gazetelerde okuyoruz, televizyonların haber bültenlerinde seyrediyoruz. Yok park ettin etmedin, yok yol verdin vermedin, yok korna çaldın çalmadın gibi sudan bahaneler yüzünden çıkan olayları.
Sürekli öfke duymanın bir kişilik özelliği olarak belirdiği kişilerin daha riskli araç kullanma eğiliminde olduklarını belirten uzmanlar, bu durumun yaşam stresi ile başa çıkamamaya dair bir yansıma olabileceğini ifade ediyor. Uzmanlar, trafikte öfke yaşanması durumunda mümkünse sürüşe ara verilmesini ya da müzik dinlenmesini tavsiye ediyor.
Uzmanların önerilerinden de faydalanarak, trafikte insanları tahammülsüzlüğe sürükleyen etkenleri ve öfkeyi azaltacak tavsiyelerini paylaşmak istiyorum.
Sürekli öfke duymanın bir kişilik özelliği olarak belirdiği bireyler, araç kullanırken daha öfkeli olmaya eğilim gösterebilirler. Bu durum yaşamın yarattığı stres ile başa çıkamamaya dair bir yansıma da olabilir. Kişiler ana ihtiyaçlarını anladıklarında kendilerini daha iyi kontrol edebilirler.
Uzmanlar, günlük hayatta yaşanan sorunlarla başa çıkılması gereken başka bir durum olduğunda dolmuşluk hissi ile tahammül edilemediğini ve o nedenle stresle başa çıkmak için öncelikle durumların birbirinden ayrıştırılması gerektiğinin altını çiziyorlar.
Bilimsel veriler ve araştırmalar öfke düzeyi yüksek kişilerin trafikte daha çabuk öfkelendiğini ortaya koyuyor. Yapılan araştırmalar da bunu gösteriyor. Öfke düzeyi yüksek kişiler diğer sürücülere kıyasla daha riskli araç kullanma eğilimleri olabiliyorlar. Öfke durumunda risk alma ihtimali daha fazla olacağı için dikkat odağını değiştirecek eylemlerde bulunmak daha iyi sonuç verecektir. Trafikte öfke yaşandığında sürüşe ara verilebilir ya da bir müzik açılabilir. Eğer bu küçük ipuçları fayda sağlamıyorsa uzmandan destek almak en doğru hamle olacaktır.
Sadece trafikte değil; apartman yaşamında, çarşı pazarda, siyasette ama günlük yaşamın her alanında biraz hoşgörü. Bireyler ve toplum olarak bunu başarabilirsek inanın her şey biraz daha güzel olur…