Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

BAŞKAN VEKİLİ KÖKSAL’DAN ÇİMENTO FABRİKASI RUHSATININ İPTALİNİ İSTEDİLER

Deştin Çevre Eğitim Bilim

Deştin Çevre Eğitim Bilim Kültür ve Dayanışma Platformu üyeleri, Menteşe Belediye Başkan Vekili Gonca Köksal’ın Çimento Fabrikası’na verilen ruhsatı iptal etmesini istedi.

Türkiye Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası genel kuruluna katılmak için Ankara’ya giden Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Belediye Başkan vekilliğini kadın meclis üyesi Gonca Köksal’a bıraktı.

Deştin Çevre Eğitim Bilim Kültür ve Dayanışma Platformu üyeleri de Köksal’ın, Muğla’nın Menteşe İlçesi’ne bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’a bağlı Deştin mahalleleri arasından yapılması planlanan Çimento Fabrikası’na Menteşe Belediyesi tarafından verilen ruhsatı iptal etmesini istedi.  

Platformun sosyal medya hesabından şu açıklama yapıldı:

“26 Ağustos 2019 tarihinde ‘Muğlamızı tüm güzellikleriyle korumak, bu emaneti gelecek nesillere aktarmak bu topraklar, bu toplum, bu doğa, bu tarih için hepimizin sorumluluğudur..’ Diye çevre, doğa, insan ve canlı sağlığı duyarlılığı, bilinciyle önemli ve değerli bir açıklama yapan Menteşe Belediye Başkanvekili Sayın Gonca Köksal’dan, çimento inşaat ruhsatını iptal etmesini bekliyoruz. Tüm Muğla’nın utancı olacak bu proje durdurulsun. Ninelerimiz, analarımız, kadınlarımız başta olmak üzere köylerimizde yaşayan binlerce insanımız, gençlerimiz, çocuklarımız çok üzgün, endişeli. Çok uluslu emperyalist çimento karteli TİTAN ve yerli ortakları yandaş şirket para kazanacak, 100-150 kişi zehirli sağlıksız koşullarda iş bulacak gerekçesiyle yakındaki 30 civarındaki yerleşim alanlarında yaşayan on binlerce yurttaşlarımızın geçim kaynakları, doğası, sağlığı hiçe sayılamaz. Halkın ekmeği ile sağlığı ile oynanamaz. Çeşitli üniversitelerden bilim insanlarımızın raporlarına göre bu fabrikanın tozu dumanı zehiri rüzgar etkisiyle 30-40 km çevresine zarar veriyor. Bu bağlamda Yatağan, Menteşe ve tüm Muğla bu fabrikanın zararlarından etkilenecek. Bilim insanlarının raporlarına, görüşlerine mi inanmalıyız? Yoksa şirketin usulsüz alınmış ekolojik, bilimsel, hukuksal ve toplumsal gerçeklerden uzak ÇED raporuna ve birkaç kişiden oluşan şirketle iş birliği yapan, çıkar ilişkileri olduğu bilinen yereldeki çimento lobisinin dediklerine mi inanmalıyız? 100 kişi işe girecek diye yakın yörede yaşayan 150 bin insanın geçim kaynakları, havası, suyu, toprakları, sağlığı hiçe sayılamaz. Bu yanlıştan en kısa zamanda dönülmeli hem ÇED raporu hem yapı ruhsatı iptal edilmelidir. Söz konusu alan yeniden ağaçlandırılmalıdır.”                              

Haber :Serkan Solmaz