Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

BAŞKAN GÜRÜN: “BATAN GEMİNİN MALLARI GİBİ HER TARAFTA RANT YARATMA PLANLARI YAPILIYOR”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, katıldığı bir televizyon programında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Gürün, Muğla’nın yüzde 68’inin ormanlık alan olduğunu ve yüzde 60’ına maden arama ruhsatı verildiği söyledi. Gürün, “Sanki batan geminin malları gibi her tarafta bir rant yaratılma şeklinde bir anlayışın sonunda planlar yapılıyor” dedi.

“ÜCRETSİZ TAŞIRIM, SİZ DE ONUN ÜCRETİNİ VERİRSİNİZ”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, bugün sabah saatlerinde katıldığı bir televizyon programında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Başkan Gürün, toplu ulaşıma yapılan zamlarla ilgili şunları söyledi:

“Birebir en fazla hisseden kurumlardan biriyiz belediyeler olarak. Çünkü merkezi hükümetin bize ayırmış olduğu paylardan, gelirini alan ama meydana gelen pahalılık, mazotun yükselmesi ile ilgili hiçbir özel avantajımızın olmadığı bir alan. Dolayısıyla biz birebir etkileniyoruz. Mesela mazotla ulaşımda giderleri gördüğümüzde iki mislinden fazla giderlerimiz artmış. 6 küsur alıyoruz biz yolculardan ama maliyet 11 küsur arttırmaya çalıştığımı ufak tefek zamlarla gelebildiğimiz nokta bu. Ama örneğin 7 kuruluşun elemanları özellikle Büyükşehir Belediyesinin araçlarını tercih ediyorlar ama özel halk aracı da var bizde. Ücretsiz taşınma ile ilgili bize genelde ile ‘bunları ücretsiz taşıyacaksınız’ diyorlar. Ama böyle benim üstümden bir ücretsizlik yapmaya gerek yok. Ücretsiz taşırım, siz de onun ücretini verirsiniz, 65 yaşta olduğu gibi. 65 yaşta eğer siz onları ücretsiz taşıma ile ilgili bir politika uygulayacaksınız ama onun taşıma ücretinin karşılığı, bakanlık tarafından verilmesi lazım.

“CUMHURBAŞKANI HALA ONAY VERMEDİ”

Gürün, 63 milyon liralık kredi anlaşması yapıldığını Ancak Cumhurbaşkanının bu kararı halen onaylanmadığını belirterek “Su alt yapısını değiştirmek ve güneş enerjisini devreye sokma projesi için 63 milyon liralık bir müracaatımı yaptım. Güneş enerjisi şuan da pompajla çalıştığı için su maliyetine en yüksek oranda etki eden maliyet. Ben onu güneş enerjisinden olabildiğince yararlanarak milimize etmeyi ve su giderlerini, suyun maliyetini düşürmeye çalışıyorum ama 2020’nin 12. ayında Sayın Cumhurbaşkanımıza, onun onayı gerekiyor dış kredi kullanabilmek için başka garanti de istemiyor Fransız Kalkınma Ajansı. Ama biz hala onay alamadık. Fransız Kalkınma Ajansı ile diğer projeler ile birlikte 230 milyon Euro’luk bir ön anlaşmamız var. Eğer gerek olur ve Sayın Cumhurbaşkanımız tasdiklerse benim onu kullanma imkanım var” dedi.

“DERDİMİZİ CUMHURBAŞKANINA İLETEMİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanları olaral görüşemediklerini söyleyen Gürün, “Randevu talebimiz şöyle oldu. 30 Büyükşehir Belediye Başkanı, Cumhurbaşkanı ile bir toplantı yaptık. Oradaki konuşmamız da belli aralıklarla bu toplantının yapılmasını istedik dalak o birden bire bitti. Şuan da hiçbir şekilde randevu verilmiyor. Kişisel değil grup olarak gidelim her il kendi problemini söylesin. Belki AK Partili Belediye başkanları kendi problemlerini iletebiliyorlar iletsinler, onların da çözümleri olsun ama bizler direk olarak iletme imkanımız yok. Sayın bakanlarla zaman zaman bir araya geliyoruz. Sanki ben şehrin yerlisi değil de yabancısıymışım gibi bir defansın olduğunu görüyoruz” dedi.

“ÇEVRE İLE İLGİLİ 84 DAVAMIZ VAR”

Gürün, Muğla’nın yüzde 60’ına maden arama ruhsatı verildiğini ve çevre ile ilgili belediye olarak 84 tane dava açtıklarını belirterek şunları söyledi:

“Şuan da çevre ve planlarla ilgili 84 davamız var. Kazandığımız, az miktarda kaybettiğimiz ve devam edenler var. Ben bakanlığıma sürekli dava açıyorum. Diyoruz ki ‘Önce bize gelin beraber oturalım, planlarla ilgili hassasiyetleri ön plana çıkararak yapalım’ Ama öyle değil. Sanki batan geminin malları gibi her tarafta bir rant yaratılma şeklinde bir anlayışın sonunda planlar yapılıyor. Biz de ona itiraz etmek durumundayız. Talanın en büyük kısmı zeytin alanları diyoruz, zeytin değil sadece orman ve zeytin.

“MUĞLA’NIN YÜZDE 60’INA MADEN ARAMA RUHSATI VERİLDİ”

Dolayısıyla maden yasasıyla Muğla’nın yüzde 60’ında şuan da arama ruhsatı var. Bakın Muğla, 13 bin 267 kilometre kare. Bunun yüzde 60’ında maden arama ruhsatı verilmiş, bize soran yok. Biz daha sonra başka kanallardan öğreniyoruz. Benim yüzde 68’im orman. Verilen arama ruhsatlarının çoğu ormanın içinde Bizim zeytinlik alanlarımızı gözümüzün içi gibi korumamız gerekiyor. Bunlar gidiyor. En önemlisi suyumuz. Bizim suyun bir damlasına zarar verecek ruhsatı vermememiz gerekiyor. Ben bunu bir Muğlalı olarak anlamakta güçlük çekiyorum. Kendi ülkesine bu kadar zarar verecek bir kararı nasıl alırlar ve uygularlar? Su Bakanlığı kurulmalı. Her disiplin suya göre değerlendirilmeli. Son kararı bu bakanlık almalı.”

“YÜKÜMLÜ OLMADIĞIM YERDE PARA HARCARSAM SORUŞTURMA AÇILABİLİR”

Ortaca Fevziye Mahallesi’nde yolların bozuk olduğunu söyleyen bir izleyiciye yanıt veren Gürün;

“Muğla genelinde sorunlu olan yollarla ilgili ilçe belediyesine ait yol mu büyükşehir yolu mu bilmek gerekiyor. Ben bin 420 kilometre yol yaptım. İlçe belediyesine ait yolu yapmamız sonrası bize soruşturma açılabilir. Bana ait olmayan yola para harcama gibi bir şansım kalmıyor” dedi.

“TÜRKİYE’NİN EN PAHALI SUYUNU MUĞLA KULLANMIYOR”

Gürün, ‘En pahalı suyu Muğla’da biz tüketiyoruz’ diyen başka bir izleyiciye ise şöyle yanıt verdi: “Su fiyatı kanuna göre maliyet artı yüzde 10 yatırım bedeli olarak belirleniyor. Elektrik, malzeme, personel gideri ile fiyatı çıkarıyoruz. Elektrik giderimiz belediye olarak iki kat arttı. Hukuken kamu zararı oluşması söz konusu olamaz. Ben kafama göre fiyat belirlemiyorum. Belediye vatandaşlar gibi aynı ekonomik sıkıntıları yaşayan bir kurum. Ayrıca Türkiye’nin en pahalı suyunu Muğla kullanmıyor. Bu yanlış bir bilgi.”

“ORTA VE ALT GELİRLİ AİLELER İÇİN MUĞLA’DAN EV ALMAK HAYAL OLDU”

Başkan Gürün, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Muğla’nın kıyı bölgesinde arz talep dengesi bozuldu. Üst gelir durumundaki insanlar çok fazla para vererek yer ve ev alıyor. Bu bir talan. Bu şekilde diğer evlerin fiyatları da çok artıyor. Orta sınıftan alt sınıfa doğru giden vatandaşların konut almaları hayal oldu. Bu yaz herkes bir karavan ve çadırla Muğla’ya gelmek istiyor. Muğla’ya büyük bir ilgi var. Bununla ilgili bir imar düzenlemesi de yok. Her ağacın altında bir çadır, karavan olacak. Bunların suyu, ihtiyaçları nasıl giderilecek? Çöpü nasıl toplanacak? O bölgede o yakılacak olan mangal yangın açısından nasıl olumsuz bir etki yapacak? Bununla ilgili Bakanlığa bu tehlikenin kontrol edilmesini söyledik

“YANGINLARA YÖNELİK ÇALIŞMALAR KONUSUNDA BİLGİ VERİLMİYOR”

Yangınlara yönelik hazırlıklarla ilgili bize yine bilgi verilmiyor. Belediyelerin ormana müdahale gibi bir görevi yok. Biz geçen yaz yetersizlik sonrası memleketimiz için elimizden geleni yaptık. Bu yaz için şuan bakanlığın organize bir çalışmasını göremiyoruz. Bize helikopter ve uçakla ilgili bilgi verilmiyor. Eskiden köylü ilk müdahaleyi yapardı. THK uçakları keşif uçuşları gerçekleştirirdi. Bölgesel ekiplerin kurulması gerekiyor. Ayrıca ormanı bırakacaksınız kendiliğinden çıkacak. Yanan alanları kazıyorlar. Bu yanlış. Çam ağacı için dikime gerek yok. O kendi kendine çıkıyor.”

Haber : Esma Turan