Muğla’nın Menteşe İlçesi’ndeki İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan aile hekimleri, 6-10 Ocak tarihleri arasında yapacakları iş bırakma eylemine yönelik basın açıklamasında bulundu.
Muğla Tabip Odası Başkanı Çetin Erdolu, basın açıklamasında Sağlık Bakanlığı’na tepki göstererek, sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmediğini belirtti. Erdolu, “Bugün yeniden buradayız. Üçüncü kez iş bırakıyoruz. Bakanlık halkın sağlığını korumak istiyor mu? Hekimlerin, ebe ve hemşirelerin sorunlarını çözmek istiyor mu?” dedi. Ayrıca, sağlık çalışanlarının yazdığı reçetelerin kısıtlanması, gelir kaybı ve yönetmeliğin bürokratik engelleri hakkında endişelerini dile getirdi.
“Biz burada mesleğimiz, emeğimiz ve yurttaşlarımızın sağlığı için bir araya geldik”
Erdolu, açıklamasına şöyle devam etti:
“Bizler aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, hemşire, ebe ve sağlık emekçileri olarak üretimden gelen gücümüzü kullanarak bu hafta iş bırakıyoruz. Sağlık Bakanlığı iş bırakma süresinde ne yapıyor? Bebek ölümlerini engelleyecek denetimleri yapacak eleman zaman bulamayan müdürlükler her gün ASM’leri günde iki defa dolaşarak tutanak tutuyor hukuksuz bir şekilde cezalar vererek eylemimizi engellemeye çalışıyor. Oysa biz Anayasal hakkımızı kullanıyoruz. Çünkü sağlık sistemini bir sorunlar yumağı haline getirdiniz. Hastanelerde, ASM’ler de çalışan hekimleri sağlık emekçilerini tükettiniz. Sağlık kurumlarımızı ticarethaneye, hastalarımızı sadece hastalıklarından para kazanılan kişilere çevirdiniz. Sizin yarattığınız sistem bebekleri öldürürken seyirci kaldınız. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile yarattığınız sistem ne hastaları ne de bizi mutlu etmiyor. O nedenle sadece biz değil hastalarımız da yanımızda. Biz burada mesleğimiz, emeğimiz ve yurttaşlarımızın sağlığı için bir araya geldik.
Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği geri çekilmelidir. Hekimlere, ebelere, hemşirelere ve sağlık emekçilerine yeterli puanı alamadı diye sözleşme feshi ile tehdit edilmesine izin vermeyeceğiz
Bizler bu eylemlerle meslek onurumuza sahip çıkarken halkımızın sağlık hakkını da savunuyoruz.”
Yönetmelik Eleştirileri
Aile hekimleri, yönetmelikteki değişikliklerle gelir kayıplarına uğradıklarını, hastalarının tedaviye ihtiyaç duymadığı durumda bile gelirlerinin kesildiğini belirttiler. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı’nın Hastalık Yönetim Platformu’nu (HYP) yalnızca veri girişi yapmak için kullandığını ve bunun sağlık takibi açısından fayda sağlamadığını vurguladılar.
Sağlık Emekçileri İçin Talepler
Aile hekimleri ve sağlık çalışanları, taleplerini şu şekilde sıraladılar:
“Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
Aile Hekimliği’nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri; Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile Sağlığı Çalışanlarının Kanun değişikliği gerektiren teşvik ücreti katsayısı en az iki katı ve tavan ücreti en az üç katı oranında artırılmalıdır.
Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.”
Aile hekimleri, sağlık çalışanlarının sadece kendi mesleklerini değil, halkın sağlık hakkını da savunduklarını belirterek, “Mesleğimizin onurunu korumak ve halkımızın sağlığını savunmak için mücadelemize devam edeceğiz” şeklinde bir açıklama yaptı.