Merhaba Sevgili Okurlar,
“Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” diyen Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ ü ölüm yıldönümü vesilesiyle rahmet ve minnet ile anıyorum.
Şahsım adına her zaman ilkelerinin izinde olacağıma buradan da söz veriyorum.
Bu yazımda Muğla’mız ile ilgili gündemde olan bir başka konuya yer vermek istiyorum.
1882 yılında Muğla’ da doğdu, 1901 ila 1947 yılları arasında hem Osmanlı hem de Türkiye Cumhuriyeti Devletinin şerefli bir subayı olarak vatanına hizmet etti. Kurtuluş savaşına katıldı, Menemen Olayı olarak bildiğimiz Asteğmen Mustafa Fehmi KUBİLAY’ ın şehit edenlere idam cezası veren askeri mahkemenin başkanlığının yanında bir çok askeri üst düzeylerde görev yaptı. 1947 yılında emekli oldu. 1950 yılında iktidara gelen DP milletvekillerinin çabalarıyla mahkemeye verilip yargılandı. 33 suçlunun kurşuna dizilmesi olayında sorumluluğu olduğu gerekçesiyle yargılanıp idama mahkûm oldu. Aldığı ceza, yaşı nedeniyle yirmi yıl hapis cezasına çevrildi. Askeri Yargıtay kararı bozdu, ancak ikinci yargılamayı göremeden 11 Aralık 1951 tarihinde hapishanede vefat etti. Edirnekapı Şehitliğine defnedildi. 1997 yılında itibarı iade edildi. Mayıs 2004 tarihinde Van’ ın Özalp İlçesinde bulunan Jandarma Sınır Taburuna ismi verildi. 2011 yılında Özalp İlçesindeki kışlanın ismi değiştirilerek Ş. Astsb. Kd. Bşçvş. Erkan DURUKAN kışlası olmuştur. Bu kadar bilgiden sonra bahsettiğim kişinin Orgeneral Mustafa MUĞLALI olduğunu tahmin etmişsinizdir diye düşünüyorum.
Orgeneral Mustafa MUĞLALI’ nın hatırası, Menteşe İlçesinde bir caddede ve bir işhanında yaşatılmaktadır.
Yaklaşık 3 yıldır Muğla gündeminde olan Orgeneral Mustafa MUĞLALI İşhanının elektrik, su ve doğalgazları geçtiğimiz günlerde kesilmiş ve yıkım süreci devam etmektedir. Bazı dükkanlar tahliye etti bazıları ise jeneratör kullanarak ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktadırlar. Kat malikleri ve kiracıların bir kısmı işyerleri tahliye etti. Bazıları ise tahliye etmemekte veya edememektedirler.
Genel olarak İşhanı ile ilgili geçmişi özetlemekte fayda var diye düşünüyorum. Belediye eski başkanlarımızdan Erman ŞAHİN tarafından inşaatına başlanmış, bitirilmiş ve kiraya verilerek kullanılmaya başlanmıştır. Belediyenin maddi sıkıntılarını gidermek için işyerlerinin ihale ile satıldığını, belediye borçlarından dolayı en üst kattaki işyerlerinden birinin SGK’ ya verildiğini biliyoruz.
Yıkım sürecine nasıl gelindiği ile yaptığım araştırmada, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün konu ile ilgili olarak kamuoyuna yaptığı açıklamada (https://webdosya.csb.gov.tr/db/mugla/popupduyuru/orgeneral-mustafa-muglali-ishani-hakkinda-kamuoyu-duyurusu-20241001132214.docx),
Taşınmazın hissedarı Menteşe Belediye Başkanlığı tarafından taşınmazın 6306 Sayılı Kanun kapsamında risk tespitinin yapılması için dilekçeyle başvuruda bulunduğundan bahsetmektedir.
Menteşe Belediye Başkanlığı durduk yere risk tespiti istememiştir. Mutlaka hukuki bir dayanağı vardır. Dere yatağının üstünde olmasından dolayı Devlet Su İşlerinin üstü kapalı dere yataklarının açılmasını ve ıslah edilmesini istemiş olabilir. Dere yatakları hazine adına tescil edilip; tapuya kaydı yapılabiliyor ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ nün parsel sorgu sisteminden baktığımızda da Pazar yerinde tescilli parsellerin olduğunu görebiliyoruz. Milli Emlak Müdürlüğü hazine adına tescil işlemlerini yaptırmış olabilir.
Riskli yapının tespitinden sonra ki aşamada mal sahiplerine riskli yapı olduğunun tebligatı, tebligatlardan sonra yapılan itirazlar ve hukuki süreç tamamlanmış ki yıkım aşamasına geçilmiş ve bugünlere kadar gelinmiş.
Orgeneral Mustafa MUĞLALI işhanı ile ilgili olarak 6 Nisan 2023 tarihli (https://www.muglayenigun.com/yigitten-belediyeye-sorular/) ve 9 Ekim 2024 tarihli (https://www.muglayenigun.com/unal-yigit-yikim-karari-cikan-ishani-icin-buyuksehire-sordu-orgeneral-mustafa-muglali-ismini-yasatacak-projeniz-var-mi/) basın açıklamalarımla konuyu gündeme taşıyarak mal sahipleri kadar konunun önemini ve hassasiyetini anlatmaya çalıştım ve anlatmaya devam edeceğim.
Yerleşim yerleri dışında kalan Menteşe’ nin tarım arazileri olan; Karabağlar Yaylası, Sece Yaylası, Düğerek Çayırı, Musluhittin tarafı Karaçayır, Adliye bölgesi Ova olarak bilinir. Tüm bu tarım arazilerine akan ve yerleşim yerlerinden veya yakınından geçerek tarım arazilerine akan, Sülüklü Dere, Basmacı Deresi, Değirmendere ve Kanlı Dere mevcuttur.
Orgeneral Mustafa MUĞLALI İşhanı dere yatağı üzerinde ve eski olmasından dolayı riskli yapı statüsünde. Diğer dere üstlerine veya kenarlarına yapılan yapılar olsun, pazaryeri olsun, insan hakları parkı ve Bankalar Caddesi olarak bildiğimiz yerden geçen dere ile ilgili bir yaptırımınız veya projeniz olacak mı?
Pazaryerinden geçen derenin üstünü açarak kenarına düzenlemeler yapılacağı ile ilgili açıklamalar var. Derenin üstünü açtığınız zaman Pazaryerini taşıyacak mısınız? Taşıyacaksanız nereye taşıyacaksınız? Herhangi bir planlama çalışmanız var mı?
Tüm bu akla gelen sorularla ilgili olarak bir açıklama yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Tarafınızdan defaten ifade edilen, Vatandaşlarımızın mağdur edilmeyeceği herkesçe malumdur. Vatandaşların can güvenliği kadar, mal güvenliğinin de hayati önem taşıdığı bugünlerde, işyeri sahipleri de bu beklentidedir.
Son olarak, Muğlalı’ nın hassas olduğunu fark ettiğim bir konu; Orgeneral Mustafa MUĞLALI isminin yaşatılması gerektiği. Bu konudaki projenizi de açıklamanızı tüm kamuoyu beklemektedir.
Kalın sağlıcakla…
YORUMLAR