Okul tatilinin sona yaklaşmasıyla çocuklar başta çocuklar olmak üzere tüm ailelerde farklı bir telaş başladı. Çocukların uzun yaz tatili sonunda bu geçiş sürecini daha kolay ve sorunsuz bir şekilde atlatabilmeleri için ailelerin dikkate alması gereken bazı önemli hususlar bulunuyor.
Okul öncesi yapılan hazırlıkların başında, çocukların genel bir sağlık taramasından geçmesi oldukça önemlidir. Bu kontroller yaşı kaç olursa olsun öğrencilerin yeni eğitim-öğretim yılına sağlıklı bir şekilde başlamasını sağlar. Yücelen Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr.Zümrüt Salın, çocukların okula hazırlanma sürecinde yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
Çocuklarınızın panik ve endişelerine yaşamasına izin vermeyin
Eğlenceli, keyifli, yaz tatili sona ererken çocukların okula adaptasyon süreçlerinde gerginlik yaşamaları doğaldır. Bazı çocuklar değişimi sevinçle kabul ederken, diğerleri uyum sağlamak için biraz daha fazla yardıma ihtiyaç duyabilir. Ebeveyn olarak onları dinleyin, tebessüm ve tatlı dille endişelerinin azalmasına yardımcı olun.
Görme ve işitme testinin önemi
Okul öncesi yapılması gereken kontrollerin belki de en önemlisi görme ve işitmenin değerlendirilmesidir. Görme ve işitme problemi olan çocuklar potansiyeli olsa bile derslerinde başarısız olabilirler. Bunun sonucunda okula karşı ilgisizlik ve okula gitmeme isteği olabilir. Okul öncesi yapılacak bu iki muayene sorunların önüne erken dönemde geçilebilir.
Diş kontrolünü yaptırın
Okul öncesi çocuklarınıza rutin diş kontrollerini mutlaka yaptırın ve dişlerin düzenli fırçalanmasına özen gösterilmeleri için çocuklarınızı teşvik edin.
Çocuğunuzun aşıları tam mı?
Kalabalık ortamda bulunacakları için çocuklarda görülen enfeksiyon hastalıkları okulların başlamasıyla birlikte artış gösterebilir. Sağlık Bakanlığı’nın rutin aşı takviminde olan aşılar eksiksiz uygulanmalı; astım, diyabet, kalp hastalığı gibi kronik hastalığı olan çocuklara mevsimsel grip aşısı yapılmasını önermekteyiz.
Kan ve vitamin düzeylerine baktırın
Çocuklarda zeka gelişimini etkileyen en önemli etkenlerden birisi demir değeridir. Yılda bir kez demir seviyesi ölçtürülmeli ve herhangi bir eksiklik durumunda tedavi planlanmalıdır. Beyin fonksiyonlarının doğru çalışması ve büyüme gelişme için gerekli olan başlıca
Vitamin D, B12 vb. gibi vitamin ve minerallerin düzeyine bakılmalıdır. Tam idrar tahlili ve dışkıda parazit gibi incelemeler yapılmalı, rutin kan testleri yapılmalıdır.
Sağlıklı beslenme programı oluşturun
Bağışıklığı güçlendirmek için sağlıklı ve dengeli beslenme önemlidir. Güne mutlaka kahvaltı öğünü ile başlanmalı, paketli gıdalardan uzak durulmalı, gün içerisinde kuru ve taze meyve, özellikle probiyotik içeren yoğurt, kefir gibi süt ürünleri tüketilmelidir. Beslenmede protein, yağ, karbonhidrat dengesi yaşına uygun olarak ayarlanmalı, su tüketimine özen gösterilmeli, asitli içecek ve hazır meyve sularından uzak durulmalıdır. Çocukluk çağında görülmeye başlanan obezite ve diyabete karşı çocuklar bilinçlendirilmelidir.
Uyku düzenine dikkat edin
Uyku gelişimin her döneminde çok önemli rol oynamaktadır. Yetersiz ve kalitesiz uyku gün içi uykulu hissetmeye neden olur, öğrenme, hafıza, dikkat üzerine olumsuz etki eder. 3-5 yaş çocukların günde 10-12 saat, 6-13 yaş çocukların günde 9-11 saat uyuması gerekmektedir.
Çocuğunuza hijyen kurallarını anlatın ve el yıkama alışkanlığını kazandırın
Enfeksiyonları önlemenin en önemli kriteri hijyen kurallarına uymaktır. Enfeksiyonların büyük çoğunluğu çocukların ellerini ve kirli materyalleri ağızlarına götürdükleri için olur. Bu nedenle çocuğa yemekten önce ve sonra, tuvaletten çıkarken ellerini su ve sabun ile yıkaması öğretilmelidir. Çocuklar kişisel hijyene dikkat edilmeli, hasta olan çocuklar okula gönderilmemelidir. Gerekli durumlarda çocukların maske takmasına özen gösterilmelidir.