Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından araştırma görevlisi hekimlere “Güvenli Kan Transfüzyonu Ve Hemovijilans” eğitimi verildi.
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Eğitim Birimi Koordinatörlüğü tarafından “Kan ve Kan Ürünleri Transfüzyon Güvenliği ve Hemovijilans” konulu eğitim programı düzenlendi. Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gökhan Pektaş tarafından verilen ve kan transfüzyonlarında yaşanması muhtemel hataların önüne geçmek amacıyla yapılan eğitimde, kan merkezine gelecek numunelerin güvenli alınması, kan ürünlerinin istenmesi, kan ürünlerinin hazırlanması, kan merkezinden çıkışı, transfüzyon merkezinde numune kabul aşaması, transfüzyon izlemi, hastada istenmeyen reaksiyon bildirimi akış şeması, kan bileşeni transfüzyonu başlatılması, hemovijilans ve transfüzyon ünitesine kan ürünleri iade kuralları anlatıldı. Ayrıca numunelerin nasıl taşınması, taşınırken nelerin yapılıp, nelerin yapılmaması ve nelere dikkat edilmesi gibi genel kurallar hakkında da bilgi verildi. Eğitim sonunda araştırma görevlisi hekimlerin soruları cevaplandı.
Eğitim hakkında konuşan Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan; “İnsandan insana bir tür doku nakli olan kan transfüzyonu, yaşanması muhtemel herhangi bir aksaklık sonucunda ciddi reaksiyonlara neden olabilir. Bu bilinçle, diğer tüm tedavilerden farklı olarak kendine özgü çalışma ve doğrulama basamakları olan kan transfüzyonunun, kontrol, uygulama ve transfüzyon süresince izlenmesi gerekliliği için bu tür hizmet içi eğitimlerle bilgilerin güncellenmesi, eksikliklerin giderilmesi çok önemli” dedi.
Gerçekleştirilen eğitime, araştırma görevlisi hekimler ve kan merkezi çalışanları katıldı.