Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

YATAĞANLILARIN KARŞI ÇIKTIĞI PROJEYE MENTEŞELİLER DE ‘HAYIR’ DEDİ

Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel

Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından ilk olarak Yatağan’da kurulması planlanan ve bölge halkının karşı çıktığı “Atıksu Arıtma Tesisi Arıtma Çamurlarının Sıfır Atık Yaklaşımı ile Geri Kazanılması” projesinin bu sefer de Menteşe’de uygulanmak istenmesine vatandaşlar tepki gösterdi. Proje için yapılan bilgilendirme toplantısında bölge halkı, tesisin yerleşim yerinden uzak bir noktada yapılmasını istedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) tarafından Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe’ye bağlı Düğerek Mahallesi’nde yapılması planlanan “Atıksu Arıtma Tesisi Arıtma Çamurlarının Sıfır Atık Yaklaşımı ile Geri Kazanılması” projesi için halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Bölge halkı, 13 ilçenin atıklarının mahalleye gelecek olmasına, yaşanacak olan kokuya ve çevreye olumsuz etkileri olacağı gerekçesiyle tesise tepki gösterdi.

2021 yılında Yatağan İlçesi’ne yapılmak istenen projeye bölge halkı karşı çıkmış, AK Partili Belediye Başkanı Mustafa Toksöz projeye karşı imza kampanyası başlatmıştı. Bakanlık kararı ile yapılmasına izin verilmediği öğrenilen proje, bu kez Menteşe’ye bağlı Düğerek Mahallesi’nde uygulanmak isteniyor.

Proje için bugün Çınaraltı Cumhuriyet Kahvehanesinde yapılan toplantıda önce tesisi yapacak olan firma yetkilisi sunum yaparak projeyi anlattı. Daha sonra bölge halkı ve toplantıya katılan STK Temsilcileri sorular sordu.

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Sözcüsü Mehmet Özavcı yer seçimine tepki göstererek, şöyle konuştu:

“Yer seçimi ile ilgili neden tek bir yer sunuluyor? Bu atık arıtma tesisleri bütün ilçelerde var. En çok atığı üreten Marmaris. Diyelim li burası Bodrum’un ya da Fethiye’ninkini getirmek için uygun gelmeyebilir. Bir başka orta nokta bulunamaz mı? Mesela bu işlem, Yatağan’da çevreyi kirleten termik santraldeki çukurun içinde yapılamaz mı? Muğla’daki atık üretimi bütün ilçelere bakıldığı zaman orta sıralarda ve az miktarda. Gerekirse Muğla’dakinin taşınması daha ekonomik olmaz mı?”

“BU, DÜĞEREK’E NİYE YAPILIYOR?”
Bölge halkından Özer Kırkan, tesisin mahalleye yapılmasını istemediğini belirtek, “Bu tesis buraya yapılacak olursa Ben isyan ederim. İlgili kurum neresiyse de ben onları mahkemeye veririm. Şahıs olarak yaparım bunu. Ben buna karşıyım. Bu Düğerek’e niye yapılıyor? Ben buna karşıyım” dedi.
Düğerek Muhtarı Mehmet Doğruyol ise “Bu koku buraya yayılacak, biz bu kokuyu hissedecek miyiz?” diye sordu.

“BU TESİS, DÜĞEREK’İN DE KARABAĞLAR’IN DA SONU OLUR”
Tesise yakın bir bölgede bulunan Karabağlar Yaylası için söz alan Karabağlar Yaylasını Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Mehmet Üzümlü, “Ben tesisin yapılacağı bu yerin kesinlikle tekrar tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yayla bizim için çok önemli, Türkiye için Dünya için çok önemli. Yaylayı mutlaka çok iyi korumamız lazım. Yaylanın burnunun dibine bu hiç olacak şey değil. Yer seçiminin mutlaka gözden geçirilmesi lazım. Bu Düğerek’in de Karabağlar’ın da sonu olur” ifadelerini kullandı:
Mahalleli Özcan Gözer de proje uygulandığı takdirde açlık grevi yapacağını söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şube Başkanı Engin Fırat Ata, şu soruları sordu:
“Kocaman bir proje yapıyorsunuz. Burada Orhaniye Muhtarlığının, Düğerek Muhtarlığının, Karabağlar Yaylasını Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği’nin, Mimarlar Odası’nın, Şehir Bölge Plancıları Odası’nın Menteşe Kent Konseyi’nin, yani bunların bir görüşü alınması gerekmez mi? Yukarıdaki alternatif köyleri denediniz mi? Yerleşimlerden uzak bir nokta belirlendi mi?”

“SIRTIMIZDAN HANÇERLENDİK AMA KALBİMİZDEN BIÇAKLANMAYACAĞIZ”
Toplantıda söz alan Menteşe Belediyesi Meclis Üyesi Ferah Gümüş, ilçeye bağlı Bayır Mahallesi’nde yapımına devam edilen Çimento Fabrikası’na karşı da mücadele verdiklerini anlatarak, “Artık bizden ne istiyorsunuz. Bizim sırtımıza çimento fabrikasının bacasını soktunuz, çalıştırtmayacağız, mücadele ediyoruz, mahkemedeyiz. Ancak kalbimize de bu pislği yerleştirtmeyeceğiz. Sırtımızdan hançerlendik ama kalbimizden bıçaklanmayacağız. Nasıl çimento fabrikasına karşı mücadele ediyorsak burada da mücadele edeceğiz. Düğerek halkı tarafından yalnız değiliz. Yatağan Belediyesi ve Yatağan halkının mücadelesi ve itirazları neticesinde MUSKİ vazgeçti. İtiraz etmeyecek bir belediye tercih edildi. Merkezi olduğu için değil burası itiraz etmeyecek bir belediye” diye konuştu.

Akdeniz Yeşilleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gül Özavcı ise yer seçimini kimin yaptığını sordu. Özavcı, “Kim öneriyor bu yer seçimini, kim karar veriyor” dedi.

Özavcı’nın sorusu üzerine söz alan MUSKİ yetkilisi Özavcı’ya şu yanıtı verdi:
“Yer seçimi yapılırken bütün veriler toplanıp yapılıyor. Burası merkez bir bölge. Fethiye’ye de uzaklığı aynı Bodrum’ da aynı. Datça’dan da buraya çamur geliyor. seçilme nedenlerinden bir tanesi merkez nokta olması. Neden arıtma tesisinin içerisi, bunlar ihtiyaçlardan doğuyor. Bir şey yapılmak istenildiği zaman tabiki tepkiler olacak ama bunlarında yapılma zorunluluğu var. İtirazların olması da çok normal. Neden Muğla’daki arıtma tesisi zaten bu prosesin aynısı şu an o tesiste mevcut ve bu proses sadece Muğla Atıksu arıtma tesisinde var. Biz buna ek olarak kapasitesini artırmış oluyoruz. Bir de kurutma ünitesi kurmuş oluyoruz. Neden burası denildiği zaman zaten bu proses burada olduğu için. Kamu kaynaklarını kullanıyoruz bir yatırım yapacağız. Tabiki ne kadar az para harcarsak bu kamuya o kamuya o kadar dönüşü olacak.”

“ENERJİ HATTI SAĞLIĞIMDAN DAHA MI ÖNEMLİ?”
MUSKİ yetkilisinin açıklamasına tepki gösteren bölge halkından Özer Kırkan, “MUSKİ’ye yazıklar olsun. Bizi zehirliyorsunuz burada. Gidin Düzeyn Mevkii’nde de yapın” dedi. Düzeyn Mevkii’nde enerji hattı olduğunu söyleyen MUSKİ yetkilisine Kırkan, “Enerji hattını çekin oradan, benim sağlığımdan daha mı önemli? Siz benim sağlığımı düşünmeyip de MUSKİ olarak yapıyorsanız lanet olsun. Ben Düğerekliyim bu tesisin buraya yapılmasını istemiyorum” diye cevap verdi.

Konuşmaların ardından söz alan firma yetkilisi Berna Ünlü Güngör, sorulara şöyle cevap verdi:
“Sizin dediğiniz kaygılar çok doğru kaygılar ama o taşınma sırasında zaten bulundukları arıtma tesisinde bu çamurlar stabil hale geliyor. Oradan tamamen çıkan arıtma tesisideki çamur buraya gelmiyor. Yer seçiminde merkez burası olduğu için en yakın orta nokta lokasyon burası olduğu için seçildi. Koku gerçekten gerek atık arıtma tesislerinde doğal bir faaliyet olduğu için koku olabiliyor. Ama iyi çalışan tesislerde koku problemi çok olmaz. Olursa da zaten önlemleri alınır. Buradaki en büyük proseslerden bir tanesi koku giderim prosesi. Koku bir gaz çıkışıdır. Biz buradaki gazın çıkmasını istemiyoruz. Biz bu gazı enerjiye çeviriyoruz zaten.”

Haber: Esma Turan