Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

ESKİ ADALET BAKANI SEYFİ OKTAY MUĞLA’DA KONUŞTU: “DEMOKRATİK HUKUK SİSTEMİNDE FARKLI DÜŞÜNCELERE, ANLAYIŞLARA YER VARDIR”

Muğla’da 1991 yılında DYP-SHP

Muğla’da 1991 yılında DYP-SHP koalisyon hükümetinde SHP’den Adalet Bakanı olarak görev yapan Seyfi Oktay’ın katılımıyla toplantı düzenlend. Oktay toplantı da “Demokratik hukuk devletinde farklı düşüncelere, farklı anlayışlara, farklı sistemlere yer vardır. Eğer sistem böylesine farklı düşüncelere, farklı siyasal anlayışlara, farklı siyasal sistemlere imkan vermeyen bir sistemse o sistem demokratik sistem değildir.” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve CHP’nin 4. Sıra Milletvekili adayı olan Selçuk Özdağ tarafından 1991 yılında DYP-SHP koalisyon hükümetinde SHP’den Adalet Bakanı olarak görev yapan Seyfi Oktay’ın da katılımıyla toplantı düzenlendi.

Oktay, toplantıda şu açıklamaları yaptı:

“Değerli dostlar tarihe baktığımız zaman, birçok yönetim biçimleri oluşmuştur. Dinsel sistemler, komünizm, faşizm oluşmuş, bir de demokrasi oluşmuş. Baktığımız zaman bu sistemlerin insana bakış tarzı, temel felsefesi ve örgütlenme biçimi tamamen birbirinin tersidir. İşte Atatürk’ümüz bir büyük devrimle dinsel sistemden ülkemizi demokratik hukuk devletine, hukukun üstün oluğu, eşitlikçi, özgürlükçü bir sisteme taşımıştır ve bunun bekçisi olarak ta Cumhuriyet Halk Partisi’ni kurmuştur. Tabi bununla yetinmemiş, okullarımızı açmıştır. İnsanlarımıza eğitim yolu açmıştır. İnsanlarımızı demokratik hukuk devleti doğrultusunda yeniden hizimiyete sahip olabilecek bir büyük dönüşümü gerçekleştirmiş. Cumhuriyet Halk Parti’miz işte Atatürk’ün kurduğu bir partidir. Demokrasiyi kurmuştur. Demokratik hukuk devleti öyle tek düze bir sistem değildir. Demokratik hukuk devletinde her türlü siyasete, her türlü inanca, özgürlük vardır. İnsanlık tarihine baktığımız zaman faşizmi, komünizmi dinsel sistemleri oluşturmuştur. İnsanoğlu yaşamış ve bütün bunları denemiş, insanın insan gibi yaşamasına demokratik, laik, sosyal hukuk devletine hukukun üstün olduğu istisdamı oluşturmuş. Artık bizim insanımız, her türlü güzelliğe, iyiliğe her zaman hevesli olan ve onun peşinde koşan bir topluluğa sahibiz. Diliyoruz ki insanlarımız insanların ürettiği evrensel değerler doğrultusunda güzel bir yaşamı yaşamış olsun. Milletimiz kadim bir millet. İnsanlığa hizmet etmiş, aynalık getirmiş, önderlik etmiş bütün insani değerlere, önderlik etmiş bir millet. Bu milletimiz insanlığın ürettiği demokratik değerlere çok laik bir millet.

Demokratik hukuk devletinde, efendim sen şu sisteme inanacaksın diye sadece bir bakış açısını insanlara izayet etmek ve o doğrultuda sistemi oluşturmak değil. Demokratik hukuk devletinde farklı düşüncelere, farklı anlayışlara, farklı sistemlere yer vardır. Eğer sistem böylesine farklı düşüncelere, farklı siyasal anlayışlara, farklı siyasal sistemlere imkan vermeyen bir sistemse o sistem demokratik sistem değildir. Demokratik sistemde sağcıda olacak, solcuda olacak, ilericide olacak, gericide olacak ve bunlar yarışacak bütün düşüncelerini insanlarımıza anlatacak. İnsanlar hangisine daha uygunsa öyle oy verecek. İşte Atatürk’ümüz dinsel bir sistemden bir büyük devrimden, demokratik laik, hukuk devletini oluşturmuştur. Hukukun üstün olduğu özgürlükçü, eşitçi bir sistem. Karınca kararınca bu sistem peşinde, bu sistem doğrultusunda hizmet etmeye karar vermiştir.”

Haber :Ferdi Yavuz