Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

Deştin direnişçisi 110 kişi hakkında “kovuşturmaya gerek yok” kararı

Muğla’da çimento fabrikasına karşı

Muğla’da çimento fabrikasına karşı yol kapatma ve oturma eylemi yapan köylüler ve çevrecilere karşı açılan soruşturmada Cumhuriyet Savcılığı, “kovuşturma yapılmasına yer olmadığına” karar verdi.


Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkiinde yapımı eden eden çimento fabrikasına karşı direnen köylüler ve çevreciler 3 Nisan günü fabrika alanına malzeme taşıyan kamyonların yolunu kesti ve oturma eylemi yaptı.
Eylem sonrası 11 kişi gözaltına alınmıştı. Direnişe destek veren 110 kişi hakkında “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma” suçlamasıyla açılan soruşturmada, Muğla Cumhuriyet Savcılığı tarafından “Kovuşturma yapılmasına yer olmadığına” karar verildi.
Karar sonrası Deştin Çevre Platformu, MUÇEP Menteşe Meclisi ve Bayır Çevre Komitesi ortak bir yazılı açıklama yayımlandı. Kararın örnek olmasını dileyen çevre gruplarının açıklamasında, “Hukukun adeta her gün katledildiği ve yargıya güvenin son derece zayıfladığı bu günlerde Muğla Cumhuriyet Savcılığı’nın hukuka uygun olarak verdiği bu kararı takdirle karşılıyor, diğer hukukçulara örnek olmasını diliyoruz. Çadır baskını sırasında gözaltına alınmış ve adli kontrol şartıyla salınmış 9 arkadaşımız hakkında ileri sürülmüş diğer suçlamalar da bir an önce düşürülmeli ve adli kontrol şartı kaldırılmalıdır” denildi.


“ÇED KARARINA AÇILAN DAVA 15 AYDIR YARGIDA”
Bakanlığın verdiği ÇED olumlu raporun mahkemeye taşındığı hatırlatılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Buradan çimento fabrikasının iptali davasına bakan Muğla 2 No’lu İdare Mahkemesi’nde devam eden yargılamada verilen gecikme ve ek süreler, çimentocuların fabrika kurmak istediği Deştin ve Bayır ortak sınırında, Tekağaç mevkiinde orman içindeki alanın çimento fabrikası gibi kirletici bir tesisin kurulması sonucunu doğuracaktır. İvedi yargılama usulüne tabi ÇED kararlarına ilişkin yargılamada yaklaşık 15 aydır yargıdan tek bir sonuç alınmamıştır. Gecikmiş adalet, adalet değildir. Köylünün adil yargılanma hakkı ihlal edilmektedir. Bizler Muğlalılar olarak çimentocu şirket Muğla’yı terk edene kadar; havamıza, suyumuza, toprağımıza, ormanımıza sahip çıkmak için mücadelemize devam edeceğiz. Kazanan çimentocular ve şakşakçıları değil Muğla halkı olacaktır. Muğla cennet kalacak, deştin çayı özgür akacaktır.”

Haber :Ferdi Yavuz