Uzun süredir ülkemizdeki et ve süt üretecisinin sorunları bırakın azalmayı artarak devam ediyor ve üreticiler adeta bir sorunlar sarmalının içinde boğuşuyor.
Son dönemlerde ürününün karşılığını alamayan, girdilerin yüksekliği yüzünden her geçen gün daha da zorlanan süt üreticileri bile süt ineklerini kesime göndermeye başladı. Bu da demektir ki önümüzdeki kış süt ve süt ürünlerine ulaşmak hem zorlaşacak hem de fiyatları katlanarak artacak.
Başta yem olmak üzere elektrik, mazot, gübre ve işçilik gibi birçok maliyette ciddi artışlar oldu. Belirlenen fiyatlar üreticileri sektörden kopardığı gibi; damızlık hayvanlarını bile. Kestirdikler. İşletmeler ya küçülmeye gittiler ya da kapattılar.Önümüzdeki kış ciddi bir süt ve süt ürünleri krizi ile karşı karşıyayız.
Sektör temsilcileri uzun süredir, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın etkisinde olan Gıda Komitesi’nin enflasyonu düşürmek amacıyla üretici fiyatlarını baskılamasının enflasyon ithal etmekten başka bir işe yaramayacağı, bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini de dile getirmişlerdi. Fakat dinleyen kim?
Üretimi yok eden ve üreticiyi üretimden uzaklaştıran bu çifte standarttan derhal vazgeçilmelidir. Üreticilerimizin günah keçisi yapılması doğru değildir. Üreticide 7 liradan satılan süt, marketlerde 4 kat fazla artarak 30 liralara kadar çıkmaktadır. Buna kim dur diyecektir?
Geldiğimiz noktada ne oldu? Tüketici fiyatları mı artmadı? Enflasyon mu düştü? Üretim mi arttı? Üreticilerin ceplerine daha fazla para mı girdi? İşletmelerini mi büyüttüler, teknolojiye mi yatırım yaptılar? Tüketiciler uygun fiyatlarla daha fazla süt ve et ürünleri mi tüketebildi? Hayvancılık mı kalkındı?
Aksine üreticilerimiz damızlıklarını kestirip elden çıkarmaya, genç dişi hayvanları (düve) ise damızlığa çekmek yerine besleyip kesime göndermeye başladılar. Ellerinde tuttukları damızlıklara ise çok pahalı olduğu için daha az yem veriyorlar. Hayvanlarını dengeli beslemekten vazgeçtiler. Dengesiz beslemeye bağlı olarak damızlık hayvanlarda besleme hastalıkları ve üremeye yönelik sorunlar arttı.
Bütün bu süreçte en az bir milyon başa yakın damızlık anaç hayvan yani hayvancılığın geleceği kesime gitti. Maalesef hayvancılığımızın geleceğini keserek bir bir yedik. Bu bir milyon hayvanı yerine koymanın bize maliyeti yaklaşık 2,3 milyar avro olacaktır. Bu külfet bugünkü kurla 41,8 milyar liraya tekabül ediyor.
İşin özeti; bu kış herkes için zor geçecek gibi görünüyor..!
YORUMLAR