Kartlı harcamalara dair istatistik yayınlandı ve 2022 yılının ilk çeyreğindeki kullanımın bir önceki yıla göre yüzde 85 arttığı kaydedildi.
Koronavirüs salgınını getirdiği kısıtlamalar kartı alışverişlerin daha çok arttığı bir ortama yol açmıştı. Bu alışkanlıkla birlikte e-ticarette ve çarşı pazarda internetten alışveriş artışı yaşandı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Visa iş birliğinde gerçekleşen Kartlı Harcamalar Analizi sonuçlarını açıklandı.
Buna göre İtalya ve İsveç ile karşıyaştırıldığında kartlı harcamalarda ön planda olduğu tespit edildi.
Analize göre 2022 yılının ilk çeyreğinde aylık kartlı harcamalar ortalaması bir önceki yıla göre yüzde 85 oranında arttı.
Araştırmada üç yıl karşılaştırıldı
Kartlı Harcamalar Analizi’nin üçüncüsünde 2020, 2021 yılları ve 2022’nin ilk 3 ayını kapsayan kıyaslamalar yapıldı. Öne çıkan sonuçlara göre ülkemizde harcamaların 2021’de yaz aylarından başlayarak normalleşmenin hızlanması ve aşılanmanın yaygınlaştırılması ile arttı.
Türkiye’nin 2021 performansı diğer ülkelere göre daha iyi
Kartlı Harcamalar Analizi’nde pandemi süresince farklı yaklaşımlar izleyen ABD, İtalya ve İsveç ile Türkiye’nin karşılaştırmaları da yer aldı. Söz konusu üç ülke ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin kartlı harcamalar bakımından özellikle Haziran 2021 sonrasında diğer ülkelerin üzerinde bir iyileşme trendine girdiği, bunun 2022’nin ilk çeyreğinde de artarak devam ettiği görüldü.
Ayrıca tüm ülkelerin aynı dönemde bir iyileşme trendine girdiği ve özellikle 2021 yılının ikinci yarısı itibarı ile harcamaların reel büyümeye geçtiği ortaya çıktı.
Ticari kredi kartlarıyla yapılan harcamalar artıyor
Bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla e-ticaretteki büyüme hızının yüzde 72’den yüzde 90’a çıkmış olması trendin kalıcılığına işaret ederken, dikkat çeken bir diğer oran ise ticari kredi kartlarıyla yapılan harcamaların da bu dönemde yüzde 94 büyümesi oldu.
Kartlarla yapılan harcama tutarları yükseldi
2020 ve 2021 yıllık bazda kıyaslandığında ise kartlarla yapılan harcama tutarları, banka kartlarında yüzde 62, kredi kartlarında ise yüzde 47 büyüme kaydetti.
Sektörlerin tümünde toparlanma var
2021’de bir önceki yıla kıyasla özellikle seyahat (yüzde 116), yeme-içme (yüzde 81) ve giyim-aksesuar harcamalarında (yüzde 58) dikkate değer bir artış görüldü. 2022 yılının ilk çeyreğinde ise seyahat harcamalarında yüzde 201 büyüme gözlemlenirken, yeme-içmede bu oran yüzde 225 olarak gerçekleşti.