Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

ÇİMENTO FABRİKASINA KARŞI AÇILAN DAVA MAHKEMECE REDDEDİLDİ: “MÜCADELE SÜRECEK”

Muğla’nın Menteşe ve Yatağan

Muğla’nın Menteşe ve Yatağan ilçeleri arasında yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası’na verilen “ÇED olumlu” kararının iptali için açılan davayı Muğla 2. İdare Mahkemesi, dava açma süresinin 2015 yılında dolduğu gerekçesiyle reddetti.

Muğla’nın merkez menteşe İlçesi Bayır Mahallesi ile Yatağan’a bağlı Deştin Mahallesi arasına özel bir şirket tarafından yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası’na tepkiler sürüyor.

Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği ile Deştin ve Alaşar köylüleri Çimento Fabrikası’na verilen “ÇED olumlu” kararının iptali talebi ve Menteşe Belediyesi tarafından belirtilen ruhsata karşı 29 Aralık tarihinde dava açtı. Dosyayı esastan incelemeye ve bu doğrultuda keşif ve bilirkişi incelemesi yapmaya karar veren Muğla 2. İdare Mahkemesi, davayı 2015 yılında dolmuş olduğu gerekçesiyle temyiz yolu açık olmak üzere reddetti.

Mahkeme kararının ardında Menteşe Kent Konseyi, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu ve Bayır Çevre Komitesi’nce Muğla İdare Mahkemesi önünde ortak basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasını okuyan Kent Konseyi Başkanı Nuran Aldan şunları söyledi:

“Proje hakkında verilen ‘ÇED olumlu’ kararının iptali talebi ve Menteşe Belediyesi tarafından 29 Aralık tarihinde verilen ruhsata karşı, Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği ile Deştin ve Alaşar köylüleri adına dava açmıştık. Geldiğimiz noktada; Çimento fabrikasına karşı ÇED olumlu kararının iptali için açtığımız davada mahkeme ön incelemeleri tamamlamış, davalı Bakanlığın sunduğu bilgi ve belgeleri de inceledikten sonra dosyayı esastan incelemeye ve bu doğrultuda keşif ve bilirkişi incelemesi yapmaya karar vermişti. Bu amaçla Naip hakim atayarak davacılara keşif ve bilirkişi ücretini yatırmak üzere kesin süre de vermişti. Bu yönüyle mahkeme dosyayı esastan inceleme hazırlıklarını tamamlamış, geldiğimiz aşamada keşif ve bilirkişi masrafları süresinde yatırıldıktan sonra ve dosyaya da tek bir yeni bulgu girmemişken mahkeme esastan inceleme kararından vazgeçmiş bu yöndeki hazırlıklarını iptal etmiş ve davamızı dava açma süresinin 2015 yılında dolmuş olduğu gerekçesiyle reddetmiştir.

“MUĞLA’NIN ÇİMENTO FABRİKASINA KARŞI MÜCADELE İRADESİ DEĞİŞMEYECEK

Bizler bu gelişmeler karşısında bilirkişi heyeti ve onların bu alanda sunacağı raporlarla sürecin tekrar değerlendirileceği umudu içindeyken, bir anda mahkeme heyeti kendi almış olduğu kararı bozarak davanın görülmemesine karar vermiştir. Gördüğümüz o ki ülkemizde pek çok çevre mücadelesi içinde deneyimlediğimiz sermayeden yana yargının işletilmesi süreci yaşanmıştır. Yargının muhalefeti cezalandırmak ve sindirmek için bir silaha dönüştürüldüğü, sermayenin hizmetine sokulduğu bu süreçte, geleceğimizin daha da karartılmak istenmesi karşısında aynı kararlılıkla mücadele etmeye, gerçekleri söylemeye ve dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Muğla’nın çimento fabrikasına karşı mücadele iradesi değişmeyecek, hukuki ve meşru mücadeleye devam edeceğiz.”

Haber :Esma Turan