Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

AK PARTİLİ METE: “ÇİMENTO FABRİKASI’NA KARŞI DEĞİLİZ, YERLEŞKEYE YAKIN OLMASI MANTIKLI DEĞİL”

AK Parti Muğla İl

AK Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete, Menteşe Belediyesi tarafından inşaat ruhsatı verilen Çimento Fabrikası’na ilişkin açıklamalarda bulundu. Mete; “Yangından mal kaçırır gibi ‘parayı ben alayım’ mantığıyla yeniden rapor istemeden, bunu yapmasını son derece yanlış buluyorum. Çimento Fabrikası’nı yerleşkeye bu kadar yakın bir yerde, turizmi ve tarımı ile ön planda olan bir ilde çok mantıklı bulmadım” dedi.


Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe’ye bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan İlçesi’ne bağlı Deştin Mahallesi’ne özel bir firma tarafından Entegre Çimento Fabrikası kurulması planlanıyor.
Çimento Fabrikası kurmak isteyen firma “ÇED olumlu raporu” almasının ardından Menteşe Belediyesi tarafından inşaat ruhsatını aldı.


Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ruhsat verilmesine ilişkin Yenigün Gazetesi’ne geçtiğimiz yıl aralık ayında, “Bütün izinler yapılmış, ÇED’den geçmiş, bütün mühendis odalarından da vizesi yapılmış. Ben de bu ruhsatı 2 ay içinde vermek zorundayım. Ben vermesem zaten bakanlık veriyor. Ben ruhsatı neye göre veriyorum? İmar durumuna, inşaatın metrekaresi uygun mu? emsaline uymuş mu? Yüksekliği uygun mu? Ben bunlara bakıyorum. Ama orada çimento fabrikası olabilir ya da olamazla ilgili bir durum da zaten bitmiş, mahkeme kesinleşmiş. Ben bunu vermiyorum desem, yetkimin dışına çıkmış oluyorum ve bir daha da bunu takip edemiyorum, kesinkes yapılıyor. Oradan alacağım harcı da alamıyorum” açıklamasını yapmıştı.


Çimento Fabrikası’na karşı gerek köylüler ve çevrecilerden gerekse siyasi parti temsilcilerinden gelen tepkiler ve açıklamaların ardından, AK Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete’de sessizliğini bozarak açıklamalarda bulundu.


AK Partili Başkan Mete, Yenigün Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada Çimento Fabrikası’na karşı olmadıklarını ancak fabrikanın kurulması planlanan yerinin uygun olmadığını söyledi.


Başkan Mete, şu ifadeleri kullandı:
“Çimento Fabrikası’nı yerleşkeye bu kadar yakın bir yerde, turizmi ve tarımı ile ön planda olan bir ilde çok mantıklı bulmadım. Şimdi bir yerde bir şey yapıldıktan sonra sırf karşı siyasi görüş bunda ön planda diye körü körüne muhalefet yapma taraftarı olmadım ben. Her ne kadar karşı taraf hep böyle yaptıysa da. Burada Sayın belediye başkanı eğer ÇED raporunun bitim süresine 2 gün kala bu ruhsatı vermeseydi, bu şirket ÇED olumlu raporunu yıllar önce almış, yanılmıyorsam 8 yıl önce almış. 8 yıl içerisinde o bölgedeki yerleşim artmış, dünya değişmiş, çevre değişmiş, şartlar değişmiş. Siz yıllardır ruhsat vermediğiniz bu tesise 2 gün daha bekleseydiniz, ÇED raporunun süresi dolduğu için yeniden ÇED raporu almak ihtiyacı doğacaktı. Dolayısıyla o raporu almaya gittiklerinde belki bakanlık yeniden ÇED olumlu raporu vermeyecekti belki de bu raporu vermek için 8 yıl aradan sonra bazı şartlar ortaya koyacaktı.


“HER ŞEYE PARA GÖZÜYLE BAKMAMAK LAZIM”
Sayın belediye başkanının, ‘Ben ruhsat vermeseydim, parayı bakanlık alacaktı, bakanlık ruhsat verecekti’ demesi olaya sadece para gözüyle, maddi bir çıkarla bakıyor olmakla eş değer. Bu son derece yanlış ve adeta bir itiraf olarak görüyorum. Oysaki her şeye para gözüyle bakmamak lazım. Biz Beton santraline izin verildiği zaman kıyametler kopuyor, bu çimento üretim santrali. Bu bölgede ciddi manada termik santrallerden biriken bir kül dağı var, özellikle Yatağan Termik Santrali’nde. Ayrıca mermercilerin atıkları var. Çimento Fabrikası’nda bu atıklar değerlendirilebiliyor. Çimento Fabrikası’nın kendisi bir kirlilik yaratma ihtimali varken yaratılmış bir kirliliği de temizleme özelliği var, ekonomiye kazandırarak.


“YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ RUHSAT VERDİ”
Dolayısıyla Çimento Fabrikalarına karşı değiliz ama Çimento Fabrikasının kurulduğu yer önemli ve tamamen tüm tetkiklerden geçmiş olması önemli. Bu arkadaşlar 8 yıl önce aldıkları ÇED olumlu raporu ile şuan da orada faaliyete geçecekler. Belediye başkanımız şunu diyebilirdi, ‘Kardeşim ben sana ruhsat verebilirim ama senin aldığın raporun 2 gün sonra süresi doluyor. Sen bunu 8 yıl önce almışsın, şartlar değişmiş, çevre kriterleri değişmiş sen raporunu yenile, ondan sonra bir daha karşıma gel’ diyebilirdi. Böyle deseydi o zaman bizim söyleyecek bir şeyimiz kalmazdı en azından siyasiler olarak. Yangından mal kaçırır gibi ‘parayı ben alayım’ mantığıyla yeniden rapor istemeden, bunu yapmasını son derece yanlış buluyorum. Çimento Fabrikası kurulduğu yer itibariyle de yanlış bir yerdir.”


“İNŞAAT RUHSATI VERİYORSUNUZ ÇED’İ İPTAL EDİN DİYORSUNUZ”


Mete, muhalefet milletvekillerinin “ÇED iptal edilsin, ruhsatta iptal olur” açıklamalarını ise şöyle değerlendirdi:
“Bu topu taca atmaktır, insanların aklıyla alay etmektir. Sen de 2 gün daha bekleyip ruhsat vermeseydin, ÇED raporunu iptal etmek için gerekçe sunmak lazım. Devlet yönetiliyor burada, domates cumhuriyeti değil Türkiye Cumhuriyeti. ÇED raporu verildiği zaman bunun bir süresi var. Siz inşaat ruhsatı veriyorsunuz sonra siz ÇED’i iptal edin diyorsunuz. ÇED’i neye göre iptal etmesi gerekiyor bakanlık? O süre içerisinde başvurusunu yapmış ve süresi içinde ruhsat alınmış.
Kendisi ruhsatı vermeyip 2 gün daha bekleseydi bu polemiklerin hiç birine gerek kalmayacaktı. Menteşe’de herhangi bir inşaat ruhsatı almak için diyelim ki bir konut yapmak istiyorsunuz, ruhsat için başvurun 3 aydan evvel ruhsat alamıyorsunuz. 6 ay bile bekleyen insanlar var. Bu arkadaşlar başvurduktan 17 gün içerisinde ruhsat almışlar. Hiç kimsenin işi bu kadar hızlı yapılmamıştır. Bunları yaptıktan sonra ‘Şunu iptal etsinde şöyle olsun’ diye topu başkalarına atmanın, insanların aklıyla alay etmenin bir anlamı yok. Çocukça, cahilce bir şey yani.”

Haber : Esma Turan