Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

SAVRAN: “MSKÜ’DE ÖĞRETİM ÜYELERİ KADRO PROBLEMİYLE KARŞI KARŞIYA”

Eğitim-Sen Muğla Şube Başkanı

Eğitim-Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde (MSKÜ) çok sayıda öğretim üyesinin kadro problemi ile karşı karşıya kaldığını söyledi. “200’e yakın bilim emekçisinin doktor öğretim üyeliği, 80’den fazla bilim emekçisinin Doçentlik kadrosu beklediği, 50’den fazla bilim emekçisinin doçentlikte 5 yılını doldurmasına rağmen profesörlük kadrosuna atanmadı gözlemlenmektedir” dedi.

Eğitim-Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran yaptığı yazılı basın açıklamasında, MSKÜ’de çok sayıda öğretim üyesinin kadro problemi ile karşı karşıya kaldığını, 50’den fazla öğretim üyesinin doçentlikte 5 yılını doldurmasına rağmen profesörlük kadrosu beklediğini söyledi.

Savran, şu ifadeleri kullandı:

“Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesindeki çok sayıda öğretim elemanımızın kadro problemiyle karşı karşıya olduğu gözlenmektedir. Bu kapsamda 200`e yakın bilim emekçisinin doktor öğretim üyeliği, 80’den fazla bilim emekçisinin Doçent unvanını almış olmasına rağmen Doçentlik kadrosu beklediği, 50`den fazla bilim emekçisinin doçentlikte 5 yılını doldurmasına rağmen profesörlük kadrosuna atanmadığı gözlemlerimizin arasındadır. Bunu somutlaştırmak gerekirse 2015 yılında doktorasını bitirdiği halde hala da öğretim üyesi kadrosunu bekleyen, 2013 yılında Doçent olarak atanmasına rağmen 2019 yılından beri profesörlük kadrosu bekleyenlerle karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz. Mevcut akademik koşulları sağlamasına rağmen son derece ‘keyfi’ nedenlerle çok sayıda akademisyene yıllardır kadro unvanlarını verilmezken. Bazılarının ‘Başarıları’ da adeta yazgı gibi sorunsuz bir şekilde devam etmekte,  kariyer basamakları hızla tırmanılmaktadır.

“KAYNAKLAR TOPLUMUN VE KAMUNUN YARARI İÇİN KULLANILMALIDIR”

Çok sayıda akademisyenin kadro problemiyle karşı karşıya kalması akademik faaliyetlere doğrudan etki etmekte, akademisyenlerin özlük hakları üzerinde sonuç doğurmaktadır.  Akademik gereklere ve liyakate değil, gücün istek ve inisiyatifine göre işleyen bu süreç, akademinin ve akademisyenlerin baskı altında tutulmasının, üniversitelerde yandaş kadrolaşmanın bir aracı haline gelmiştir. Üniversitelerimiz 84 milyonun emeğiyle, kamunun var ettiği, ülkenin yarınlarının akılla, bilimle inşasını sağlayacak kurumlarımızdır. Kaynakların tüm toplumun ve kamunun yararı için kullanılması temel hedef olmalıdır. Hâlihazırda üniversite eğitiminin sorunlarına çözüm bulmak yerine kadrolaşmanın temel alınması üniversite açısından da toplum açısından da mezun sayılarını artırmaktan başka bir işe yaramayacağı açıktır.

“GELECEK HAYALİ KURMANIN ÖNÜNDE ENGEL”

Üniversitelerin kurumsal özerkliği, bilimsel bilgi üretiminin, hakikat arayışının, akademik özgürlüklerin, düşünce ve ifade özgürlüğünün dışarıdan gelecek müdahaleler karşısında korunmasını ifade etmektedir. Muğla halkının katkı sunduğu üniversitemizi itibarsızlaştıran, emek veren bilim emekçilerinin katkılarını yok sayan, kurumsallaşmanın, iş barışının ve çalışanlarının motivasyonunu olumsuz etkileyen, üniversitenin şehirle bağını koparan bu tür haberler hepimizi derinden üzmektedir.  Bu durum eğitim yoluyla, bir gelecek hayali kurmanın önünde engel olmaktadır. Adalet duygusu ve yurttaşlık bağı zayıflamış her 10 gençten 6’sı yurt dışına gitme hayali kurmaktadır. Kamu kaynaklarının tüm yurttaşlara eşit yurttaşlık ilkesi ve kamu yararı gözetilerek sunulması hepimizin en büyük sorumluluğudur. Nitelikli eğitim, eleştirel düşünce ve yaratıcı araştırmanın yolu; standardizasyon ve akreditasyondan/dışsal denetimden değil, demokratik katılım ve kamusal denetimden geçmektedir. Etkinliklerin/işin en iyi denetim yolu; akademik topluluğun öğrencisi ve tüm çalışanlarıyla demokratik kurullar yoluyla değerlendirme ve denetimi; bilimsel özgürlüğü ve kurumsal özerkliği zedelemeden bunun kamu denetimiyle desteklenmesidir.

“HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİMİZİ HATIRLATMAK İSTERİZ”

Anayasanın 90. maddesine göre Anayasa hükmünde olan başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS), ILO Sözleşmeleri (87, 98 ve 111 no’lu sözleşmeler), Avrupa Sosyal Şartı, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, BM Uluslararası Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi, BM Uluslararası Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi, BM Eğitimde Ayrımcılığa Karşı Uluslararası Sözleşme, Akademik Özgürlük ve Yükseköğretim Kurumlarının Özerkliği Hakkında Lima Bildirgesi (Lima), Yükseköğretim Akademik Personelinin Durumuna İlişkin UNESCO Tavsiye Kararları ile garanti altına alınmış olan hak ve özgürlüklerimizi hatırlatmak isteriz.

“BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ”

Bugün ülkemizde hala üniversitelerden ve akademiden umudu kesmemişsek eğer, üniversite bileşenlerinin bir biçimde akademik özgürlüğe ve üniversitelerin kurumsal özerklik fikrine sahip çıkma mücadelesini canlı tutması sayesindedir. Eğitim Sen olarak, bu karanlık tablo karşısında bulunduğu yer neresi olursa olsun, tek başına ya da kolektif biçimde direnen herkesi selamlıyor, örgütlü gücümüzle bu düzeni değiştireceğimizi yineliyoruz.

“ÜNİVERSİTELERİNE SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Üniversitede ciddi bir kamu hizmeti yürütüldüğünün bilincinde olan; her türlü baskıdan uzak, evrensel ve özgür düşüncenin üretilmesine, demokratik tartışmaya zemin yaratan; kurumsal yararı ve akademik ilkeleri kişisel önceliklere ve çıkarlara, küçük hesaplara kurban etmeyen; eleştiri ve itiraz hakkına saygı duyan; üniversiteyi, üniversitenin tüm bileşenleriyle birlikte yönetilebilecek bir üniversite yönetimine her türlü katkıyı sunacağımızı belirtiriz. Tüm üniversite bileşenlerini üniversitelerine sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

Haber :Esma Turan