TÜRK-İş Muğla İl Temsilciliği, TES-İş Yatağan Şube Başkanlığı ve Maden-İş Şube Başkanlığı tarafından, Milas İkizköy’de köylülerin ağaç kesimine ilişkin verdikleri mücadele sırasında iki şirket çalışanını darp edildiği öne sürülerek basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, “3100 kişi çalışıp ailesinin geçimini sağlıyor. Santrallerde üretimin durmasına neden olacak eylemlere de sessiz kalamayız” denildi.
Muğla’nın Milas İlçesi’ne bağlı İkizköy’de dün sabah saatlerinde Yeniköy Kemerköy Enerji tarafından zeytin ağaçlarının kesilmesine tepkiler sürüyor.
TÜRK-İş Muğla İl Temsilciliği, TES-İş Yatağan Şube Başkanlığı ve Maden-İş Şube Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, bölgede zeytin ağaçlarının kesilmesine karşı verilen mücadele sırasında iki şirket çalışanının darp edildiği söylendi.
TÜRK-İş Muğla İl Temsilcisi, TES-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik tarafından okunan ortak basın açıklaması şöyle:
“Madencilik, dünyanın en zor bir o kadar da en çok ihtiyaç duyulan mesleklerinden biridir. Milyonlarca yılın günümüze getirdiği zenginlikleri yer altından gün yüzüne çıkaran madenciler, birçok sektörün yaşaması ve üretmesi için gerekli olan hammaddeyi temin ediyor, dolayısıyla bir yandan da yine farklı meslekler yapan işçilerin işlerine devam etmelerini sağlıyor.
“ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ”
Muğla bölgesinde örgütlü TES-İŞ ve MADEN-İŞ Sendikaları olarak, uzun yıllardır Muğla’mızın Milas ilçesindeki Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile Linyit İşletmeleri’nde örgütlüyüz. 1986 yılında devletimiz tarafından çıkarılmaya başlanan linyit, yine devletimiz tarafından kurulan iki santralimizde enerjiye dönüştürülüyor. İş yerlerimiz özelleştirme kapsamında özel sektöre geçmesinin ardından da aynı şekilde ülkemiz için üretmeye, ailelerimiz ve çocuklarımızın geleceği için çalışmaya devam ediyoruz.
3100 KİŞİ ÇALIŞIP AİLESİNİN GEÇİMİNİ SAĞLIYOR”
Şu anda Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri ve Linyit İşletmeleri bünyesinde 3100 kişi çalışıp ailesinin geçimini sağlıyor. Kömür olmazsa santral de olmaz, enerji üretimi de olmaz, geçimini bu madenlerden ve santrallerden sağlayan işçiler de olmaz.
“12 BİN KİŞİNİN EKMEK KAPISI”
Tüm dünyanın işsizlikle mücadele ettiği bir dönemde, başta Muğla’mız için çok önemli bir ekonomik değer olan madenlerimiz ve termik santrallerimiz işçi ailelerimizi de hesaba katarsak 12 bin kişinin ekmek kapısı. Bu ülkenin toprağın üzerindeki, toprağın altındaki tüm değerler aynı öneme sahip. Kömürümüzü de koruyup savunuyoruz… ağacımızı da… sularımızı da…
“İFTİRA SUÇU İŞLEMEKTEDİRLER”
Ancak son günlerde çalışma hayatımızı tehdit eden bazı saldırılarla karşı karşıyayız. Kısa bir süre önce “maden sahamızdaki 9 zeytin ağacının zeytin parkına taşınmasını” ağaçlar katlediliyor diyerek ülkemizin gündemine getirilmesiyle ilgili; Son yönetmelikte ifade açık nettir. Zeytin ağaçları elektrik üretmekte olan santrallerde, enerji arz güvenliğini sağlamak için kök bütünlüğü korunarak taşınmaktadır ve taşınacaktır. Taşıma öncesinde yapılan budama işlemine ağaç katli diyenler maalesef iftira suçu işlemektedirler.
“POLEMİĞE GİRMEMEYE ÖZEN GÖSTERDİK”
Ayrıca kapatılan maden sahalarımız üzerindeki bölgelerde 22 binden fazla zeytin ağacı bulunduğunu ve bunlardan elde edilen zeytinyağlarını evlerimize götürdüğümüzü de belirtmek istiyorum. TES-İŞ ve MADEN-İŞ sendikaları olarak bugüne kadar sustuk, polemiğe girmemeye özen gösterdik. Ancak santrallerde üretimin durmasına neden olacak eylemlere de sessiz kalamayız. Hepimiz bu ülkenin vatandaşlarıyız, hepimizin ortak amacı ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarmak.”
“BİLGİ KİRLİLİĞİNE KARŞI DİKKATLİ OLMAYA DAVET EDİYORUZ”
Biz TES-İŞ ve MADEN-İŞ Sendikaları olarak bu misyona sahibiz. Bir başka misyonumuz da elbette Enerji ve Maden İşçilerinin onurunu, işini korumak. Bu vesileyle dün saldırıya uğrayan arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Halkımızı da bu tür bilgi kirliliğine karşı daha dikkatli olmaya davet ediyoruz. Saygılarımızla.”
Haber :Esma Turan