Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
kule reklam
kule reklam

90 KADIN ÜRETİCİYE 900 KOYUN DESTEĞİ

Muğla İl Tarım ve

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün kadın üreticilere yönelik hazırlanan “Kadın Dayanışması ile Koyun Yetiştiriciliği” projesi için düzenlenen törende, 90 kadın çiftçiye 900 koyun ve 36 koç dağıtımı yapıldı. Projesi kapsamında, 2022 ve 2023 yılları içerisinde Muğla’da bin kadın üreticiye, 10 bin koyun ve 400 damızlık koç dağıtılacak.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün kadın üreticilere yönelik hazırlanan “Kadın Dayanışması ile Koyun Yetiştiriciliği” ETAP projesi için il müdürlüğü önünde koyun dağıtım töreni gerçekleştirildi. Törene; AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, MHP Muğla İl Başkanı Mehmet Korkmaz, KÖY KOOP Genel Başkanı ve AK Parti Menteşe İlçe Başkanı Eray Çiçek, MHP Menteşe İlçe Başkanı Talat Uğurlu, Menteşe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ, kadın çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşma yapan AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, “Kıymetli bir proje, hizmet ve yardımlaşma için buradayız. Bu yangında zarar gören kardeşlerimiz, hayvanları telef olan, arıları telef olan bütün kardeşlerimize en hızlı şekilde, tabi ki burada Tarım ve Orman İl müdürümüz ve ekibinin katkısını asla görmezden gelemem. Bu sebeple kadın girişimcilerimizi yürekten tebrik ediyorum” dedi.

“DESTEK BİZDEN GAYRET ÇİFTÇİMİZDEN”

AK Partili Vekil Demir, konuşması sırasında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi aradı. Bakan Pakdemirli, kadın çiftçiler için yapılan proje ile ilgili, “Bu ve bunun gibi faaliyetlerin gerçekten çok büyük karşılığı oluyor. Tabi Muğla özelinde de geçen yıl itibariyle travmalar da yaşadık. O yüzden Muğla’ya karşı ayrı bir hassasiyetimiz de var ve devam da edecek. Destek bizden, gayret çiftçimizden, üreticimizden berekette Allah’tan” diye konuştu.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ise üreticilere yapılan yatırımları ve destekleri anlattı.

Saylak şunları söyledi:

“Sadece büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığı, aracılarımızı desteklemek için 16 milyon liralık bir kaynak aktardık. Bunun yanında Bakanlığımızın ORKÖY üzerinden, hayatını kaybeden, telef olan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımızın rayiç bedelleri üzerinden 3 trilyon liralık ödemelerini yaptık. Bunun dışında 500 ton arı yemi 186 ton arı kekini biz dağıttık. Arkasından 154 ton yem bitkisi tohumunu bilabedelle tüm üreticilerimize dağıttık. 100 bine yakın zeytin ve meyve fidanı ile buluşturduk üreticilerimizi. Yangın döneminde 680 ton konsantre yemi hayırseverlerin, belediyelerimizin ve Bakanlığımızın destekleri ile Muğla genelindeki yangından zarar gören üreticilerimizle buluştuk. Cumhurbaşkanlığı afet ödeneğinden gelen 17 milyon 135 bin lirayı yılbaşından önce zarar gören 2 bin 215 üreticilerimizin hesaplarına dağıttık.”

“HEM DAYANIŞMA HEM DE AİLE BÜTÇESİNE KATKI”

“Kadın Dayanışması ile Koyun Yetiştiriciliği” projesini anlatan Saylak, şu ifadeleri kullandı:

Hayvan sağlığı Şube müdürlüğümüze bağlı, veteriner hekim ve Zooteknist arkadaşlar tarafından ülkenin en önemli merinos yetiştiriciliğinin yapıldığı işletmelerden, damızlık koyun ve keçi birliklerimizden temin ettiğimiz koç adayı ve koyun adayı hayvanlarımız, sizlerin sahiplenmesini bekliyor. Bu projenin adı yangından zarar gören bölgelerde keçi sürüsü sahibi yurttaşlarımızın ne yazık ki yanan ormanlık alanlara uzunca bir süre keçi sürülerinin girmesi pek olası değil. Ne yapıyoruz? Kadın eli ile Koyun Yetiştiriciliği Projesi’ni yaparak bu bölgelerde yaşayan genç kadın üreticilerimize hem dayanışmayı hem de aile bütçesine katkıda bulunmaları için biliyorsunuz dünyada ki kovid 19 pandemisi ve enerji fiyatlarındaki krizlerden dolayı yem ve gübre ham madde fiyatlarında büyük bir yükseliş oldu. Devletimiz bunun vatandaşı etkilememesi için elinden gelen her türlü çabayı sürdürüyor. Siz yeter ki üretmeye devam edin.

“İMECEYİ ARTIRMA HEDEFİMİZ VAR”

2022 ve 2023 yılları içerisinde Muğla’da bin kadın üreticiye 10 bin koyun ve 400 damızlık koç dağıtarak bu projeyi başlattıklarını söyleyen Saylak, “İlk etapta 2022 yılında 2 bin 500 kadın üreticimize değeceğiz bu projeyle. 2023’te de toplam bin kadın üreticimizi sahiplendirmiş olacağız. Hedefimiz ne 10 bin koyundan? 5 yıllık süre içerisinde 30 bine yaklaşan koyunculuk sürüsü. Projemiz 10’arlı gruplar halinde yani bir köyde 10 tane kadınımız, üreticimiz var. Birlikte dayanışarak, ortak hareket ederek imeceyi artırma hedefimiz var” dedi.

“HEPİMİZE SONUNA KADAR GÜVENİYORUM”

Menteşe’ye bağlı Gazeller Mahallesi’nden yaşayan üretici Zübeyde Kaplan da “Böyle bir projeyi bize sundukları için ben herkse teşekkür ediyorum. Hedefimiz büyük, çoğaltarak ilerletmeyi düşünüyoruz. Ben tüm kadınlara, hepimize sonuna kadar güveniyorum” diye konuştu.

Haber :Esma Turan