14 eğitim sendikası Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı bugün iş bırakma eylemi yaptı. Sendikalar ilk olarak 19 Kasım’da yapılacak kariyer sınavının iptal edilmesini, yasanın da yeniden düzenlenmesini istiyor.
Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı birleşen, Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Teç Sen, Anadolu Eğitim Sen, Özgür Eğitim Sen, Eğitim Hak Sen, Eksen Eğitim Sen, İdeal Eğitim Sen, Eğitim Söz Sen, Eğitimde Birlik Sen, Eşit Haklar Sendikası, Töb-Sen ve Engelsiz Eğitim Sen’den oluşan 14 öğretmen sendikası, Türkiye genelinde kanunun iptal edilmesi talebiyle basın açıklamaları düzenledi. Kanunun öğretmenleri ayrıştıracağını ve telafisi olmayacak sonuçlar doğuracağını belirten öğretmenler, bir günlüğüne derslere girmedi.
Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe’de bulunan Sınırsızlık Meydanı’nda toplanan öğretmenler de basın açıklaması öncesinde halay çekerek, protestolarını gerçekleştirdi.
Öğretmenlerin eylemine, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, CHP PM Üyesi Gizem Sayar Özcan, ADD Muğla Şube Başkanı Cahit Yaka, CHP Menteşe İlçe Başkanı Mustafa Aytaç Kavak, Menteşe Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Güven ve bazı siyasi parti ile STK temsilcileri de destek verdi.
Sendikalar tarafından yapılan ortak basın açıklamasını, Eğitim-Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran ile Eğitim- İş Şube Başkanı Ahmet Çakanel okudu.
Açıklamada “Öğretmenlerin mesleki birikimini ve niteliğini yok sayan kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürmesine karşı hiçbir eğitim emekçisinin, eğitim alanında örgütlü hiçbir sendikanın sessiz ve tepkisiz kalması beklenemez. Bugün ülkemizin her tarafında, Türkiye sendikal mücadele tarihinde neredeyse benzeri olmayan bir ortak duruş birlikteliği oluşturulmuştur. Bugün 14 eğitim sendikası olarak üretimden gelen gücümüzü kullanacak, iş bırakarak kararlılığımızı gösterecek, ders vereceğiz” denildi.
Öğretmenler taleplerini ise şöyle sıraladı:
-Bizler, 19 Kasım 2022 tarihinde yapılacak kariyer basamakları sınavının iptal edilmesini, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, TBMM’de yeniden ivedilikle ele alınarak yeni bir meslek kanununun tüm eğitim sendikalarının ve öğretmenlerin görüşleri alınarak düzenlenmesi için bugün iş bırakıyoruz.
-Bizler, eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim emekçilerine bir maaş tutarında ödenmesi için bugün iş bırakıyoruz.
-Bizler, kamu emekçilerinin yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret alması için bugün iş bırakıyoruz.
-Bizler, 3600 ek gösterge düzenlemesinin eksik olduğunu görüyoruz ve 1. dereceye gelmiş tüm kamu emekçilerine 3600 ek gösterge verilmesi için bugün iş bırakıyoruz.
-Ataması yapılmayan ve bu nedenle özel sektör eğitim kurumlarında köle gibi çalıştırılan öğretmenlerin de insan onuruna yaraşır hak ve ücrete ulaşmaları için iş bırakıyoruz.
-Bizler, eşit işe eşit ücret ilkesine uygun olarak farklı ücret ve istihdam şekillerine son verilmesi, 4bli sözleşmeli tüm kamu emekçilerinin kadroya geçirilmesi için bugün iş bırakıyoruz.
-Bizler, fiilen görevde olan kamu emekçilerine uygulanan mülakat uygulamasına son verilmesi için bugün iş bırakıyoruz.
-Bizler, tüm kamu emekçilerine sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı, aile ve çocuk yardımlarının iyileştirilmesi ve vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi bugün iş bırakıyoruz.
-Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması için bugün iş bırakıyoruz.”
Açıklamanın sonunda şu ifadeler kullanıldı:
“Tarih, eğitim emekçilerinden, çocuklarımızın geleceğinden ve nitelikli eğitim hakkından yana olanları mutlaka yazacaktır. Emeğimize, alın terimize ve mesleki itibarımıza saldıranlar ile çocuklarımızın nitelikli eğitim hakkını gasp edenler ise tarihle yargılanacaktır. Bir Başöğretmenin kurduğu ülkede eğitim emekçisini değersizleştirmek, Başöğretmenimizin yeni nesilleri emanet edecek kadar güvendiği öğretmenlerin uzmanlığını kendi yeterliliğine bakmadan teste tabi tutmak, öğrencileri Anayasal hakları olan laik, bilimsel ve kamusal eğitimden mahrum bırakmak kimsenin haddi değildir. Bu gerçeği anlamayanlara cevabımızı hep birlikte vereceğimiz mücadeleyle göstereceğiz. Eğitim emekçileri, kariyer basamakları sınavının iptali, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret artışı, güvenceli iş, kamusal ve demokratik eğitim mücadelesini sürdürmeye kararlılıkla devam edecektir. Birlikte güçlüyüz, birlikte başaracağız.”





Haber :Esma Turan